INGENTING Å SKAMME SEG OVER: 0-4 er brutalt i fotball, men Sarpsborg kan bare være stolte. Eventyret i Europa League er det beste som har skjedd norsk klubbfotball i 2018. Foto: REUTERS/Francois Walschaerts
INGENTING Å SKAMME SEG OVER: 0-4 er brutalt i fotball, men Sarpsborg kan bare være stolte. Eventyret i Europa League er det beste som har skjedd norsk klubbfotball i 2018. Foto: REUTERS/Francois WalschaertsVis mer

Sarpsborg hadde vunnet 2018 lenge før de tapte 4–0 for Genk

Sarpsborg 08 kan møte jula i visshet om at alle klubbens og byens drømmer er oppfylt. Legger du læring og erfaring på toppen av det har du årets gevinst i norsk fotball.

  • Genk-Sarpsborg 4–0 (2–0)

DE PRØVDE, MISSET grovt fra start og det var egentlig det. To mål ned etter bare fem minutter var ikke det Sarpsborg hadde tenkt seg. Men i årets 47. obligatoriske kamp – 30 i serien, tre i cupen og 14 i Europa – er det ikke fem uheldige minutter i Belgia som skriver sesongen 2018.

Det eventyret ligger allerede under juletreet.

Det kunne ikke vært bedre skrevet.

SARPSBORG MÅTTE IKKE noe som helst i Belgia. Sånn sett var det ikke noe press. Og ingenting å tape. De hadde levert over evne lenge før denne bortekampen mot Genk. Da Maccabi Tel Aviv ble slått og gruppespillet var klart, trodde de fleste de hadde stanget i taket. Men Sarpsborg dro ikke ut i Europa for å delta, de dro dit for å lære, erfare og vinne.

Etter kamper mot Besiktas, Malmö og Genk, selv om det altså ikke blir noe cupspill i februar 2019, har Geir Bakkes mannskap levert på alt.

FOR KLUBBEN ER 55 millioner kroner på bunnlinja for 2018 det store utbytte fra kampene i Europa. For Geir Bakke og spillerne hans, selv om pengene gir dem muligheter de ikke var i nærheten av å tenke på da de dro til Island for å spille den første kvalifiseringskampen i juli, er det det sportslige utbytte som betyr noe.

I DET BILDET betyr ikke en skuffende åttendeplass i Eliteserien noe som helst, selv om alle hadde tippet Sarpsborg høyere. Eliteserien 2018 ble ofret for de 55 millionene klubben har tjent. Åttendeplassen var en konsekvens av mot, ambisjoner og internasjonal satsing. Og jeg har sagt det før, og jeg kommer til å fortsette å si det hver eneste gang Sarpsborgs 2018-sesong skal evalueres, å velge Europa foran Eliteserien var det smarteste klubben kunne gjøre.

Se på dem nå.

Selv om de tapte 2–0 i Genk smiler de fra øre til øre.

DET HANDLER SELVFØLGELIG ikke om at de ikke bryr seg og at nederlaget ikke svir. De hadde jo en drøm på toppen av den de har levd siden den første kampen mot IBV 12. juli. Målet var en 16-dels finale. Men sånn gikk det ikke, da Sarpsborg trengte all den flyten det lavest rangerte laget i Europa League må ha for å gå videre fra gruppespillet, var det stopp.

Ut over noen krampetrekninger før pause var de egentlig aldri i nærheten.

MEN SANDER BERGE er i nærheten. Av noe veldig mye større enn Genk. Før Belgia hadde han en goal i en tidlig cuprunde for Vålerenga. Det var alt. Etter 3–0 scoringen mot Sarpsborg har han to i Europa. Det spilte ikke noen rolle for resultatet, Genk hadde total kontroll lenge for nordmannen blåste inn enda en goal fra distanse, men det spiller en veldig stor rolle for Sander Berge.

Begynner han å legge scoringer på toppen av alt det andre som frister klubber i Serie A, La Liga og Premier League er det bare et tidsspørsmål før han har ny arbeidsgiver.