EUROPA-EVENTYR: Sarpsborg 08 og Matti Lund Nielsen har slått ut St. Gallen og IBV i Europa League-kvalifiseringen så langt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EUROPA-EVENTYR: Sarpsborg 08 og Matti Lund Nielsen har slått ut St. Gallen og IBV i Europa League-kvalifiseringen så langt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Sarpsborg 08 i Europa League-kvalifisering

Sarpsborg kan bli historiske: - Surrealistisk

I dag kan Sarpsborg 08 ta seg til playoff i Europa League. Det hadde ikke Matti Lund Nielsen trodd da han kom til klubben for to og et halvt år siden.

Sarpsborg 08 har allerede skrevet nok klubbhistorie denne sesongen. Dette er første gang i deres ti år lange historie de spiller europacup, og de har allerede tatt seg videre fra to kvalifiseringsrunder. Først tok de seg greit videre mot islandske IBV, deretter avanserte de på bortemål etter 2-2 sammenlagt mot St. Gallen fra Sveits.

I kveld kan de skrive historie på ny, hvis de klarer å slå ut kroatiske Rijeka. Etter 1-1 i Sarpsborg for ei uke siden er østfoldingene i dag på plass i Kroatias største havneby for å spille returkamp.

- Jeg forventer en tøff kamp mot gode spillere. De har et bra nivå, og vi står ovenfor en stor utfordring. Hvis vi klarer å gjøre det samme som vi pleier å gjøre hjemme i Sarpsborg og lar ballen gjøre jobben, har det skjedd større mirakler i fotballen enn at vi får et bra resultat mot Rijeka, sier Matti Lund Nielsen til Dagbladet.

Omstilling

På spørsmål om hvordan han synes det har vært å omstille seg fra å spille i Europa til å spille Eliteserien de siste ukene, svarer han følgende:

- Det er mer omvendt; at vi omstiller oss fra hjemlig serie til Europa. Eliteserien er hverdagen vår, det er ikke det som er unaturlig. Vi har klart å vende oss til sene kveldskamper i Europa. Eliteserien er det vi lever av, det går helt fint å spille to kamper i uka.

På de to siste hjemmekampene mot St. Gallen og Rijeka har det nesten vært litt sydlandsk stemning på Sarpsborg stadion. Det har vært tett opp mot fulle hus i Østfold på sene torsdagskamper i sommer.

- Europa League-kveldene har vært fantastiske. Stemningen på stadion har vært magisk. Men det sier seg selv at jo lengre du kommer i turneringa, jo tøffere blir motstanderne. Inntil videre har det gått fint, vi går for et godt resultat på torsdag.

God Eliteserie-høst

Sarpsborg 08 har klart å opprettholde den fine flyten fra sommerens europacupkamper i starten av høstsesongen. Først ble Stabæk slått på Nadderud, deretter slo de Lillestrøm hjemme sist.

I dag må de hvert fall score for å gå videre. Ved 0-0 er Rijeka sikret avansement på bortemål. 1-1 fører til ekstraomganger, mens Sarpsborg 08 går videre på bortemål hvis det blir 2-2.

Klarer de å ta seg videre mot Rijeka, møter de enten armenske Pyunik Jerevan eller Maccabi Tel Aviv fra Israel i siste kvalifiseringsrunde før gruppespillet.

- Vi har hatt mange magiske aftener i Sarpsborg de to siste åra. Det var utenkelig at vi skulle spille Europa-cup da jeg kom hit for to og et halvt år siden. Det er både gøy og urealistisk at vi nå spiller Europa League. Vi bare nyter det. Ingen forventer noe av oss, sier Matti Lund Nielsen.

Fin utvikling

2009 var første året der det vi i dag kjenner som Sarpsborg 08 spilte en full sesong i norsk fotball. Siden den gang har de tatt steg for steg, som det så fint heter.

Etter opprykket fra 1. divisjon i 2010 rykket de rett ned igjen året, før de igjen var tilbake i det gode selskap i 2013. Fjorårets 3. plass er deres sterkeste tabellplassering noensinne, og den førte til mulighet for spill i Europa denne sesongen.

Også i år har Sarpsborg 08 imponert i serien med en foreløpig 5. plass.

Kampstart i kveld er klokka 20.45. Kampen vises ikke på norsk TV.