FORBEREDER STORKAMP: Joachim Thomassen og Sarpsborg 08 står foran en massiv utfordring i Malmö i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
FORBEREDER STORKAMP: Joachim Thomassen og Sarpsborg 08 står foran en massiv utfordring i Malmö i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Malmö - Sarpsborg kl. 18.55

Sarpsborg-kapteinen:
- Jeg har ti livvakter

Joachim Thomassen forventer tøff velkomst når Sarpsborg møter Malmö i kveld. Forrige gang ble han spyttet på av Malmö-supporterne. Nå tar han sine forholdsregler.

  • Malmö - Sarpsborg, kl. 18.55 på TV 2 Zebra

MALMÖ (Dagbladet): - Jeg har ti livvakter på banen som gjør sitt. Og vi har bedt om en paraply på sidelinja, så det skal nok gå bra.

Slik uttalte Sarpsborg-kaptein Joachim Thomassen (30) seg på gårsdagens pressekonferanse før storkampen i Europa League. Forrige gang Sarpsborg og Malmö møttes, ble han spyttet på av Malmö-supporterne. Årsak: De mente han brukte for lang tid på innkastene - og lot seg hisse opp.

I kveld møtes lagene igjen, denne gang på Swedbank stadion i Malmö. Genk leder gruppa og seks poeng. Deretter følger Malmö og Sarpsborg med fire poeng. Besiktas har tre. De to beste lagene går videre fra gruppa.

EVENTYR: Sarpsborg-spillerne har storkost seg i Europa League. Her jubler de med Kristoffer Zachariassen i 3-1-seieren over Genk. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyårn
EVENTYR: Sarpsborg-spillerne har storkost seg i Europa League. Her jubler de med Kristoffer Zachariassen i 3-1-seieren over Genk. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyårn Vis mer

- Det blir nok buing og mest støtte til Malmö-spillerne, sier Thomassen, som samtidig roser supporterne. Ifølge lokale aviser her i Malmö er det ventet rundt 18 000 tilskuere på kampen.

- Jeg hadde ikke sovet godt natt til torsdag hvis jeg hadde vært Malmö-spiller. Vi er kanskje i vår beste form noensinne, siteres trener Geir Bakke i Kvällsposten.

Eventyr

Og i dag fortsetter altså eventyret for Sarpsborg. For første gang i historien er laget med i Europa League. Det er nivået under Champions League, men i begge turneringene er det store penger å hente.

En seier i gruppespillet gir 570 000 euro, eller 5,4 millioner kroner. Et uavgjort resultat er verdt 190 000 euro, eller 1,8 millioner kroner. Tar vi med alle inntekter - fra kvalifisering og seier i playoff, pluss mediepenger fra UEFA - har Sarpsborg hittil innkassert 60 millioner kroner på Europa League-eventyret.

Det er daglig leder i klubben, Espen Engebretsen, som oppgir dette tallet til Dagbladet. Samtidig har klubben hatt utgifter knyttet til reiser, bonuser til spillerne og utvikling av stadion, slik at den tilfredsstiller kravene fra det europeiske fotballforbundet.

- Alt i alt ser det ut til at vi går med 25 millioner kroner i pluss på Europa League, forteller Engebretsen.

Budsjettet for 2018 var på 96 millioner kroner. Da sier det seg selv at det nærmest har regnet en Lotto-gevinst over klubben denne sesongen.

- Vi er veldig klare på at norsk fotball må strebe etter deltakelse i europacupene. Da må det også legges til rette for dette på en annen måte enn i dag, påpeker Engebretsen.

- Inntektene har tatt klubben mange år framover. Totalt styrer vi mot en omsetning på 150 millioner kroner. Mellom 40 og 50 millioner kroner vil være overskudd.

Lite hvile

Engebretsen mener noe av det viktigste som må komme på plass, er muligheten til å flytte kamper. Europa League spilles torsdag. Allerede søndag er klubben blitt tvunget til å omstille til Eliteserien.

- Det betyr to dager med hvile etter tøffe torsdagskamper. All statistikk viser at det er enorm forskjell på to dager med hvile sammenliknet med tre. I 2013 rykket Tromsø ned etter deltakelse i Europa League. Haugesund har hatt problemer. Også for oss har det gått utover serien. I Norge er det bare Rosenborg som har klart å takle både deltakelse i Europa og serien, sier Engebretsen.

Tøff tur

Trener Geir Bakke har tidligere vært inne på det samme. Dagbladet var selv med på turen som Sarpsborg arrangerte til Istanbul 20. september. Laget tapte 1–3 for Besiktas. Rett etterpå dro spillere og trenere til flyplassen og gikk om bord i et charterfly til Oslo. Først utpå morgenkvisten fredag var de hjemme i Sarpsborg.

KNIVEN PÅ STRUPEN: Alt annet enn seier vil være uakseptabelt for Uwe Rösler og Malmö. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KNIVEN PÅ STRUPEN: Alt annet enn seier vil være uakseptabelt for Uwe Rösler og Malmö. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

To døgn seinere ventet Rosenborg på Lerkendal. Også denne kampen endte med 1-3-tap. At dette var et program som ble i overkant tøft, er ikke vanskelig å forestille seg.

Begivenhetene har uansett gitt mersmak.

- Verdien på spillere som spiller gode kamper internasjonalt, kontra dem som bare er i hjemlig serie, kan ikke sammenliknes. Siden 2012 har Sarpsborg solgt spillere for rundt 100 millioner kroner, forteller Engebretsen.

- Vi har en sunn og voksen økonomi. Vi har et mål om å utvikle oss og bli større. Men vi skal drive etter de samme prinsippene som nå. Vi skal være blant klubbene som trener mest. Og vi skal være smarte og gode på spillerlogistikk. Vi skal ikke kjøpe ferdig utviklede spillere bare fordi vi har fått penger.

Sarpsborg har satt seg selv i en god posisjon i Europa League. To poeng bak gruppeleder Genk, det samme er Malmö. Besiktas ligger sist med tre poeng.

For alle lag gjenstår tre kamper. De to beste går videre fra gruppa. Skulle dette skje med Sarpsborg, vil det sende sjokkbølger gjennom Fotball-Europa. Men trener Bakke tenker naturligvis én kamp av gangen.

I går snakket han på en pressekonferanse etter Dagbladets deadline. Til Sarpsborg Arbeiderblad sier han:

- Så langt har det vært utrolig artig å måle krefter med lag i de andre nasjonene. At vi har klart å henge med i svingene til en viss grad, må vi kunne påberope oss retten til å si. Det blir steintøft mot Malmö. Det er et veldig bra hjemmelag. Vi har ikke råd til å slurve.

Uakseptabelt

Det omvendte oppgjøret i Sarpsborg 25. oktober endte med 1–1. Malmö-spillerne klagde på kunstgressbanen, og mener det blir en helt annen affære på hjemmebane.

Swedbank stadion tar 24 000 tilskuere. Stemningen på Europa-kvelder kan minne om heksegryter i Tyrkia og Hellas. Ikke minst vil Malmö-trener Uwe Rösler vise at han kan ta laget mot nye høyder. Da er alt annet enn tre poeng mot Sarpsborg uakseptabelt.

- Vi hadde ikke dagen, erklærte jerntyskeren etter forrige kamp. Nå sier han:

- Vi må vinne kampen for å ta oss videre fra gruppa.

PS: Kampen vises på TV 2 Zebra fra kl. 18.55.

Tabell
Genk32017-56
Sarpsborg31115-54
Malmö31113-34
Besiktas31025-73