1-0: Ryan Babel startet målshowet for Besiktas. Foto: NTB scanpix
1-0: Ryan Babel startet målshowet for Besiktas. Foto: NTB scanpixVis mer

Europa League

Sarpsborg så rødt - og gikk i oppløsning

Fulgte Besiktas til pause. Så kom tidligere Liverpool-spiller Ryan Babel inn og ødela alt. Bidro med kraft, energi og rødt hår. 0-0 til pause ble til 1-3-tap for Sarpsborg.

  • Besiktas – Sarpsborg 3-1 (0–0)

ISTANBUL (Dagbladet): Ti år etter at klubben ble etablert i 2008 skulle Sarpsborg få sin debut i gruppespillet i Europa League. Det skjedde ikke på en hvilken som helst arena, men i en dampende heksegryte i Istanbul.

Motstander var den tyrkiske giganten Besiktas, klubben med 15 seriemesterskap. Gjestene fra Norge gikk uredde til verks og til pause sto det 0-0. Men i andre omgang skrudde Besiktas opp tempoet. Tidligere Liverpool-spiller Ryan Babel kom inn og scoret seks minutter ut i omgangen.

HJEMMEJUBEL: Besiktas viste seg etter hvert som overlegne. Foto: NTB scanpix
HJEMMEJUBEL: Besiktas viste seg etter hvert som overlegne. Foto: NTB scanpix Vis mer

2-0 kom på frispark etter 68 minutter. Enzo Roco fikk stå uforstyrret og heade ballen i mål. Jeremain Lens økte til 3-0 åtte minutter før slutt. Dette så også ut til å bli sluttresultatet, men på overtid reduserte Kristoffer Zachariassen.

Sarpsborg skjemte seg ikke ut i Europa League-debuten. Men det var påfallende å se forskjellen på omgangene. Nordmennene imponerte i starten, men utover i kampen ble forskjellen på lagene ganske tydelig.

- En veldig bra første omgang. Vi fikk kampen inn i vårt spor - og vel så det, sier midtbanespiller Ole Jørgen Halvorsen.

- Litt trist at vi åpnet andre omgang sånn som vi gjorde. Men sånt skjer. Det går på effektivitet.

Solid bonus

Likevel: Sarpsborg må ha følt seg som en vinner uansett denne torsdagskvelden på Vodafone Park. At laget i det hele tatt er i Europa League, er en bonus med tanke på inntektene som ramler inn på kontoen. Det anslås at verdien av et gruppespill ligger på mellom 50 og 100 millioner kroner.

På forhånd var det spennende å se hvordan Sarpsborg-spillerne ville takle trykkokeren i Istanbul. Ja, spillerne gikk rundt og tok bilder av hverandre på treninga dagen før, og signaliserte at dette var stort. Men fotball er fotball. Det består av en ball og to mål. Enten det spilles på Sarpsborg stadion eller mektige Vodafone Park.

OVER OG UT: Jeremain Lens satte spikeren i kista med 3-0. Foto: NTB scanpix
OVER OG UT: Jeremain Lens satte spikeren i kista med 3-0. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spillerne ble møtt av kraftig pipekonsert da de kom inn til oppvarming. Hjemmepublikum ville ikke gi gjestene noe gratis, her skulle de psykes ut fra første sekund.

Alle tilgjengelig

Trener Geir Bakke hadde alle spillerne tilgjengelig. Besiktas manglet blant andre den brasilianske forsvarsspilleren Adriano, men for øvrig var alle stjernene tilgjengelig.

Så trygg følte trener Senol Günes seg på seier at han sparte profiler fra start. Både Ricardo Quaresma og Ryan Babel åpnet på benken. Det burde de muligens ikke gjort. For i første omgang var Sarpsborg fullt på høyde med hjemmelaget.

Kampens første sjanse var det Patrick Mortensen som fikk. Rashad Muhammed forserte på høyrekanten, og fikk lagt inn til Mortensen som kom i fart utenfor 16-meteren. Fra 14–15 meter fikk han skyte uforstyrret, men Besiktas-keeper Loris Karius var på ballen.

Sarpsborg hadde også to andre muligheter de første 45 minuttene. Amin Askar skjøt rett utenfor på et frispark. Muhammed fikk også skyte uforstyrret, men dessverre et godt stykke opp på tribunen.

Muligheter

Besiktas hadde også muligheter. Den største sjansen tilhørte Cyle Larin, men han klarte ikke å styre ballen i mål fra fire-fem meter. I første omgang kunne det stått både 1-1 og 2-2, men begge lag holdt nullen.

TØFF START: Sarpborg-trener Geir Bakke. Foto: NTB scanpix
TØFF START: Sarpborg-trener Geir Bakke. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da andre omgang skulle blåses i gang, måtte Sarpsborg-spillerne vente på hjemmelaget. Muligens var dette et signal om temperaturen i garderoben der i gården. Utover i omgangen spredte misnøyen seg på tribunen. At kampen ikke allerede var punktert, var selvfølgelig noe publikum ikke likte.

I andre omgang satte Besiktas innpå Ryan Babel. Spørsmålet var hvor lenge Sarpsborg ville klare å holde tempoet som lå noen hakk over nivået i Eliteserien. Svaret var: Ikke lenge.

Med Babel fikk Besiktas en helt annen kraft og energi i angrepet. En stor sjanse i løpet av omgangens første fire minutter ble avløst av en Babel-scoring rett etterpå. Amin Askar ble for enkel i presset på høyrebacken, noe som gjorde at Babel kunne lobbe ballen inn.

Svakt forsvarsspill

Sarpsborg klarte aldri å komme tilbake etter baklengsmålet. Tvert imot ble vondt til verre etter 68 minutter. Enzo Roco fikk stå ganske uforstyrret på et frispark og heade inn 2-0.

Igjen var forsvarsspillet svakt. Roco fikk stå umarkert og heade ballen inn bak Sarpsborg-keeper Aleksander Vasyutin.

Rashad Muhammed burde redusert da han kom alene med keeper et kvarter før slutt. Men – igjen – effektiviteten var så som så.

Da Jeremain Lens økte til 3-0, var kampen kjørt. Kristoffer Zachariassen fikk et trøstemål helt på tampen, dermed endte det 3-1 til hjemmelaget.

Sarpsborg-trener Geir Bakke oppsummerte kampen slik:

TILREISENDE FANS: Sarpsborg-fansen øynet muligheten etter første omgang, men så trillet målene inn. Foto: NTB scanpix
TILREISENDE FANS: Sarpsborg-fansen øynet muligheten etter første omgang, men så trillet målene inn. Foto: NTB scanpix Vis mer

- En god første omgang. Vi prøvde å identifisere bakrom, fikk brukt dette - og trykket på. Vi fikk to-tre sjanser i hver omgang. Men vi må sette dem.

Han fortsetter:

- Vi hang litt i tauene i perioder i andre omgang. Da så vi litt av kvalitetene til Besiktas. Vi ble løpende imellom. Teller vi sjanser tror jeg det ble likt. Men det handler om å være skarpe i de rette situasjonene og ha marginene med seg. Da kunne det faktisk sett annerledes ut.