19 år og MATCHVINNER: Tobias Heintz (midten) kom inn, scoret og vant kampen for Sarpsborg.Han som alle andre i blå drakter ble gode igjen etter å ha lyttet til trener Geir Bakke i pausen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
19 år og MATCHVINNER: Tobias Heintz (midten) kom inn, scoret og vant kampen for Sarpsborg.Han som alle andre i blå drakter ble gode igjen etter å ha lyttet til trener Geir Bakke i pausen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

NM i fotball, kvartfinale Mjøndalen-Sarpsborg

Sarpsborg savner ikke Anders Trondsen - det ville vært mye verre om Geir Bakke forsvant

Mjøndalen på sitt beste kan håndtere de fleste lagene i Eliteserien. Men ikke et Sarpsborg som lytter når trener Geir Bakke ber dem skjerpe seg.

Mjøndalen-Sarpsborg 1-2 (1-0)

LIGGER DU 22 tabellplasseringer bak i toppfotballhierarkiet er det mye som skal virke samtidig om du skal utlikne forspranget til det bedre plasserte laget. Det skjedde da Mjøndalen slo Brann 1-0 i cupens fjerde runde. Alle de gode omstendighetene en underdog trenger slo til samtidig. Og da hjemmelaget i Mjøndalen var opp 1-0 til pause på et nytt lag 22 plasser foran dem i systemet var hisorien i ferd med å gjenta seg.

Det så i hvert fall sånn ut.

EN SJELDENT GOD individuell prestasjon hadde nok en gang gitt Mjøndalen ledelsen (Quint Jansen 1-0). Samtidig, sammen med alt det Sarpsborg ikke evnet da de ennå kavet i sine egne problemer, var lagets kontringsevne, farten på topp og det tunge skytset på offensive dødballer meget gode verktøy for dobling av ledelsen. Og mulighetene var der, på sitt beste og da de styrte kampen var Mjøndalen mer enn en håndfull for Sarpsborg.

Da eliteserielaget ble seg sjøl igjen var det nesten spill mot ett mål.

DERFOR VAR DET ikke først og fremst mangelen på flyt som stoppet Mjøndalens cupeventyr. Det var et bedre fotballag. Ikke hele tida riktignok, hjemmelaget var som sagt klart best før pause. Men da det gjaldt utover i kampen evnet Sarpsborg å få opp balltempoet, passere ledd, true bakrom og sørge for at Mjøndalen-forsvaret ikke lenger hadde alt spillet foran seg.

Da er alt plutselig veldig mye vanskeligere.

DET VAR INGEN strålende kamp som tok Norges nest beste fotballag til semifinaletrekningen som finner sted etter Rosenborg-Vålerenga søndag kveld Men det var meget godt håndverk. Da Geir Bakke fikk snakket gutta sine i gang så du forskjellene man (helst) bør finne når Eliteseriens andrelag møter OBOS-ligaens åttende plasserte. Og da så du også hva det betyr å ha konkurransedyktige reserver som ikke bare kan komme inn og gjøre en jobb når den nyfødte stjerna (Krepin Diatta) ikke er i nærheten av noe som helst, men som også kan vinne kampen.

Slik Tobias Heintz vant denne semifinalen for Sarpsborg fem minutter før slutt.

SARPSBORG TRENGTE VIRKELIG disse siste 45 minuttene etter tre blodfattige omganger siden Anders Trondsen ble solgt til Trondheim for 15 millioner kroner. Selv om Trondsen alltid var spillbar, representerte kreativitet, gode spillvendinger og langskudd er det fullt mulig å være aggressive, flytte beina, gå i press og true bakrom uten han. Og da Geir Bakke klarte å innprente det etter to svake omganger mot Strømsgodset og en tredje her i Mjøndalen ble Sarpsborg seg sjøl igjen.

Da var egentlig faren over.

SARPSBORG SIER DE ikke tenker serieplasseringer eller muligheter i cupen. Selvfølgelig gjør de det. På andreplass i Elitesereien og nå også med semifinale i cupen vil også Geir Bakkes mannskap bli et konsekventenkende lag utover høsten. Og jeg tror de klarer det også, Sarpsborg virker så bunnsolide i sjel og fasong at det skal mer til enn et betydelig nedsalg og tre faretruende svake omganger for å vippe dem av pinnen.

I tillegg er Geir Bakke en mester i å holde dem i øra.

En suksessfaktor det også.