Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborg plager seg selv med drømmen om Champions League

Sarpsborg tenner norske håp i Europa League, selv Rosenborg bør lære av entusiasmen

Mange i norsk fotball bør ta en pause fra alt pratet om Champions League. Europa League er realistisk sett det beste norske klubber kan håpe på.

DEBUTANT: Sarpsborg har imponert hittil i årets Europa League-kvalik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEBUTANT: Sarpsborg har imponert hittil i årets Europa League-kvalik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ EN GOD torsdagskveld i Europa vil Norge få Rosenborg og Molde videre til play off om gruppespillet til Europa League. På en helt sensasjonell kveld for norsk fotball vil Sarpsborg følge etter.

RBK LEDER 2-0 etter bortekampen og må spenne bein på seg selv for å feile mot Cork CIty. Det skjer ikke. Etter 0-0 i Edinburgh må Molde score flere mål enn Hibernian for å sikre plassen i play off. Det går det an å tro på. Og så har du heroiske Sarpsborg da, som møter Rijeka borte og er videre med seier eller uavgjort med flere scoringer enn to.

Det går det an å drømme om.

ROSENBORG HAR VÆRT opptatt av Europa siden det store gjennombruddet i Champions League i 1995. Etter 3–0 over Besiktas hjemme på Lerkendal ble døra til det forjettede land åpnet for første gang etter 1–3 i Istanbul.

Siden det har klubben hatt Champions League på hjernen.

HVILKET ER TIL å forstå. Elleve strake sesonger i verdens største og mest prestisjefulle klubbturnering – 1995/1996 – 2005/2006 – gjør noe med deg. Både sportslig og økonomisk. Det var Champions League som skapte den ekstreme sulten på Lerkendal.

Det var Champions League som bygde det moderne Rosenborg.

FORVANDLINGEN FRA Å være Norges beste klubb til å bli en europeisk gjenganger på hils med alle de store, for ikke å snakke om at de ble betalt et tresifret millionbeløp hver eneste sesong for å møte lag som Juventus og Real Madrid – hele seks ganger, faktisk, mer enn noen andre i den perioden – definerer Rosenborg i dag. Det er derfor en sesong uten spill i Europa er en middels sesong på Lerkendal.

Det er derfor seriegull og en eventuell cuptriumf på toppen av det bare er bra, ikke fantastisk.

NOEN VIL PÅSTÅ at det plager dem, og at minnene om det som var har gjort klubben manisk i jakten på en fiks til. Andre at det er et sunnhetstegn å sikte høyt. Hvis ikke Rosenborg kan ha ambisjoner om Champions League uten å bli beskyldt for å være urealistiske – hvem da fra Eliteserien, kvalitetsmessig rangert som nummer 29 i det europeiske hierarkiet? Sjøl er jeg et sted midt imellom, at RBK-ambisjonene er en god driver så lenge det ikke er Champions League som definerer hva som er en virkelig god sesong.

Der norsk fotball er nå er et gruppespill i Europa League en meget bra sesong.

Jeg tror Rosenborg både blir et bedre fotballag og en mer harmonisk organisasjon om lista legges der.

SARPSBORG 08 DEFINERER alle de norske RBK-konkurrentenes muligheter i Europa. Kan en debutant slå ut St. Gallen (Sveits) og reise til Rijeka i Kroatia med en viss tro på at 1–1 fra Sarpsborg Stadion kan ta dem et steg nærmere gruppespillet, er Europa League et mål for mange. Ikke alle selvfølgelig, men en god håndfull norske klubber har på bakgrunn av det Geir Bakkes mannskap har levert så langt, fått beskjed om at veien til et sted mellom 50 og 70 millioner Europa League-kroner ikke er utopisk.

Det kan gå.

Om du jobber godt nok.

HVILKET BETYR AT du må ønske det, satse på det og gjøre prioriteringer som tar hensyn til ambisjonen om spill i Europa. Ikke bare snakke om det, slik tendensen var for noen år siden. Da trenere sparte spillere i Europa for å stå bedre rustet til helga. Da alt som ikke var Champions League egentlig bare var en distraksjon.

PENGENE ER SELVFØLGELIG blitt den største gulrota i denne turneringa også nå som Europa League-formatet har satt seg og blitt en stor suksess. Jeg mener, for mange som bør ha Europa League som mål snakker vi om beløp i en størrelsesorden av et halvt årsbudsjett – pluss, pluss. Det er veldig store penger. Og er det noe format-kongene i UEFA har lært oss så er det at summene ikke krymper med åra.

Derfor bør Europa League være norske klubbers nye Champions League.

Også for Rosenborg.