JUBEL: Sarpsborg gikk videre til gruppespillet i Europaligaen med 4-3 sammenlagt i kveld. Foto: Tsafrir Abayov / NTB Scanpix
JUBEL: Sarpsborg gikk videre til gruppespillet i Europaligaen med 4-3 sammenlagt i kveld. Foto: Tsafrir Abayov / NTB ScanpixVis mer

Sarpsborg 08 til Europaligaen:

Sarpsborg videre etter Europa-drama

Klare for gruppespillet i Europaligaen etter sein straffespark.

  • Maccabi Tel Aviv - Sarpsborg 2-1 (3-4 sammenlagt)

Sarpsborg 08 er klare for gruppespillet i Europaligaen - og klubben har nådd et foreløpig høydepunkt. S08 tapte 1-2 i kveld, men det holdt likevel til avansement.

Eliteserielaget hadde nemlig med seg 3-1 i bagasjen fra det første oppgjøret for ei uke siden, og i bortekampen i Tel Aviv leverte Sarpsborg en ny heltemodig innsats.

Ole Jørgen Halvorsen satte inn 1-2-reduseringen til Sarpsborg fra straffemerket. Han var iskald og lurte keeper feil vei. Tobias Heintz sto for forarbeidet og skaffet straffesparket på egenhånd med ti minutter igjen å spille.

Nå venter noen av Europas største klubber til Sarpsborg stadion i høst.

- Tel Aviv valgte å trekke laget litt bakover etter scoringene, og det ga rom som gjorde at vi fikk løftet laget. Det var gambling som gjorde at vi kunne blitt straffet, men vi fikk skapt litt trafikk. Vi kom oss inn på siste tredel og skapte situasjoner, ikke mange ganger, men det var nok til at vi fikk straffe. Ole Jørgen var iskald, og det holdt med det bortemålet, oppsummerte Sarpsborg-trener Geir Bakke overfor NTB.

To raske

Sarpsborg klarte seg bra den første halvtimen og hvert målløse minutt var gull verdt for sarpingene. Laget fra Østfold gikk til pause på 0-0 etter en prikkfri første omgang.

Etter 50 minutter gikk en Maccabi-spiller i bakken inne i Sarpsborg-feltet og dommeren pekte på straffemerket. Omer Atzili var iskald fra straffemerket og satte inn 1-0. Hjemmelaget var nære å doble ledelsen minuttet seinere, men bare en god keeper hindret scoring.

Og det kom mer fra Maccabi Tel Aviv.

Etter 60 minutter fikk Eliran Atar drømmetreff fra rudnt 25 meter. På vakkert vis sendte han ballen i krysset og dermed var hjemmelaget videre på 3-3 og bortemålsregelen.

SCORET: Tel Aviv-spillerne jubler for scoring, men det holdt ikke til seier. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov
SCORET: Tel Aviv-spillerne jubler for scoring, men det holdt ikke til seier. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov Vis mer

Slo tilbake

Sarpsborg kjempet seg tilbake og innbytter Heintz fikset straffespark med ti minutter igjen på uret. Ole Jørgen Halvorsen satte inn reduseringen til 1-2 og dermed var Eliteserielaget plutselig videre med 4-3 sammenlagt.

Hjemmelaget klarte aldri å slå tilbake i sluttminuttene, og dermed kunne Sarpsborg 08 juble for et historisk avansement til gruppespillet i Europa.

Før i kveld hadde Sarpsborg slått ut IBV (Island), St. Gallen (Sveits) og Rijeka (Kroatia) før de siste playoffkamper mot israelsk motstand.

Også der var Sarpsborg best.

Nå venter minst seks nye kamper i gruppespillet i Europaligaen.

50 mill.

Det er ventet at en billett til gruppespillet vil innbringe opp mot 50 millioner kroner for overraskelseslaget fra Sarpsborg.

Sarpsborg spiller sin aller første sesong i en av europacupene. Suksessen har tatt fotballfeberen i byen til nye høyder. Det ble satt publikumsrekord i Sarpsborgs første møte med Maccabi Tel Aviv.

Etter at avansementet ble sikret er det nødt til å bli satt publikumsrekord i gruppespillet. Sarpsborg vil utvide til 8000 sitteplasser, noe som også er et krav fra Det europeiske fotballforbundets (UEFA) side for at S08 skal få spille hjemmekampene sine i gruppespillet i Sarpsborg.

Molde ute

Molde vant hjemmekampen mot Zenit med 2-1, men det holdt ikke til avansement. Laget til Ole Gunnar Solskjær er ute med 3-4 sammenlagt.

Eirik Hestad og Erling Haaland scoret målene da Molde vendte til 2-1-seier på hjemmebane

Europaligaen fotball menn torsdag, 4. kvalifiseringsrunde 2. kamp:

Maccabi Tel Aviv (Israel) – Sarpsborg 2-1 (0-0), sammenlagt 3-4

Mål: 1-0 Omer Atzili (str. 52), 2-0 Eliran Atar (60), 2-1 Ole Jørgen Halvorsen (str. 81).

Dommer: Artur Dias, Portugal.

Gult kort: Omer Atzili (30), Maccabi Tel Aviv, Rashad Muhammed (45), Ole Jørgen Halvorsen (52), Sarpsborg.

Sarpsborg (4-4-2): Aleksandr Vasyutin – Jon-Helge Tveita, Bjørn Utvik, Joackim Jørgensen (Jørgen Horn fra 89.), Joachim Thomassen – Ole Jørgen Halvorsen, Matti Lund-Nielsen, Kristoffer Zachariassen, Amin Askar (Harmeet Singh fra 86.) – Patrick Mortensen, Rashad Muhammed (Tobias Heintz fra 64.).