Sarpsborgs kaptein fikk karantene for slakt av dommeren. VIFs kaptein går fri

Hvorfor, NFF?

(Dagbladet): Onsdag formiddag meldte Dagbladet at Christian Grindheim ikke blir straffet for uttalelsene han kom med etter oppgjøret mot Lillestrøm sist søndag.

«Hans uttalelser vil normalt ikke kunne gi to kampers karantene. Det er et kriterium i regelverket for påtale av forhold som dommeren ikke har sett, hørt eller oppfattet», skrev kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, i en tekstmelding til Dagbladet onsdag.

Endret regelverk Da han ble intervjuet av CMore umiddelbart etter kampslutt på Åråsen, utbrøt Grindheim:

- Dommeren ser vel at de ikke scorer på sjansene sine, så han gir dem litt hjelp med en straffe.

Etter nær tre dagers saksbehandling kom altså NFF fram til at kapteinen kan være med når Vålerenga møter Stabæk på søndag - en nyhet Kjetil Rekdal nok er lettet over.

Utfallet var ikke gitt på forhånd: Hvis en fotballspiller sier i et TV-kamera at «dommeren var ræva» mens fråden står, eller stempler en annullert scoring som «tidenes største fotballskandale», så slipper vedkommende normalt unna NFFs klamme fingre.

Verre er det når det antydes at dommeren har tatt bevisste valg til støtte for én av aktørene på banen. Glimt i øyet eller ei - i slike tilfeller har NFF ofte reagert ubarmhjertig.

Tidligere har blant annet Rune Almenning Jarstein og Sarpsborg-kaptein Ole Heieren Hansen stått over serierunder som følge av slakt av dommere i etterkant av tippeligakamper. Jarstein påsto i 2010 at «dommeren hadde hvit drakt», noe NFF tolket som om landslagskeeperen mente Jarstein favoriserte motstanderlaget Odd. Hansen ble høsten 2013 straffet med én kamps utestengelse for å ha uttalt at dommeren var «på laget til Rosenborg».

Da Dagbladet onsdag spurte Yngve Haavik om praksis nå er endret, eller om NFF vurderer Grindheims uttalelser som mindre alvorlige enn de to andre, bekreftet kommunikasjonssjefen at regelverket er endret.

Regelendring i 2012 I en e-post i ettermiddag forklarer han nærmere:

«Bestemmelsen lyder slik: «2) Disiplinærutvalget kan etter påtale fra påtalenemnda behandle saker om upassende opptreden, herunder upassende uttalelser til media eller i andre sammenhenger. Det er kun overtredelser som normalt vil medføre minst 2 kampers karantene som kan følges opp på dette grunnlag.»»

Regelverket ble endret på Fotballtinget i 2012 på tinget, forklarer Haavik.

«Slik at utgangspunktet etter regelendringen var at det kun var forhold knyttet til upassende opptreden/uttalelser til media som normalt vil medføre minst to kampers karantene som kan følges opp med anmeldelse fra Påtalenemnda», skriver Haavik.

Bakgrunnen for endringen var å redusere saksbehandlingstida, opplyser han videre.

«Merk at i 2013 ble Ole Heieren Hansen gitt én kamps karantene etter denne bestemmelsen. Påtalenemnda konkluderte da med at det var spesielle forhold i den saken som gjorde at saken ble anmeldt til tross for at nemnda innstilte på én kamps karantene», skriver Haavik i sin e-post.

NFF svarer i kveld Dagbladet har gjentatte ganger i dag forsøkt å få en utdypende kommentar fra Norges Fotballforbund på om det er regelendringene som gjør at Grindheim slipper billigere enn Hansen og Jarstein, eller om han går fri på grunn av at uttalelsene hans tolkes som mindre alvorlige enn i de to andre tilfellene.

Fra Norges Fotballforbund har i dag åtte personer vært involvert for å gi oss en forklaring. Siste oppdatering er at vi kan få en representant fra påtalenemnda i tale etter klokka 19 onsdag kveld.

Lederen for juridisk seksjon i forbundet, Espen Auberg, sender likevel denne klargjøringen på e-post før den tid.

«Jarstein fikk én kamp i 2010, før regelverket ble endret. Det var først på forbundstinget i 2012 det ble vedtatt en regelendring, som gjorde at det kun var uttalelser som normalt vil medføre minst to kampers karantene som skulle følges opp med en anmeldelse fra Påtalenemnda.

Det er riktig at Heieren Hansen fikk én kamp karantene 2013. Påtalenemnda mente da at de konkrete omstendighetene i saken gjorde at det var riktig å innstille på én kamp karantene. Uten at jeg kjenner til hvilke konkrete vurderinger som ble foretatt av nemnda i den saken, vil jeg anta at uttalelsene isolert sett ble ansett for å være så alvorlige at de normalt sett ville ha medført to kamper karantene, men at det var formildende omstendigheter som gjorde at nemnda allikevel innstilte på én kamp. En slik vurdering er i tråd med NFFs reaksjonsreglement og innenfor nemndas mandat.»

FIKK STRAFF: Ole Heieren Hansen fikk karantene for uttalelser høsten 2013. Her i snakk med dommer Ola Hobber Nilsen under kampen mellom Sarpsborg og Odd i år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FIKK STRAFF: Ole Heieren Hansen fikk karantene for uttalelser høsten 2013. Her i snakk med dommer Ola Hobber Nilsen under kampen mellom Sarpsborg og Odd i år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer