Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sats-medlemmer ber om utestengelse av Johaug: - Lite medmenneskelig, sier sjefen for treningskjeden

Sats Elixia-leder Bjørn Maaseide sier Johaug-saken er unik og at de derfor gjør et unntak, tross samarbeidsavtale med Antidoping Norge om dopingfrie treningssentre.

UTESTENGT: Flere Sats Elixia-medlemmer etterlyser utestengelse av Therese Johaug. Her under høringen i dopingsaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTESTENGT: Flere Sats Elixia-medlemmer etterlyser utestengelse av Therese Johaug. Her under høringen i dopingsaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): For to uker siden skrev Sats Elixia-medlem Jens Einarsson et innlegg på Facebook-siden til Sats Elixia. Der spør han om hvorfor Therese Johaug får lov til å trene på deres sentre, selv om treningssenterkjeden er en del av Rent Senter-programmet. Et annet medlem skriver: «For å bygge oppunder ovennevnte, kan det bekreftes at dette er det mange medlemmer som lurer på».

Therese Johaug testet i fjor positivt på stoffet clostebol etter bruk av salven Trofodermin på en solforbrent leppe. Antidoping Norge la i november ned en påstand om 14 måneder utestengelse. De vurderte at det var et medisinsk behov og ikke bevis om forsettlig doping.

Til Dagbladet forteller Jens Einarsson at han reagerte da han så TV 2s dokumentar om Johaug, der et TV-team følger Johaug i tiden etter hun testet positivt. I dokumentaren vises det flere scener der Johaug trener på Sats Elixia.

- Det skjønner jeg ikke hvordan hun kan gjøre ettersom Sats Elixia har sin Rent Senter-kampanje, i samarbeid med Antidoping Norge. De jakter på andre medlemmer, derfor blir det veldig rart for meg hvorfor man skal la henne trene der, sier Einarsson til Dagbladet.

Johaugs manager, Jørn Ernst, sier til Dagbladet at Johaug bruker Sats Elixia som base for styrketrening. Det har hun gjort både før og etter dokumentaren.

- Vi har ikke fått noen reaksjoner på det, sier Ernst, som heller ikke har fått med seg diskusjonen på Sats Elixias Facebook-side.

- Må være medmenneskelige

Bjørn Maaseide, leder for Sats Elixia Norge, var den første som inngikk en samarbeidsavtale om antidoping mellom en treningssenterkjede og Antidoping Norge. Det var i 2002.

Han sier til Dagbladet at det er tragisk for både Johaug og hele den norske idretten, at hun har havnet i den situasjonen hun er i.

- Vi må vise at det å være medmenneskelig i situasjonen hun har havnet i, er det viktigste. Det teller mer enn internasjonale og nasjonale regler i toppidretten. Jeg har full forståelse for at dette er en vanskelig sak for det internasjonale skiforbundet og at de må forholde seg hundre prosent til regelverket. Sats Elixia er derimot ikke underlagt det samme regimet, sier Maaseide.

- Vi er jo tross alt et norsk og nordisk selskap som har våre interne dopingregler, selvfølgelig i samarbeid med Antidoping Norge. Vi tar sterk avstand fra doping, men i hennes tilfelle er det en helt unik situasjon, der vi velger å gjøre et unntak.

- Ulike regelverk

Kim Eilertsen, prosjektansvarlig for Rent Senter-programmet, forklarer at alle treningssentre som er en del av programmet, må ha antidopingregler inkludert i medlemsvilkårene. Hvis det oppstår mistanker om at et medlem bruker dopingmidler, kalles medlemmet inn til en samtale. Fortsetter mistankene etter samtalen, må de signere en avtale der de godkjenner en potensiell dopingkontroll.

- Etter at en slik avtale er signert, kan sentret bestille en kontroll fra Antidoping Norge. Hvis det avlegges en positiv prøve, vil medlemmet få et varsel om utestengelse. De har så to uker på å framlegge eventuell medisinsk dokumentasjon på at preparatet er brukt av legitime grunner. Hvis dokumentasjon er i orden, vil det ikke få konsekvenser for medlemskapet, sier Eilertsen til Dagbladet.

Tidligere sandvolleyballspiller Bjørn Maaseide er leder i Sats Elixia Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tidligere sandvolleyballspiller Bjørn Maaseide er leder i Sats Elixia Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han forklarer videre at det er viktig å være klar over at det er vesentlige forskjeller mellom regelverket på et treningssenter og innen idretten.

- Dopinglista er mer omfattende i idretten på enkelte punkter, treningssentrene forholder seg til sine egne regler. De har et regelverk som tillater at den vanlige mannen på gata skal kunne få medisinsk behandling. Hvis man kan bevise et behov for det, kan man fortsette å trene på sentret, sier Eilertsen.

Eilertsen legger til at ansvaret om å igangsette kontroller og følge opp i slike saker, ligger hos treningssentrene selv.

- Sender feil signaler

Jens Einarsson mener det er problematisk at Sats Elixia «jakter på andre medlemmer», samtidig som Johaug får fortsette å trene der.

- Jeg synes det er diskriminerende mot alle oss andre. Jeg bryr meg kun fordi jeg trener hos Sats Elixia. Det blir et helt feil signal mot alle oss andre medlemmer, sier Einarsson, og legger til at Sats Elixia reklamerer for nulltoleranse på treningssentrene.

Han mener Johaug bør utestenges inntil hun har sonet dommen ferdig.

- De har plakater som truer om å varsle politiet. Det kan de bare kutte ut med hvis hun kan trene der. Om hun er så stor at de ser i en annen retning, så er det jævlig dårlig.

Maaseide er tydelig på at de ikke tar lett på saken, men sier også at for dem så er det viktig å ha «godt norsk bondevett».

- For noen få medlemmer har det handlet om prinsippet. Her har du en som har testet seg hundrevis av ganger i løpet av karrieren, hun gjør egentlig alt hun skal gjøre. Da har vi lov til å vise skjønn. Jeg synes det er utrolig lite fleksibelt og medmenneskelig å ikke ha forståelse for situasjonen Therese har havnet i. Hun er svært velkommen til å fortsette sin trening på Sats Elixia sammen med resten av våre medlemmer, sier Maaseide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media