Sats på disse, for Søren...sen!

Jan Derek Sørensen (28) er en spillertype Drillo lette forgjeves etter, og som Nils Johan Semb omsider har funnet. Sørensens første landslagstreninger har vist at han kan være løsningen på de problemene Norge avslørte mot Litauen: Svake innlegg og manglende evne til å komme rundt på kantene.

Men problemstillingene rundt Sørensen er minst to - og tradisjonelt vil ikke løsningene gå i hans favør.

 • Han står med null kamper og null mål for Norge.
 • Og - ofte avgjørende for norske fotballtenkere: Han har klare defensive begrensninger.

Men:

Det første poenget er bare av statistisk interesse. Sørensen har mer enn nok internasjonal rutine gjennom Mesterliga-kampene med Rosenborg.

Og:

Det andre poenget handler bare om hva landslagssjefen mener er viktigst foran en kamp som dette:

 • Mest mulig sedvanlig defensiv trygghet.
 • Eller en utypisk flankespiller som kan sjokkere Hellas med en oppførsel som ikke har framkommet i noen av forhåndsanalysene.

Dagbladets ønske er for lengst avslørt: Det siste.

Men det handler ikke bare om å få se en ny, spennende spiller i aksjon. Det handler mer om å løse Norges største problem og utfordring per i dag:

 • Hjemmekamper mot gode lag som prioriterer det som skjer på egen banehalvdel, og som i økende grad har lært seg mottrekkene til den norske spillestilen.

Vi kan langt på vei lese problemene ut av resultatene i EM-kvalifiseringen:

 • 12 av 12 mulige på bortebane.
 • 4 av 9 mulige på hjemmebane.

Fart og mot

Det ligger ufortjent mye uflaks innbakt i hjemmestatistikken. Hvis fotball hadde vært dønn rettferdig, så hadde Norge kanskje hatt 8 av 12 poeng på bortebane, og 9 av 9 hjemme - totalt ett mer enn vi faktisk har...

Men uflaksen til tross, Norge har ikke fungert like bra hjemme som borte under Nils Johan Semb.

På grunn av motstandernes opptreden naturligvis, fordi det er mye vanskeligere å score mål enn å forhindre dem - men også fordi Norge ikke har vært like flinke til å finne mottrekkene.

Jan Derek Sørensen kan fungere som ett.

 • Han slår gode innlegg
 • Han har fart og mot til å utfordre.

Det første var et stort savn mot Litauen. Det andre har stort sett alltid vært et savn.

Koste poeng

Nils Johan Semb vil helst ha Myggen som indreløper. Det er forståelig. Men med både Rekdal og Solbakken ute, er Myggen det beste alternativet sentralt på midtbanen. Myggen er i strålende form for tida, og virker flinkere enn Bent Skammelsrud til å takle overgangen fra klubblag til landslag.

Men: Dette er et lag med defensive begrensninger. Jan Derek Sørensen er ingen defensiv kapasitet, det er heller ikke Ole Gunnar Solskjær på motsatt flanke. Og det er tvilsomt om Semb våger å satse på to sånne typer samtidig mot ballsikre og kontringskåte grekere.

Mer sannsynlig: Semb dytter Bent Skammelsrud inn sentralt på midtbanen, med Myggen og Leo som indreløpere, og Solskjær og Steffen Iversen på hver sin flanke. Tryggere defensivt, men mer omstendelig og forutsigbart framover.

Og er det noe som kan koste Norge poeng i hjemmekampene mot Hellas og Slovenia, så er det forutsigbarheten og omstendeligheten mot etablerte forsvar.

Derfor:

 • Inn med farta og friskheten til Sørensen.
 • Og inn med Myggen i ønskerollen mot sine venner fra Hellas.
<B>BØR FÅ SJANSEN:</B> Dagblades Øivind A. Monn-Iversen mener debutant Jan Derek Sørensen er Sembs mann mot Hellas i morgen.