Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-Sats på en distanse, Susanne

Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad mener Susanne Wigene bør konsentrere seg om en distanse i framtidig mesterskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går løp Wigene inn til 7. plass på 5000-meteren i friidretts-EM. Fem dager etter at hun overraskende vant sølvmedalje på 10 000-meter hadde hun ikke nok krefter til å være med da tempoet ble skrudd opp.

-  De første 3000 gikk veldig bra, men med en gang de økte farten så kjente jeg at dette ikke gikk, sier Susanne Wigene til Dagbladet.

-  Ei uke restitusjon

Johan Kaggestad, som tidligere har trent blant andre Ingrid Kristiansen, mener det er svært vanskelig å prestere bra på de to lengste distanser i ett og samme mesterskap.

-  Det er problematisk. Jeg tror man trenger en ukes restitusjon etter å ha løpt 10 000-meter, sier Kaggestad til Dagbladet.

I EM hadde Wigene fem dager mellom de to distansene. Under neste års VM i japanske Osaka, må hun også gjennom kvalifisering på 5000-meter, den går fire dager etter 10 000-meteren. 5000-finalen går tre dager seinere.

-  Da hadde ikke jeg doblet. Det er så hårfint hvordan man restituerer seg. Jeg har ikke noe statistikk på det, men de som gjør en god 10 000 ser ut til å gjøre en dårlig 5000.

Wigene bekrefter at det ikke er så lett å konsentrere seg om ett nytt løp rett etter den fantastiske prestasjonen på 10 000.

7. PLASS: Susanne Wigene manglet den siste spruten i beina, og løp inn til en 7. plass. Foto: SCANPIX
7. PLASS: Susanne Wigene manglet den siste spruten i beina, og løp inn til en 7. plass. Foto: SCANPIX Vis mer

-  Jeg trodde 10 000-meteren var ute av hode da jeg sto på startstrek, men det er vanskelig å si. Det er selvfølgelig ikke så lett å glemme en medalje.

Kaggestad mener imidlertid det var lurt av Wigene å prøve det ut denne gangen.

-  Det var godt over forventning på 10 000, og hun løp en middels 5000. Hun klarte dette bra, og det var greit å prøve det.

-  Majestetisk kraftprøve

Susannes trener Knut Kvalheim så også at milløpet ikke var ute av kroppen til Wigene i går, men med tanke på suksessen hun allerede har fått, synes han ikke det betydde noe særlig.

-  10 000 meteren var ikke like mye ute av kropp og hode som vi håpet på, men at man er sliten ei uke etterpå betyr jo bare at hun har jobbet hardt for den medaljen, sier Kvalheim til Dagbladet.

Hvordan Susanne Wigene skal prioritere i framtidige mesterskap har ikke duoen Wigene og Kvalheim noen tanker om.

-  Vi har ikke tenkt framover i det hele tatt. Vi har ikke pratet ett ord om framtida, sier Kvalheim.

-  Vi har bare tenkt fram til denne dagen, sa Wigene i går.

Da Dagbladet forteller hvordan programmet for neste års VM ser ut, blir imidlertid treneren betenkt.

-  Det kan godt hende Johan har rett. Den 10 000 meteren Susanne løp nå var en majestetisk kraftprøve. Jeg tenker tilbake på da jeg løp en 10 000 meter i Praha i 1985, jeg var helt ødelagt i over ei uke etterpå. Osaka er i tillegg varmt og fuktig, og ikke ideelt for skandinaver. Sånne ting må man tenke gjennom.

-  Ikke skremt

Hvis hun skal velge distanse i neste mesterskap, så vil spørsmålet bli hvilken.

-  Antakelig så er hun jevngod, sier Kvalheim som også før EM mente at Susanne kunne gjøre det like godt på 10 000-meter som på 5000-meter.

-  Det kommer an på hva hun selv mener, det kan jo være at 10 000-meteren hun løp nå skremte henne, det har skjedd før det.

-  Jeg er ikke skremt, men jeg er glad jeg ikke skal løpe det en av de neste dagene. Det er hardt, sier Wigene som ikke var sliten da hun sto på startstreken i går.

-  Det har vært litt mye styr og oppmerksomhet etter medaljen, men jeg fikk gjort det jeg skulle før 5000 meteren.