<strong>KLAR FOR RIO:</strong>  EM-gull til både Aida Dahlen og Tommy Urhaug. Bordtennis blir en sterk norsk øvelse i Paralympics i Rio neste sommer. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/NIF.
KLAR FOR RIO: EM-gull til både Aida Dahlen og Tommy Urhaug. Bordtennis blir en sterk norsk øvelse i Paralympics i Rio neste sommer. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/NIF. Vis mer

Sats på en superstjerne

Det er ikke så mange norske OL-favoritter i Rio. Da gjelder det å ta vare på dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VEJLE (Dagbladet) For en god stund siden sendte Aida Dahlen brev til 60 firmaer i Kristiansand-området med en vennlig forespørsel om de hadde bruk for en kommende bordtennisstjerne i stallen. Hun fikk ett eneste svar. Det var negativt.

Nåja; det med «stjerne» var ikke nevnt i søknaden. Aida er for beskjeden til det. Desto lettere er det for resten av norsk idrett å se hva som er i ferd med å skje bare et drøyt halvår før Rio-OL:

•• Norge har fått en ny superstjerne i en verdensidrett.

Etter dagens to EM-gull er det visst bordtennis som gjelder i paralympics-delen av sommerlekene 2016.

FOR de som kan norsk idrett kommer ikke denne suksessen som en overraskelse. Bordtennis var allerede midt på 1990-tallet først med å hente inn spillere med funksjonsvansker, og skapte et miljø for toppidrett. Så har da også legenden Tommy Urhaug dominert på verdensrankingen allerede fra 2002, og kommer til Rio som regjerende OL-mester fra London-lekene.

Der ble Aida nummer fem. Etterpå har hun tatt bronse og sølv i EM og VM, og var sportslig sett forlengst i posisjon til å duge også på det lokale sponsormarkedet. Etter kveldens oppvisning gjelder det å skjønne hvilke reklamemuligheter som ligger i en uvanlig spennende spiller når Paralympics i kjapp framgang setter nye rekorder i Rio.

LONDON-OL 2012 snudde opp ned på alle vante forestillinger om nivå og trøkk i den internasjonale idretten for funksjonshemmete.  Nå mobiliserer land etter land for å bli med i medaljekampen. Flere nasjoner har innført vanlige bonusordningen for seier i paralympics. Det gjorde at Frankrike betalte ut 800 000 kroner pr. gull mens for eksempel Serbia lokket med full pensjon for sine vinnere.

<strong>TAR ALLE SJANSER:</strong> Aida Dahlen tør mer enn de fleste i spilet sitt. Det ga til slutt EM-gull og et stort internasjonalt gjenombrudd. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/NIF.
TAR ALLE SJANSER: Aida Dahlen tør mer enn de fleste i spilet sitt. Det ga til slutt EM-gull og et stort internasjonalt gjenombrudd. FOTO: Caroline Dokken Wendelborg/NIF. Vis mer

Selv om Norge de siste årene har fått en god statlig finansiering av de aktuelle paralympics-utøvere, er vi distansert i denne internasjonale mobiliseringen. Det gjør at det er viktig å ta vare på medaljekandidater som Tommy Urhaug og Aida Dahlen.

BEGGE har lenge vært proffe spillere, men Aida henger langt etter i finansiering. Hun har A-stipend fra Olympiatoppen, og blir støttet av det regionale kulturfondet Cultiva. Det utgjør ca. 150 000 i årslønn. Det er her dagens gjennombrudd vil hjelpe.

Mens Tommy er velkjent for sitt offensive, underholdende spill, følger Aida nå opp med en vel dristig angrepstenkning som gjør bordtennisen hennes til en sjelden idrettsopplevelse. Det er grunnen til at det internasjonale bordtennisforbundet (ITTF) vurderer å utnevne henne til ambassadør for sporten. Det antyder kvaliteten, og hjelper kanskje til at mamma Anne Tove endelig tør å se jenta si spille. Mamma reiser verden rundt på turneringer med Aida, men forlater tribunen idet kampene starter. I dag under EM-finalen stod hun ute i gangen og fikk sms om utviklingen fra en medbrakt venninne inne i hallen.

OK; dette kan være vel tøft å se på. For Aida tar fortsatt for mange sjanser og vil litt for ofte litt for mye, men kvaliteten er så åpenbar at det oftere og oftere bærer helt inn. Som for eksempel i det avgjørende femtesettet mot tyske Juliane Wulf der stillingen var ganske håpløse 1 - 6, før Aida vant seks baller på rad og snudde gullkampen.

Det er slike idrettsopplevelser som gjør at sist Paralympics med suksess ble TV-overført til 4 milliarder seere i 166 land, og lærte det tradisjonelle sportspublikummet at disse konkurransene er blitt noe man er nødt til å få med seg. Når Tommy og Aida får følge av svømmeren Sarah Louise Rung og den stadig sterkere roeren Brit Skarstein i Rio, stiller Norge sannsynligvis med et bedre Paralympics-lag i de individuelle øvelsene enn den troppen som konkurrerer to uker før i første del av sommerlekene.

DEN største bordtennisfavoritten er fortsatt Tommy Urhaug. Han har spilt stødig gjennom hele EM, og feide til slutt den regjerende tyske verdensmesteren Valentin Baus av banen i det siste settet med et tydelig offensivt spill.

Om du liker norsk suksess, er det visst bare å krysse av for bordtennis under Paralympics i Rio.

<strong>RETT FØR ET STOLT ØYEBLIKK:</strong> Aida Dahlen klar for sin første internasjonale topplassering. et kommer flere. FOTO: Caroline Dokken Wenelborg/NIF.
RETT FØR ET STOLT ØYEBLIKK: Aida Dahlen klar for sin første internasjonale topplassering. et kommer flere. FOTO: Caroline Dokken Wenelborg/NIF. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer