Sats på fart og taklingsstyrke

LA BAULE (Dagbladet): Drillos tre beste taklere på midtbanen heter Øyvind Leonhardsen, Roar Strand og Erik Mykland. Drillos' to raskeste spillere heter Ronny Johnsen og Vidar Riseth. Samtlige bør spille mot Brasil - for å begrense Drillos' defensive problemer.

Det er altså taklerne, eller førsteforsvarere som det heter på fotballspråket, som er nøkkelen i Norges avgjørende VM-kamp.

Drillos' gjennomorganiserte forsvarsverk har langt på vei skjult lagets to største svakheter:

  • Mangel på fart.
  • Og mangel på individuelle ferdigheter defensivt.
  • Disiplinerte og påpasselige andre- og tredjeforsvarere har reparert når en førsteforsvarer ikke har hengt med på fintene.
  • Og rutinerte og fotballkloke hoder har lest seg til noen tiendelers forsprang i spurtduellene.
  • Drillos individuelle mangler i én-mot-én-duellene ble lokket fram i midtbaneleddet.
  • Og Drillos' fartsproblemer ble avdekket i en forsvarsfirer som delvis ble overrumplet av hurtige og presise gjennombruddspasninger.

Problemene er generelle for norsk fotball, og spesielle for Drillos. Men på Drillos er stort sett svakhetene holdt skjult av spillere med stor fotballforståelse, og et langt på vei pinlig korrekt soneforsvarsarbeid:

Drillo har langt på vei klart å organisere vekk lagets åpenbare svakheter. Men ikke helt. Både Marokko og Skottland hadde suksess med en del taktiske manøvrer som angrep de mest sårbare sidene ved Drillos.

Begge lag prioriterte stor grad av ballbesittelse, kombinert med kjappe gjennombruddspasninger i Drillos' bakrom.

Bare Drillo

Problemene med fart og individuell dyktighet kan ikke løses gjennom et par treninger. Men kanskje gjennom økt bevissthet, og målrettet arbeid blant landets spillerutviklere de neste årene.

Det bør også være en prioritert oppgave for påtroppende landslagssjef, Nils Johan Semb, å søke etter slike ferdigheter blant de nåværende landslagskandidatene.

Men de nærmeste døgnene dreier det seg bare om hva Drillo kan gjøre for å finne tilbake fundamentet for en seier mot Brasil: Den defensive tryggheten.

Begrenser

Det handler om to forhold:

  • Terping på kravene til et effektivt soneforsvar. Analyseapparatet til Øyvind Larsen vil enkelt og brutalt avsløre de feilene som ble begått mot Skottland.
  • Prioritering av spillere som i sterkest grad begrenser de allerede avslørte problemene.

Drillos tre beste førsteforsvarere på midtbanen, heter - i prioritert rekkefølge: Øyvind Leonhardsen, Roar Strand og Erik Mykland.

Tre raskeste

Det betyr at samtlige bør spille mot Brasil. Slik har det også sett ut på de siste treningene, der Leo er dyttet ut i en venstre kantrolle.

Drillos' tre raskeste spillere heter Vidar Riseth, Vegard Heggem og Ronny Johnsen.

Samtlige bør spille mot Brasil. Men Heggem er neppe i bra nok slag ennå. Men Vidar Riseth har spilt høyreback på de to siste treningene. Det bør han gjøre også mot Brasil. Fart gjør ham til et bedre alternativ enn både Henning Berg og Gunnar Halle.