DRØMME-TV: Spektakulær skilek i Narvik er Norges beste argument for å få lov til å arrangere det som regel svært økonomisk gunstige Alpin-VM. Da er det best å samle oss rundt Nord-Norges satsing på vinterturisme.
DRØMME-TV: Spektakulær skilek i Narvik er Norges beste argument for å få lov til å arrangere det som regel svært økonomisk gunstige Alpin-VM. Da er det best å samle oss rundt Nord-Norges satsing på vinterturisme.Vis mer

Alpin-VM 2025

Sats på Nord-Norge: Bildene som skaffer oss et nytt jubel-VM

Etter sykkelfesten i Bergen blir det lettere å samle Norge om store idrettsarrangemtenter.

SYKKELFESTEN i Bergen blir et vendepunkt for det å hente store internasjonale mesterskap til Norge. Der to forsøk på å skaffe oss vinter-OL er ødelagt av utmattende lokaliseringsdebatter, forteller suksessen på Vestlandet at det meste i livet går bedre med litt raushet.

SUG I BAKKEN: Narvik har perfekt terreng for utbygging av et enda større alpinanlegg.
SUG I BAKKEN: Narvik har perfekt terreng for utbygging av et enda større alpinanlegg. Vis mer

Når det gjelder internasjonale idrettstevner, betyr det at godene må fordeles landet rundt. I beste fall gjør det at det forventede underskuddet fra sykkel-VM 2017 blir dekket av fellesskapet, at et mulig ski-VM i Trondheim 2023 blir en nasjonal fest og at neste års skiting samler seg bak en søknad om alpin-VM i Narvik med 2025 som første mulighet.

KJØRT DER FØR: Narvik har arrangert toppalpint før. Her Pernilla Wikberg under World Cup storslalom i 1996. FOTO:Jon Eeg/NTB scanpix
KJØRT DER FØR: Narvik har arrangert toppalpint før. Her Pernilla Wikberg under World Cup storslalom i 1996. FOTO:Jon Eeg/NTB scanpix Vis mer

Først da er det naturlig å komme tilbake med en ny norsk OL-søknad basert på de gamle anleggene i Lillehammer, og med en nasjonal fordeling av ishockeykamper som gjør idrettsfestene våre til et felles anliggende.

MENS Trondheim ganske sikkert vil få ski-VM enten i 2023 eller 2025, blir det adskillig vanskeligere å overbevise styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) om å gi også alpin-VM til Norge. Der trenger vi noe spesielt for å nå fram, og det tilbyr Narvik med et mildt sagt fotogent skianlegg som stuper rett ned i havet.

Både Hafjell/Kvitfjell og Hemsedal ønsker å bli norsk VM-kandidat. Begge har sportslig sett vel så bra anlegg eid av to sterke private aktører, men investeringen i slike mesterskap må sees i en bredere sammenheng. Det er der Narvik skiller seg klart ut som en del av boomen i nordnorsk vinterturisme.

På få år har satsingen på nordlysturisme gitt et oppsving i hele landsdelen. I 2016 kom det over 100 000 utenlandske vinterturister til landsdelen. Dette er tilreisende som bruker mye penger på spesielle opplevelser. Totalt ble landsdelen tilført 1,6 milliarder kroner på det utenlandske forbruket.

LUFTIG: Stå på ski rett ned mot havet i Narvik
LUFTIG: Stå på ski rett ned mot havet i Narvik Vis mer

Tromsø er det klart største reisemålet, men det regionale samarbeidet har fungert så bra at stadig nye destinasjoner og tilbud vokser fram. Det er bakgrunnen for at et samlet Nord-Norge støtter Narvik, og et avgjørende argument for at norsk skisport bør gjøre det samme. I Norge er idrett et nasjonalt anliggende.

ALPIN-VM har i utgangspunktet en finansiering som helst gjør mesterskapet til riktig god butikk. Dette skiller diskusjonen om plassering av dette mesterskapet fra striden om vinter-OL til Norge. Der er det snakk om investeringer i en helt annen prisklasse.

Det er FIS som eier de internasjonale TV -og markedsrettighetene i alpint. Slik unngår den nasjonale arrangøren også utfordringen ved å finne nok sponsorer.

Mens sykkelarrangørene i Bergen på grunn av oljekrisa på Vestlandet ikke klarte å nå et forsiktig sponsorbudsjett på 33 millioner kroner, er eventuelle norske VM-arrangører i alpint garantert langt høyere inntekter. Alpin-VM i svenske Åre 2019 får overført ca. 270 millioner kroner av FIS.

DEN klart største utgiftsposten er anleggene. Av de tre norske interessentene er det bare Kvitfjell som har en FIS-godkjent utforløypa, men både Hemsedal og Narvik har områder som egner seg for utbygging.

Foreløpig er det usikkert hvor mye Narvik må investere i det vakre anlegget sitt , men VM-komiteen der har sikret en regional finansering til utbygging uansett om de når fram med en eventuell VM-søknaden.

Det er en realistisk tilnærming. Når det gjelder VM og OL er ikke Norge garantert å få noe som helst, men det er opp til oss å sikre at disse idrettsfestene gir varige samfunnsmessige verdier.

Som minnene fra sykkel-VM i Bergen 2017.