VIL TILBAKE TIL TOPPS: McLaren og fører Jenson Button på vei til start under forrige VM-runde i formel 1. Nå håper McLaren at et ferskt samarbeid med Honda skal føre til ny suksess for teamet. Foto: AFP / NTB Scanpix
VIL TILBAKE TIL TOPPS: McLaren og fører Jenson Button på vei til start under forrige VM-runde i formel 1. Nå håper McLaren at et ferskt samarbeid med Honda skal føre til ny suksess for teamet. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Satser 800 mill. for å gjenvinne tronen i formel 1

McLaren og Honda i friskt samarbeid.

McLaren er historisk sett en av de store bilfabrikantene i formel 1 - med åtte VM-gull i konstruktørmesterskapet og hele 12 gull i fører-VM.

Men Lewis Hamiltons VM-gull i 2008 er det eneste førergullet de har oppnådd siden 1999, så tidene har definitivt sett lysere ut for selskapet som ble startet av Bruce McLaren  tilbake i 1963.

Ikke minst skuldes det dominansen til Red Bull de siste årene. Sebastian Vettel har i praksis allerede avgjort årets VM - og styer trolig inn til sitt fjerde strake VM-gull i New Dehli til helga.

Men nå satses det friskt for å vippe den østerrikske energidrikkprodusenten ned fra formel 1-tronen.

Honda-comeback I 2015 er Honda tilbake i formel 1-sirkuset som samarbeidspartner med McLaren. Den japanske bilfabrikanten skal levere motorer til det engelske laget.

Og her skal det ikke spares på noen ting for at det comebacket skal bli vellykket. Det snakkes om frigjorte midler opp til 800 millioner kroner.

Ett av grepene som vurderes er å hente spanjolen Fernando Alonso over fra Ferrari. McLarens stallsjef Martin Whitmarsh har langt på vei antydet at han gjerne ser at den overgangen går i orden.

I så fall vil de få en dobbelt verdensmester (for Renault i 2005 og 06) på laget. Ferrari-føreren er den eneste som har vært i stand til å stable på beina en noen lunde konkurranse mot Sebastian Vettel denne sesongen - og er den eneste som fortsatt har en teoretisk mulighet til å ta igjen Vettel.

- Blir en stormakt Ifølge tyske Bild am Sonntag skal Honda være villig til å betale halvparten av Alonsos lønn på 25 millioner euro (202 mill. kroner). Det melder svenske Aftonbladet i dag.

I tillegg sparer McLaren 20 millioner euro i året på å få gratis motorer fra den japanske fabrikanten. Over fem år gir det over 800 millioner kroner i frie midler for formel 1-laget.

- Alonso blir Ferrari, på sin side, er trygge  på at de klarer å beholde Fernando Alonso. Laget har også inngått en kontrakt med finnen Kimi Räikkönen fra neste sesong, og regner med å ha to tidligere verdensmestere på startlinjen i 2014.

- Jeg frykter ikke at Fernando forsvinner. Han har kontrakt og har dessuten gjort det klart at han vil bli hos oss, sier Ferrari-sjef Stefano Domenicali.


VIL HA ALONSO: Ferrari-føreren Fernando Alonso skal være ønsket på laget til McLaren, til en gigantsatsing. Foto: AP / NTB Scanpix
VIL HA ALONSO: Ferrari-føreren Fernando Alonso skal være ønsket på laget til McLaren, til en gigantsatsing. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer