Satser høyt

LIVERPOOL (Dagbladet): At den norske hesten Trinitro skal starte i Engelsk Grand National i dag, har forårsaket en engelsk pressestorm rundt Trinitro og trener Rune Haugen.

- Det er helt vilt. Over 20 aviser ringte oss hjemme på Skoger før avreisen til England. Jeg måtte forberede meg godt på mer oppmerksomhet her borte også, sier Rune Haugen.

Verdens hardeste hinderløp starter i dag på Aintree. Og Trinitros deltakelse blir sett på som en sensasjon i engelsk presse. Grand National har nesten utelukkende vært forbeholdt britiske hester. Enkelte utenlandske har forsøkt de siste 100 årene - uten å lykkes.

Temperatur

Ideen om å stille til start i Grand National dukket opp under det norske GN-stevnet på Øvrevoll i fjor. Trinitro, med jockey Robert Bellamy, vant løpet.

Etterpå sa jockey'n at han burde forsøke seg i England.

- Jeg trodde han hadde fått febertokter, og ville ta temperaturen på'n, forteller Rune Haugen.

Da jockeyen som red den engelske hesten Ashwell Boy sa det samme, begynte Haugen å tenke for alvor. For Ashwell Boy holdt høyt engelsk nivå og kom til Øvrevoll i fjor for å vinne Norsk Grand National.

Trinitro sprang bedre og høyere enn den engelske hesten og vant. Rune Haugen og eieren Liv Sæther Myskja brukte vinteren på å finne ut om tanken var rein galskap.

Etter at de bestemte seg, har mobiltelefonen til Haugen gått varm. Flere engelske aviser har allerede vært i stallen på Skoger. BBC var på besøk i forrige uke, sammen med den tidligere engelske championjockey Sir Peter Scudamore. Ekspertkommentatoren ble imponert over Trinitro.

Umulig

- De fleste mener det er umulig å lykkes for en utenlandsk hest i Grand National, men jeg har en annen oppfatning. Jeg tror faktisk Trinitro har en god sjanse.

- Ashwell Boy er en god målestokk. Og den hesten har jo Trinitro slått, påpeker Sir Peter Scudamore.

Han har selv ridd i flere utgaver av Grand National og er adlet av dronninga for innsatsen på hesteryggen.

Dagens løp på Aintree går over 7200 meter - med 30 hindere. Ingen skandinavisk-eide hester har tatt den dramatiske utfordringen før i dag.

Plugg:

Når det gjelder vinnersjanser,

er ikke ikke akkurat statistikken på Trinitros side:

Ingen hester utenfor de britiske øyer har vunnet siden det første løpet i 1839.