Satser høyt

GARDERMOEN (Dagbladet): John Ertzgaard og Geir Moen går utradisjonelle veier for å lykkes til sommeren. I går dro de to sprinterne på høydetreningsleir til Sør-Afrika.

- En genistrek. Vi gjør unna seks ukers trening på 14 dager, sier Ertzgaard.

Høydetrening for sprintere er temmelig ukonvensjonelt. Treningsformen drives tradisjonelt av kondisjonsutøvere for å stimulere produksjonen av røde blodlegemer som øker mengden oksygen som transporteres til musklene.

- Jeg har ikke hørt om noen andre sprintere som driver høydetrening, sier Ertzgaard.

I Pretoria skal John, Geir og 400 meterløperen Yngve Sundsfjord bo og trene i 1500 meters høyde de neste to ukene. John har allerede ett opphold bak seg i tynnlufta. De tre ukene i januar var en knallsuksess.

- Det var en merkelig opplevelse. Det skjedde ting med kroppen til å begynne med, men når jeg først kom på hugget, fungerte det helt sinnssykt, sier Ertzgaard til Dagbladet.

Bakken gir råd

Derfor satte sprinterne seg i går på det sydgående Air France-flyet. Begge satser mest på 200 meter i år. EM avvikles i München i august. I de to neste ukene skal grunnlaget legges for maksimal stayerevne i konkurransesesongen. For de blir faktisk slitne på slutten av et løp - sjøl om de bare løper drøye 20 sekunder.

- Marius Bakken er på en måte prosjektlederen vår, sier Ertzgaard.

Den norske langdistansekongen er for tida på høydetreningsleir i Bolivia, men har gitt sprinterne gode råd fra den breie erfaringen han har opparbeidet seg på høydetrening de siste tre åra.

- Vi skal kjøre opp kondisen, og får tre ganger så bra effekt i høyden som i lavlandet, sier Ertzgaard

I siste liten dukket trener Leif Olav Alnes opp på flyplassen med treningsprogrammet for de neste to ukene. Den stramme økonomien i Friidrettsforbundet tillater ikke at han er med på alle treningsleirene. Derfor ble denne turen nedprioritert. Løpetreninga utøverne skal gjennomføre er i utgangspunktet så primitiv og lite teknisk fokusert at de klarer seg uten treneren.

- Vi har holdt på såpass lenge at vi evner å gjennomføre dette uten Leif Olav, sier Geir Moen (32).

Blir pappa

John Ertzgaard ser ikke bort fra at han også løpsteknisk blir raskere av å trene i den tynne lufta.

- Luftmotstanden blir mindre. Da blir det lettere å løpe fort. Det er akkurat som når Leif Olav lar oss løpe med strikk i lavlandet for å stimulere nervesystemet slik at vi løper raskere, sier 25-åringen, som ble nummer sju på 60 meter under EM i Wien for snaue tre uker siden - den første nordmannen i en finale på 60 meter i et innendørsmesterskap (perset i kvaliken med 6.70 sekunder).

Utøverne betaler ifølge Ertzgaard sjøl oppholdet og flybilletten på 8000 kroner. Men det er billig å bo i Sør-Afrika.

- Vi bor veldig bra for nesten ingenting. En indrefilet koster 30 kroner og massasje får vi hver dag til 60 kroner gangen. I Norge koster det 250 kroner, sier han.

Egentlig skulle John og Geir vært borte i tre uker. Men samboeren til John skal snart føde parets andre barn. Derfor tok ikke John sjansen på å miste fødselen.

- Jeg rekker hjem i tide. Hun får knipe igjen, sier John.

DRO I GÅR: Her er John Ertzgaard (foran) og Geir Moen på vei for å sjarmere innsjekkingsdamene på Gardermoen. På den måten slipper de å betale for de ekstra kiloene de hadde med seg i bagasjen på vei til høydetreningsleir i Sør-Afrika. Det klarte de fint.