Satser mer på familien

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Bjørn Dæhlie kutter ned antall reisedøgn fra omtrent 250 til 50- 60 og ønsker å bli en tilnærmet ren mesterskapsløper.

Thomas Alsgaard tror ikke det betyr så mye: - Jeg tror Bjørn kommer til å bli en minst like god skiløper i framtida.

Alsgaard tror altså ikke helt på tidenes vinterolympier når han sier han, med få unntak, skal sitte hjemme i Kathinka Guldbergs vei mens verdenseliten kjemper om verdenscuppoeng.

- Bjørn skal følge sitt eget opplegg, men kommer sikkert til å være med på en del renn, sier Thomas. Og er helt sikker på at naboen ikke blir noen sovende Bjørn:

- Han blir fortsatt en mann å regne med.
Dagbladet foreslår at Thomas kan bruke sin hjemmesittende nabo som privat vanner av Alsgaards planter. På det området er ikke tilliten spesielt blomstrende.

- Én ting er sikkert, Bjørn kan holde seg langt unna plantene mine, ler Thomas.

Salt Lake

Også Bjørn tror han kan kjempe om gull og ære med sitt nytt opplegg. Neste sesong går VM i Ramsau, i 2001 VM i Lahti og i 2002 arrangeres de olympiske vinterlekene i Salt Lake City. Der kan Bjørn Dæhlie bli tidenes olympier, uavhengig av sommer- og vinterleker.

- Jeg både håper og tror mitt endrede opplegg kan bety at jeg også skal gå fort på ski framover. Hvis alt går etter planen drømmer jeg om å avslutte karrieren med gull i Salt Lake City i 2002.

- Men hvis det ikke fungerer som jeg håper gir jeg meg før. Det verste jeg kan tenke meg er å bli husket for mine 10. plasser.
Akkurat som om det skulle bli noen fare.

Mindre renn

Når det gjelder kampen om verdenscupseieren har Dæhlie derimot satt punktum.

- Jeg kommer bare til å gå noen få verdenscuprenn for å se hvordan jeg står. Hvor mange det blir vet jeg ikke ennå, sier Bjørn Dæhlie.

Til neste års verdensmesterskap er han allerede automatisk kvalifisert på to distanser som tittelforsvarer.

Familien

Hensynet til familien har veid tungt når Dæhlie har staket kursen for sin videre langrennskarriere.

- Det har vært tøft å være borte fra familien så mye som jeg har vært. Nå er barna tre og et halvt år og ti måneder, den tida får jeg aldri igjen.
I sin nye halvpensjonerte langrennstilværelse vil han innføre det han kaller familierettet trening.

- Vi får ta løpeturen før frokost, og som i sommermånedene ønsker jeg å ha anledning til å prioritere en strandtur med familien framfor en treningstur.

Bjørn understreker gang på gang hvor mye familien betyr. Kombinert med hensynet til den enorme treningsiveren og det unike konkurranseinstinktet ble derfor avgjørelsen som den ble.

- Jeg kunne bare ikke legge opp. Jeg er for glad i å trene. Bryteren for mitt konkurranseinstinkt kan bare ikke slås av så brått.

<B>FAMILIEHYGGE:</B> Han ville være mer hjemme sammen med kona Vilda og sønnene sine, Bjørn Dæhlie.