«Satser på å bli helt frisk - denne gangen»

Da kirurg Jan Wiberg tirsdag nakkeopererte Hans-Petter Buraas, fant han både en gammel og en ny prolaps. Helt siden Burre gikk overende med motorsykkel som guttunge har han vært hemmet av nakkeplager i skiløypa.

- Jeg satser på å bli helt bra igjen - denne gangen, sa Hans-Petter Buraas til pappa Bjørn og mamma Grete da de besøkte ham på nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet i går.

Kirurg Jan Wiberg gjorde inngrepet tirsdag kveld. Han hentet beinsplinter fra slalåmspesialistens hoftekam og satte dem inn som erstatning for de to skivene som ble fjernet som følge av prolapsene. Wiberg bekrefter at bare den ene prolapsen stammet fra fallet da Burre landet skeivt etter et hopp og ble slått ut på vei ned fra treningsøkta.

- Sannsynligvis stammer bare den ene store prolapsen fra fallet, sier kirurgen til Dagbladet.

Lei historie

- En gang holdt jeg på å dø da jeg skulle ta et platåhopp i motocross. Jeg synes ikke det er en morsom historie å tenke på, sa Burre til Dagbladet før OL i 1998.

Pappa Bjørn bekrefter at motocrossfallet gikk ut over nakken.

- Han har hatt en liten skade, sier han.

Wiberg var kjent med dette da han opererte, men tør ikke kategorisk fastslå at den gamle prolapsen stammer derfra.

- Det er mulig, ja. Som en sannsynlig situasjon. Jeg har dannet meg et visst inntrykk, men vil nødig si noe mer nå, utover det jeg har sagt til pasienten og de pårørende.

Oppe og går

For Burre handler de neste månedene nå om å komme seg tilbake til en hverdag der han kan fungere normalt.

- Resten blir en rein bonus. I første omgang tenker vi ikke idrett i det hele tatt. Men mentalt sett er Burre fortsatt en toppidrettsutøver - om han blir i stand til å gjenoppta noen aktivitet i det hele tatt, sier landslagslege Arne Kristian Aune.

I går var i alle fall Burre ved godt mot.

- Han er mørbanka og stiv, men blid og fornøyd. Har pratet i telefonen og sitter oppe, sier Bjørn Buraas.

Ifølge Aune er Burre allerede nå oppe og går sammen med fysioterapeuten.

Ingen ny Fogdö

Det er derfor ingen fare for at det går med Burre som med den svenske slalåmstjerna Thomas Fogdö. Han brakk den 12. ryggvirvelen på vei til trening i Åre 7. februar 1995, og ble lam fra samme ryggvirvel og nedover. Burre mistet kontrollen, landet skeivt og ble slått ut på et lite hopp på vei fra ei treningsøkt.

- Burre har allerede bedre følelse i den ene armen. Det er et godt tegn. Prolapsen er nå stivet av med beinsplintene. Så får vi se hvordan nervefunksjonen tar seg opp etter hvert, sier Aune.

Pappa Bjørn sier det slik:

- Han blir nok littegrann bevegelsesredusert i nakken, men om ting gror OK sammen, er det ingen grunn til at han skal bli dårligere enn noen andre.

Mye trening

Kiropraktor Finn Morten Halle har behandlet Burres nakke i flere år, og hadde ham inne for seinest en måned siden.

- Da var han veldig fin etterpå. Da sa jeg til ham: Nå er du tilbake der du skal være. Så skjer altså dette.

Ifølge Halle må Burre forberede seg på en lang treningsperiode med fysioterapeut etter at han får tatt av nakkekraven når operasjonssåret er grodd om pluss-minus to måneder.

- Det blir veldig mye trening. Han må trene opp muskulaturen i området, ikke bygge lår og sånt.

Hell i uhell

Alt tyder derfor på at regjerende OL-mester Buraas kan glemme håpet om å være tilbake i toppform før OL-slalåmrennet arrangeres i Dear Valley 23. februar neste år.

- Skikkelig bittert. Nå som Burre var på gli. Alt var positivt, sier landslagssjef Atle Skårdal.

Bjørn Buraas sier dette om sønnen sin:

- Vi er glade for at det gikk så bra som det gikk. Han har vært kjempeheldig når han først skulle være så uheldig.

GAMMEL OG NY SKADE: Regjerende OL-mester i slalåm, Hans-Petter Buraas hadde både en gammel og en ny prolaps i nakken da han ble operert på Rikshospitalet tirsdag kveld. Dette bildet ble tatt en snau time etter at han kjørte ut i VM-slalåmen i St. Anton i vinter.