- Satser til 2004

SLEMMESTAD (Dagbladet): Tre telefonsamtaler og et løfte om full satsing fram mot EM 2004 førte Jan Derek Sørensen tilbake til landslaget. - Jeg er ikke den type spiller som kan gå inn og heve et lag, sier den hjemkomne - i kjent stil.

Dermed dreper Jan Derek snakket om at han er den store redningsmannen for Norge. Før han har tatt et eneste landslagsspark på ballen. Sørensen bare trekker på skuldrene når vi prøver å framstille ham som den hjemvendte frelser.

- Jeg var bedre før, sier han.

Og det stemmer helt sikkert. Faktisk var han så god at Nils Johan Semb tok ham ut nesten bare på grunn av det han har vist tidligere. Så langt i høst har Derek spilt 35 minutter obligatorisk A-lagsfotball for Bundesliga-lederen Borussia Dortmund.

- Jan Derek kan spille dårlig på onsdag uten å bli vraket. Det er ikke Tyrkia-kampen dette står og faller på. Han er tatt med ut fra en langsiktig tenkning. Men om han sjøl mener han er i dårlig form, så tror jeg ikke det er helt riktig. Jeg har snakket med andre i Dortmund som sier noe annet, sier Semb til Dagbladet

Viktigst for Semb er det at Sørensen har lovet at han satser på landslaget fram mot EM-sluttspillet i 2004. Hvis Derek ikke hadde svart ja til det, ville han ikke vært her.

- Det er forutsetningen. Og det har han sagt ja til, sier Semb.

Tilkneppet

Med Sørensen har ikke Semb bare fått en god og rask dribler i troppen. Derek er en utypisk ballstjerne, som helst svarer pressefolk med enstavelsesord.

- Nysgjerrig-Per på taket, smeller det fra Derek når han får spørsmål om det er situasjonen rundt familien og hans ene sønn som er årsaken til at han har gjort landslagscomeback.

- Familien min har ingenting med dette å gjøre. Det er tilfeldig at jeg er her nå. Noe mer vil jeg ikke si.

Helt siden han spilte for Bodø/Glimt (1995- 98) har Sørensen hatt et anstrengt og merkelig forhold til journalister. Han nekter for at det er et image han skaper seg, men innrømmer at han er skeptisk til mediene.

- Hva hadde du betalt for å slippe unna alle disse spørsmålene i dag?

- Nja, he, jeg må jo stille opp uansett, smiler han.

Han synes han har det bra i Tyskland. Selv om han har spilt lite.

- Sosialt har jeg det veldig bra. Jeg og familien trives godt. Da jeg reiste fra Norge sa jeg til meg selv at jeg skulle lære å takle at livet som fotballspiller i utlandet var annerledes i Norge. Alt er mye større i Dortmund. Men jeg har nok sett i ettertid at Rosenborg gjør mye riktig i forhold til andre storklubber, sier Derek, som bedyrer han ble smigret da Semb ringte og ville ha ham med.

- Skaper alene

Sembs første telefonsamtale til Derek ble foretatt tidlig på sommeren. Den andre rett før uttaket av landslagstroppen sist onsdag. Og da Semb ringte Tyskland lørdag kveld fikk han det svaret han har ventet på i over ett år. Sørensen var både skadefri og villig til å gjøre comeback.

- Jeg har ikke vært opptatt av å legge press på Jan Derek. Etter at han sa nei fordi han ville etablere seg i Tyskland, har jeg latt tingene modnes. Men tidlig i sommer følte jeg at tidspunktet var riktig, og i løpet av den samtalen skjønte jeg at han var på glid.

Nils Johan Semb har gjort private RBK-analyser med og uten Jan Derek Sørensen.

- Jeg har ikke gått vitenskapelig til verks og kan derfor ikke dokumentere eksakte tall. Men Jan Derek var veldig sjanseskapende både i Champions League og Tippeligaen - spesielt i kamper der motstanderen la seg bakpå og Rosenborg trengte folk som kunne skape noe på egen hånd.

Til skrytet fra Semb om at RBK er blitt dårligere uten ham, sier Derek:

- De trenger nok ikke meg, og er bedre uten. Det er bare å se på tabellen. De vinner uansett.

<B>BESKJEDEN:</B> Jan Derek Sørensen påstår at han var bedre før, at Rosenborg er bedre uten ham og at det er tilfeldig at han er henter hjem for å spille landskamp. Nils Johan Semb er ikke enig.