<strong>DØMT:</strong> En Kirkenes-spiller er dømt for å ha satset penger på at eget lag skulle tap. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DØMT: En Kirkenes-spiller er dømt for å ha satset penger på at eget lag skulle tap. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Mistanke om kampfiksing i cupen

Satset 2000 kroner på at eget lag skulle tape. Men NM-duellen gikk ikke som forventet

To spillere i norsk fotball har blitt etterforsket for mistanke om kampfiksing. Til Dagbladet forteller Kirkenes-spiller Anatolij Anisimenko hvorfor han satset penger på at eget lag skulle tape mot Alta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kirkenes-spiller Anatolij Anisimenko innrømmer at han satte inn et pengespill, 2000 kroner, på at laget sitt skulle tape cupkampen mot Alta i 1. runde i fjor.

Anisimenko opplyser til Dagbladet at han tilsto handlingen under en samtale med en representant fra Norges Fotballforbund (NFF) før sesongen hvor Kirkenes-spilleren fortalte hva som hadde skjedd.

At han selv tok initiativ til et møte og tilsto regelbruddet, ga formildende omstendigheter som gjorde at utgangsstraffen på seks måneders utestengelse ble redusert til tre måneder.

- Vi hadde et møte før sesongen hvor jeg fortalte alt. Jeg var ærlig og åpen om det som skjedde og fikk redusert straffen, fordi de trodde på meg, forteller Anisimenko til Dagbladet.

- Hvorfor la du inn et pengespill mot ditt eget lag?

- Jeg var ikke klar over regelverket og oddset på Alta-seier, fordi de slo oss 8-0 i en treningskamp. Jeg tenkte at vi var sjanseløse, men vi klarte jo 2-2, hvor jeg hadde to assist, forteller Kirkenes-spilleren, som er fra Litauen.

Storspilte og tapte penger

Kampforløpet stemmer ifølge fotballforbundets kampfakta. Etter at Anismenko gikk av banen, raknet det for Kirkenes. Alta utliknet til 2-2 like etter, noe som ble resultatet etter 90 minutter. I ekstraomgangene kjørte Alta over Kirkenes og vant 5-2, uten at det hindret Anisimenko i å tape penger på dette spillet.

- Jeg gir alltid alt når jeg spiller, og vi ledet 2-1 så lenge jeg var på banen. Det ble 2-2 etter ordinær tid, og jeg tapte penger. I ekstraomgangene kom nivåforskjellen mer til syne og Alta vant 5-2, forteller Kirkenes-spilleren.

- Jeg gir alltid 100 prosent. Det vet alle som kjenner meg, og det så du også da jeg var på banen og la opp til begge målene. Jeg var ikke klar over regelverket. Dessverre kan jeg ikke skru tiden tilbake. Dette må jeg ta ansvar for. Jeg har gjort en feil og tar min straff.

Veteranen måtte i tillegg komme med sin forklaring rundt tre andre kamper som har blitt mistenkeliggjort, blant annet 1-2-sjokktapet mot Fløy, hvor oddsen var så lav som 1,03 for Kirkenes.

- Mot Ishavsbyen styrte vi hele kampen og presset på, men de scoret på sine to eneste sjanser. Dessverre er det sånt som skjer i fotball iblant, til og med for Barcelona, sier han.

Ikke en politisak

Det var Sør-Varanger Avis som omtalte saken først. Avisen skriver at seks fotballspillere i Nord-Norge skal ha satt penger på egne kampe.

Til Dagbladet forteller imidlertid Anders Stang Lund, kommunikasjonsleder i Finnmark politidistrikt, at det ikke er iverksatt etterforskning om kampfiksing og at det heller ikke er mottatt noen anmeldelser i saken.

Det er Lotteri- og stiftelsestilsynet som jobber med slike saker. Emil Waters, juridisk rådgiver i Norges Fotballforbund, sier følgende:

- Det har vært to saker oppe til behandling etter brudd på reglene som sier at man ikke kan sette inn pengespill på egne kamper, opplyser Waters til Dagbladet.

- Den ene var oppe i doms- og sanksjonsutvalget etter å ha spilt på at laget sitt skulle tape. Den andre ble behandlet i kretsen etter å ha spilt på at laget sitt skulle vinne. Det er mindre alvorlig, men heller ikke lov.

Dommen

Anisimenko kom til Norge fra Litauen for sju år siden og har både kone og barn her. Han har nå gått over i en trenerrolle i Kirkenes, men er utestengt ut sesongen.

Dagbladet har fått tilgang til dommen hvor det heter at vedkommende mister «rett til å delta i konkurranser og organisert trening (utelukkelse) innenfor NFF for en periode på tre måneder. Utelukkelse fra konkurranse skal skje i terminfestet kampsesong.»

Videre heter det at alvorlighetsgraden er stor når det gjelder pengespill mot eget lag og at en straff må gis av allmennpreventive og individualpreventive hensyn. I formildende retning la imidlertid doms- og sanksjonsutvalget vekt på at dette er snakk om en enkeltsak, at han gjorde sitt beste, var involvert i Kirkenes' mål og ikke vant penger på spillet.

I tillegg vektlegger utvalget spesielt det faktum at han tilsto regelbruddet uoppfordret. Dette fører til en mildere straff enn utgangsstraffen i slike saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer