Satset ikke karrieren

Med et tappert blikk måtte Vebjørn Rodal melde pass foran sesongens høydepunkt. OL-vinneren satte ikke karrieren på spill for å løpe i Budapest-EM.

I går ettermiddag skjønte han hvor det bar. Venstrefoten, som ble nedtråkket av cubaneren Norberto Tellez i Rodals imponerende seiersløp på Bislett i juli, holdt ikke farten.

I dag våknet Rodal med en syltynt håp om at et idrettsmirakel hadde inntruffet i løpet av natten, men rundene ved Sogssvann ga ham bare et valg. Forfallet var uungåelig. - En enkel avgjørelse på mange måter, sa Rodal.

Smerter

- Jeg kunne kanskje klart et løp i Ungarn, men ikke et hver dag, og det kunne føre til problemer seinere, sa Rodal som satte på en modig maske for å skjule følelsene.

Midt i skuffelsen satt galgenhumoren løst. - Det er dusør på han Tellez'en, 10 000, sa Rodal.

Han har allerede løpt sin siste av få 800-metere i 1998, og ser fram mot innendørssesongen og VM neste sommer.

- Dette er selvfølgelig surt etter alt arbeidet og treningen som er lagt ned. Jeg har definitivt sluttet å tro på Gud, ja, fortsatte han.

Imponert trener

Rodals trener Kjell Arve Husby innså med bitterhet at EM-løpet var kjørt før det kom igang.

- Jeg er veldig imponert over hvordan Vebjørn har taklet dette, men jeg ser at han ikke har det godt. For mange andre idrettsgrener hadde det vært krykker og greier etter et slikt uhell.

- Det er mange syte-kjerringer i idretts-Norge som ikke har like vondt som ham, men som ser ut som de er i Sudan eller Kosovo. Først i dag har Vebjørn tillatt seg å halte, sa Husby videre.

Nå venter en rolig høst for begge to. - Jeg skulle heller pisket han (Vebjørn) i lag med Wilson Kipketer enn å fiske småørett hjemme.

Rodal selv har reinjakta som første mål, men kanskje løper han i Oppdalslekene i september.

Lungebetennelse

Rodal la i vinter om treningen noe i forhold til året før, og EM-finalen i Budapest neste søndag, skulle være dagen da han virkelig viste seg fram i utgaven som ga ham OL-gull i Atlanta i 1996.

Men fotskaden han pådro seg under Bislett Games var ikke det første hinderet han måtte over dette året.

I vinter konkurrerte Rodal med snev av lungebetennelse, og han ble satt tilbake.

Rodal vant på imponerende vis i Byrkjelo 5. juli, og han fulgte opp med seier på Bislett etter å ha blitt løpt ned underveis.

- Uten disse problemene hadde han vært svært nær 1.42,0 i løpet av sesongen, mente trener Husby og serverte dette til egen trøst. - Det skal bli tøft (for de andre) å være 800 meterløper i 1999...

(NTB)

INGEN REPRISE I ÅR: Vebjørn Rodal må ta hensyn til framtidig karriere, og står derfor over EM.