Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Satset livet på dette

Maria Sjarapova var en gang tennisens største stjerne. Fallet fra toppen ble brutalt.

TURBULENT: Maria Sjarapova har hatt en innholdsrik karriere. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes
TURBULENT: Maria Sjarapova har hatt en innholdsrik karriere. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes Vis mer

Juli 2004: Maria Sjarapova (17) kan strekke armene i været på ei gressmatte noen kilometer utenfor London sentrum. Fenomenet har vunnet sin aller første Grand Slam. Brått blir hun tennissportens store yndling, og et eventyr er i gang.

Da Sjarapova var bare seks år gammel, tok foreldrene en avgjørelse som skulle endre datteras liv. Med fem tusen kroner i banken satte de nesa mot USA, og så seg aldri tilbake.

Datteras tenniskarriere skjøt fart, og ble til et eneste langt eventyr. Helt til det tok slutt.

- Det kan se ut som en prinsesse-historie, men det er tatt tøffe valg tidlig i karrieren for å få til noe. Hun har kommet seg ut av en vanskelig situasjon. Hun har kjørt den harde veien, og satset livet, helsa og familie for å bli god. Foreldrene har satset livet på dette, sier Eurosports tennis-ekspert Christer Francke til Dagbladet.

Endret alt

Allerede som seksåring var ungjenta et stort tennistalent, og ble anbefalt å dra fra Moskva til Florida i USA for å delta på et tennisakademi. Det rådet valgte familien å følge. Ingen av dem kunne et ord engelsk.

- Hun ses mer på som en amerikaner enn en russer. Hun flyttet først uten mora, som ble stoppet av et virus. Helt uten ressurser. Jeg tror ingen nordmenn hadde gjort det samme, sier Francke

Og denne julidagen i 2004 ble et vendepunkt.

- Ting kommer til å endre seg nå. Det har allerede endret seg fra dette øyeblikket, sa trener Mauricio Hadad lavmælt under lunsjen dagen derpå.

STARTEN PÅ ET EVENTYR: Maria Sjarapova med sitt første Grand Slam-trofé. Foto: NTB Scanpix
STARTEN PÅ ET EVENTYR: Maria Sjarapova med sitt første Grand Slam-trofé. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha klart seg helt fint gjennom tenåra med sponsorer som Nike og Prince, eksploderte interessen etter Wimbledon-seieren. Mektige sponsorer som Tag Heuer og Pepsi meldte seg på.

Dattera ble verdens beste tennisspiller. Fire ganger, faktisk. Ifølge Forbes har hun på disse åra tjent hele tre milliarder kroner.

I elleve år på rad - fra 2005 til 2016 - var hun verdens best betalte idrettskvinne, ifølge samme magasin. Fem Grand Slam-trofeer taler for seg selv.

Hun var også FN-ambassadør. Dette samarbeidet ble brutt i 2016.

Fallet

Mars 2016: Sjarapova (28) står skolerett og forteller verden at hun har avlagt en positiv dopingprøve. Hun sier hun ikke visste at meldonium sto på lista over forbudte stoffer.

TATT: Alle trodde Sjarapova skulle annonsere at hun legger opp. Men superstjerna kom med en sjokkbeskjed i stedet. Foto: AFP / ROBYN BECK
TATT: Alle trodde Sjarapova skulle annonsere at hun legger opp. Men superstjerna kom med en sjokkbeskjed i stedet. Foto: AFP / ROBYN BECK Vis mer

Fallet fra toppen blir brutalt.

- Jeg vil fortelle dere at jeg har blitt tatt for doping. Jeg tar det fulle ansvaret for det. Jeg har gjort en feil. Jeg har tatt en medisin i flere år, men i et brev jeg fikk fra Det internasjonale tennisforbundet for noen dager siden fikk jeg vite at den inneholder meldonium. Det er viktig for meg at dere forstår at jeg har tatt denne medisinen i ti år. Det er først fra 1. januar Meldonium ble ulovlig, noe jeg ikke visste, sier Sjarapova.

Sjarapova blir først utestengt i to år. Etter en anke, blir det omgjort til 15 måneder.

- Det kom som et sjokk, og det var mye følelser involvert. Det er den verste følelsen jeg har hatt noensinne, forteller Sjarapova i biografien «Unstoppable: my life so far», som ble utgitt høsten 2017.

Vinnerskalle

Men Sjarapova når aldri tilbake til gamle høyder. Sponsorene forsvinner. Glorien sprekker. En lei skulder skaper problemer i tiden etter comebacket i 2017.

Sjarapova ble omtalt som en vinnerskalle, en som var mentalt tøff. Hun hadde ingen planer om å gi opp troa på seg selv.

- Selv om disse to siste åra har vært så tøffe, mye tøffere enn jeg hadde trodd, har min kjærlighet for spillet aldri forsvunnet. Om ikke annet, så har den bare vokst seg større, sier Sjarapova i The Players Tribune.

Tennisekspert Francke forteller:

- Det som kjennetegner henne, er nettopp det at hun er så sterk mentalt. Hun var ikke nødvendigvis den mest avanserte tennisspilleren. Men hun hadde helt bestemte ritualer, og gjør tydelige ting mellom poengene. Der var hun ekstremt god, sier Francke til Dagbladet.

For to år siden mente hun at hun fortsatt hadde det som skulle til for å vinne en Grand Slam - til tross for skadeproblemene.

Februar 2020: Sjarapova (32) legger opp, men for tennisfansen har hun egentlig vært borte lenge. Den tidligere russiske storheten setter punktum som nummer 373 på verdensrankingen.

Francke omtaler Sjarapova først og fremst som en foregangsperson for kvinnetennis. Sjarapova ble et av sportens aller største navn - noensinne.

- Hun er en stor idrettsutøver, større enn det mange nordmenn forstår, tror jeg. Hun var også et forbilde for østeuropeere som satser som idrettsutøvere, og for jenter som ser en vei i idretten. Det er mulig å få til noe. Hun har vært ei tøff jente som har gjort mye bra for kvinneidretten. Mange av tennis-kvinnene gjør det, de står på og krever det samme som gutta. De mener de er like bra og har like stor verdi. Og det er viktig, sier Francke.

Hele Norges coronakart