Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Satt lamslåtte etter Nordlies «vekkelsesmøte»

Slik reddet han Viking og Kongsvinger fra nedrykk.

ÉN TRENING VAR IKKE NOK: Tom Nordlie fikk ingen drømmestart på sin trenerkarriere i Fredrikstad med 0-2-tap på Alfheim. Sju runder før slutt er FFK nest sist med 22 poeng på 23 kamper. 
Foto: Jon Olav Nesvold / SCANPIX
ÉN TRENING VAR IKKE NOK: Tom Nordlie fikk ingen drømmestart på sin trenerkarriere i Fredrikstad med 0-2-tap på Alfheim. Sju runder før slutt er FFK nest sist med 22 poeng på 23 kamper. Foto: Jon Olav Nesvold / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet.no): FFK-trener Tom Nordlie trengte ikke lang tid på å stille diagnosen på sine egne spillere etter gårsdagens sjanseløse forestilling på Alfheim.

Én trening samt et par spillermøter var nemlig ikke i nærheten av å forandre på noe som helst.

- Gruppa er mentalt skakkjørt, fastslo han.

Martin Andresen satt på tribunen og kan umulig ha blitt skremt av det laget Vålerenga møter om to uker. Men bli ikke overrasket om Nordlie-effekten slår ut i full blomst til den kampen.

Dagbladet har snakket med spillere som opplevde Nordlies tidligere redningsaksjoner i Viking og Kongsvinger fra innsida.

- Hvis ikke han hadde kommet inn ville vi rykket ned. Så enkelt er det, sier eks-Viking-spiller Jørgen Tengesdal.

- Det han gjorde med hodene våre betydde alt for at vi reddet plassen, sier Kongsvinger-spiller Jonas Johansen.

Gråt og brøling

I Viking overtok Nordlie et lag som lå sist på tabellen med sju kamper igjen å spille. Tengesdal husker godt da den nye treneren samlet laget i garderoben for første gang.

- Entusiasmen var helt vanvittig. Det var som et vekkelsesmøte, folk ble helt paralyserte og slukte alt han sa rått.

- Hva er det egentlig han sier?

- Han snakker med en veldig tyngde, bruker metaforer som gjerne er litt morsomme, men samtidig alvorlige. Det er ikke sånn traust, kjedelig snakk. Han varierer mellom å være helt på gråten til å være høyt oppe og brøle. Det er veldig fascinerende at noen kan greie å gi så mye av seg selv, sier Tengesdal til Dagbladet.  

- Gjorde noe med hodene våre

Viking slo Stabæk 3-1 i den første kampen etter trenerbyttet. I Kongsvinger gikk det ikke like bra. Nordlie-debuten endte med 0-3-tap mot Odd Grenland. Kongsvinger var nest sist på tabellen, og framsto tafatte og uten tæl - akkurat som gutta fra Fredrikstad gjorde i går.

GIR NORDLIE ÆREN: - Nordlie har nesten all ære for at vi ikke rykket ned. Han var nesten like mye en mentor som en trener, sier tidligere Viking-spiller Jørgen Tengesdal om Nordlies redningsaksjon i 2006. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GIR NORDLIE ÆREN: - Nordlie har nesten all ære for at vi ikke rykket ned. Han var nesten like mye en mentor som en trener, sier tidligere Viking-spiller Jørgen Tengesdal om Nordlies redningsaksjon i 2006. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Det var ikke den letteste kampen, akkurat, og det var ikke mye tæl der heller. Men så fikk han en hel uke på seg foran den neste kampen mot Hønefoss, som var i flyten. Vi vant 2-1 og deretter de fem neste kampene. Så når han nå får 14 dager med Fredrikstad er jeg sikker på at det blir noe helt annet. Mot VIF hjemme kommer de nok til å spille med en helt annen glød, sier Johansen.

Selv mener Nordlie at 70 prosent av fotball handler om det som ligger mellom ørene. Nettopp den mentale biten er den viktigste fellesnevneren i hans to redningsaksjoner i Viking og KIL.

- Han gjorde noe med hodene våre. Jeg husker jeg gikk hjem fra en trening vi hadde. Det fysiske betydde ikke så mye, men den 40 minutters lange praten i forkant av treninga rensket opp hele hodet. Jeg følte meg som en helt ny fotballspiller. Mange sier at det kan være tilfeldig, men det han gjorde med hodene våre betydde alt, mener Johansen.

Nesten-slåssing

Og utdyper:

- Når du går ut derfra, så husker du ikke alt han har sagt. Men det som sitter igjen er hvor mye det mentale betyr. Først får han spillerne til å innse hvor dårlige de har vært. Så begynner han oppbyggingsfasen - og den er han ekstremt god på. Han setter i gang noen triggere i hodet ditt, du tror nesten at du er bedre enn du egentlig er.

Johansen så FFKs 0-2-tap for Tromsø i går, og la merke til at spillerne sleit med 4-3-3-formasjonen Nordlie sverger til. Men så lenge de gjør det Nordlie ber dem gjøre de kommende ukene og månedene, er han overbevist om at de holder plassen.

- Bare de tror på ham kommer det til å gå bra. Vi gjorde litt andre ting på trening, det handlet veldig om å vinne, og at han ville ha fram vinnerskaller. Derfor ble det også mange nesten-slåsskamper. Ingen av oss sa ett ord mot ham, han fikk gjøre akkurat som han ville, sier KIL-spilleren.

- Blødde for drakta

Jørgen Tengesdal stusser over at ikke Fredrikstad-spillerne spilte med større entusiasme i går, tre dagere etter at Nordlie ledet dem på trening for første gang.

- Hos oss fikk han alle til å blø for drakta. Han har en veldig klar spillestil, og fikk med enkle grep hele laget til å forstå den i løpet av noen få dager. Nordlie gir sinnssykt mye av seg selv, jeg jeg tror det er hans oppskrift for å utrette gode ting på kort tid. På lengre sikt kan folk gå litt lei, og nesten gjennomskue ham litt - det er på en måte et slags skuespill, sier han.

Tengesdal var blant dem som gjerne ville ha med Nordlie videre også etter den vellykede redningsaksjonen - men det var ikke alle som følte det slik.

- Mange av de etablerte syntes det ble litt mye på kort tid. Men den jobben han gjorde var helt uvurderlig, det var ikke mange som trodde vi skulle klare det med sju kamper igjen å spille. Jeg var en av dem som ville han skulle være med videre, selv om det hadde blitt et treningssjokk for alle.

- Hvis han hadde blitt litt mer edruelig i forhold til treningsmengde, og ikke bare kjørt sin egen filosofi, men også lyttet til til spillerne, tror jeg han hadde vært trener på et enda høyere nivå. Han mangler kanskje litt på forståelse for spillerne. Men ingen kan ta fra ham iveren og entusiasmen han viste, sier Tengesdal.

TROR FFK REDDER PLASSEN: Jonas Johansen (t.v.) er overbevist om at FFK overlever i Tippeligaen når Nordlie får to uker på seg fram til neste kamp. - Det han gjorde med hodene våre betydde alt, sier Johansen om da Kongsvinger plutselig ble et vinnerlag etter Nordlies ankomst. 
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
TROR FFK REDDER PLASSEN: Jonas Johansen (t.v.) er overbevist om at FFK overlever i Tippeligaen når Nordlie får to uker på seg fram til neste kamp. - Det han gjorde med hodene våre betydde alt, sier Johansen om da Kongsvinger plutselig ble et vinnerlag etter Nordlies ankomst. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling