DER FOTBALLSKOEN TRYKKER: Landslagssjef Egil Olsen har ikke spillermateriale som kan måle seg med våre naboland, eller for den saks skyld Wales, mener Lars Tjærnås. Her er kaptein Aaron Ramsey under kampen i går.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DER FOTBALLSKOEN TRYKKER: Landslagssjef Egil Olsen har ikke spillermateriale som kan måle seg med våre naboland, eller for den saks skyld Wales, mener Lars Tjærnås. Her er kaptein Aaron Ramsey under kampen i går. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Satt på spissen har vi et møkkalag

Tjærnås ble skremt av ting han så hos Norge mot Wales.

(Dagbladet): 1-4 for Wales er landslagssjef Egil Drillo Olsens verste tap noensinne, og etter nederlaget i Cardiff viser statistikken at 2011 er det dårligste norske landslagsåret under hans ledelse.

Det er vanskelig å finne grunner til optimisme foran VM-kvalifiseringen neste høst, til tross for at Norge stiller i en gruppe mange har omtalt som resultatet av en drømmetrekning.

Canal +-ekspert Lars Tjærnås kaller gårsdagens nederlag en skremmende stund.

- Det som skremmer mest er at vi ikke er gode på de tingene som et norsk landslag må være gode på for å vinne kamper. Det gamle, kjedelige, vanlige: Struktur, aggressivitet, førsteforsvarerjobb generelt. Dødballer begge veier, overgangsspill, ramser Thærnås opp for Dagbladet.

- Jeg syns det er veldig lite overraskende at vi ikke er gode på de andre tingene, det har vi sett over tid. Da tenker jeg aller mest på individuelle ferdigheter. Vi må erkjenne at vi har et landslag med enkeltspillere som i sum er dårligere enn det Wales har, sier han.

«Møkkalag»
Og det er nettopp der fotballskoen trykker, mener Tjærnås.

Vi må erkjenne at de norske spillerne ikke holder samme nivå som de svenske, danske - og til og med de walisiske.

IKKE DRILLOS FEIL: Tjærnås tror ikke noen annen trener kunne tatt mer enn 16 poeng i EM-kvaliken med dette norske laget.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
IKKE DRILLOS FEIL: Tjærnås tror ikke noen annen trener kunne tatt mer enn 16 poeng i EM-kvaliken med dette norske laget. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Det er ingen ting som tilsier at vi skal være så mye dårligere, ikke kultur, folketall eller slike ting. Men det er vi. Det var skremmende å se forskjellen på de sentrale midtbanespillerne hos Norge og Wales, for eksempel evnen til å orientere seg 360 grader før ballmottak. Førsteberøringen. Eller enda enklere ting, som riktig taktisk pasningsvalg, 10-15-meterspasninger, sier Tjærnås.

- Pila har pekt nedover, og 2011 har vært for dårlig. Det speiler resultatene. Vi har heller ikke hatt marginene mot oss. I kvaliken hadde vi dem oftere med oss enn mot oss. Satt på spissen, vi har på grensen til et møkkalag individuelt sett, sier han.

Hav av forskjell
Kjetil Rekdal mente det var latterlig av landslagssjef Egil Olsen å si at prestasjonen i går var brukbar.

Tidligere Drillo-assistent Tjærnås tviler på at Olsen mener det når han tenker seg om. Samtidig understreker han at han ikke tror noen annen trener kunne tatt mer enn 16 poeng i EM-kvaliken - med det spillermaterialet Norge har å by på.

- Forskjellen på Drillo 1 og Drillo 2 når det gjelder å ha gode spillere å velge i, er et lite hav. Se på de som ikke kom med på laget under Drillos første periode, spesielt mot slutten, i forhold til nå. Det er nesten ikke konkurranse om plassene, sier han.

Det kan for eksempel nevnes at Champions League-pregende Bent Skammelsrud ikke fikk plass i VM-troppen i 1998.

- Sammenliknet med veldig mange andre lag: Se på hvem som spiller fast på klubblagene sine hos oss i forhold til oss Sverige, Danmark, eller Wales. Forskjellen er markant, sier Tjærnås.

LANGSIKTIG SPILLERUTVIKLING: Den må bli bedre, sier Tjærnås. Samtidig understreker han at det er viktig å få både A-landslaget og U-lagene til mesterskap. - Jeg kjenner effekten av det på 90-tallet, og hvor mye det drypper på resten av fotballen, sier han.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
LANGSIKTIG SPILLERUTVIKLING: Den må bli bedre, sier Tjærnås. Samtidig understreker han at det er viktig å få både A-landslaget og U-lagene til mesterskap. - Jeg kjenner effekten av det på 90-tallet, og hvor mye det drypper på resten av fotballen, sier han. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Utfordringen er å gi Drillo, og ikke minst den neste landslagssjefen, et bedre materiale å jobbe med.

Drillos jobb er å vinne neste kamp, gjentar Tjærnås, men NFF må ha to tanker i hodet på en gang, og igjen sies det som har blitt sagt mye i det siste: Den langsiktige spillerutviklingen må bli bedre.

- Det gjøres mye bra her i landet også, men vi er naive hvis vi sier oss fornøyde med det vi har gjort per i dag. Det viser resultatene, sier Canal +-eksperten til Dagbladet.

Må tørre å prøve spillere
Men selv om det mangler klare alternativer til de som startet kampen i går, mener Tjærnås det bør være mulig å prøve et par av de unge spillerne som fortsatt har potensiale til å bli bedre.

- Jeg skulle gjerne sett et par spillere med andre kvaliter enn det vi har i laget per nå, og jeg håper vi tør å teste spllere i de neste kampene. Vi vet ikke hvordan de fungerer før vi har sett dem i den sammenhengen. En spiller som Magnus Wolff Eikrem har ferdigheter som kanskje vil passe enda bedre sammen med a-landslagsspillere rundt seg, enn på et u-lag. Se på England i går, de lar to-tre unge spillere prøve seg fra start, og det kan man gjøre når man har åtte rutinerte spillere rundt, sier han.

- Ser du andre enn Eikrem?

- Jeg mener at en Vegard Eggen Hedenstad bør kunne få muligheten. Jeg synes han har de egenskapene som kreves, han er kjapp til beins og kjapp i hodet, og god en-mot-en begge veier. En Valon Berisha også, hurtig teknikk, hurtig tankesett. Framtida tilhører spillere med de kvalitetene, mener Tjærnås.

Grunn til VM-bekymring
Mellom 7. september 2012 og 15. oktober 2013 skal ti kamper mot Slovenia, Sveits, Albania, Kypros og Island avgjøre om Norge kommer til VM i Brasil 2014.

- Hvis vi ikke kommer til VM nå, så har vi ikke noe der å gjøre heller, sa fotballpresident Yngve Hallén etter gruppetrekninga.

Lars Tjærnås er absolutt ikke trygg på at det blir noen sambafest i Rio.

- Det er all grunn til å frykte for eksempel Sveits. De har alt det Norge ikke har, i hvert fall veldig mye. De har et par unge generasjoner spillere som har gjort det fantastisk bra i sluttspill, og har skaffet seg bred sluttspillerfaring. De har flere unge spillere som spiller på høyt nivå hjemme og ellers, sier han.

- Jeg så nylig Fulham - Wisla i Europa League, da kom det inn to sveitsiske henholdsvis 93-, og 92-modeller (Kerim Frei, 17, og Pajtim Kasami, 19, journ. anm). Hvor mange norske spillere får sjansen til å spille Europa League i den alderen?, spør Tjærnås.