- Satt stum og kikket i veggen i ti minutter

Alvorstynget Petter Northug om Alexander Dale Oens bortgang.

LILLEHAMMER (Dagbladet): 30. april skjedde det utenkelige. Alexander Dale Oen — en av norgeshistoriens best trente menn — døde brått mens han dusjet under en treningssamling i Flagstaff, bare 26 år gammel.

Siden har hele Idretts-Norge vært i sjokk.

I dag snakket Petter Northug ut om hvordan han opplevde den tragiske hendelsen, da han møtte pressen i forbindelse med Olympiatoppens fellessamling på Lillehammer.

Og det var en alvorstynget Northug som snakket om hvordan han opplevde dødsbudskapet.

Hadde ikke svar - Først trodde man ikke at det var sant, jeg ble helt stum og satt og kikket i veggen i ti minutter, og skjønte ikke hvordan det var mulig akkurat der og da. Det var vel som for alle andre, man hadde ikke noe svar på hva som hadde skjedd, man satt bare og lurte, svarte Northug på Dagbladets spørsmål.

Da hadde han først svart på spørsmål om hva slags forhold han hadde til Dale Oen — og beskrevet en relasjon fylt av respekt.

- Jeg møtte ham sist på Toppidrettssenteret da jeg kom hjem fra samlinga der jeg ble sjuk, i Seiser Alm. Han plagdes med skulderen og jeg med mitt. Begge var i godt humør, selv om vi ikke var hundre prosent klare, fortalte Northug, som kjente Dale Oen som en energisk og positiv person.

- Han var på en måte et bilde av toppidrett, sa Northug.

- Vanvittig prestasjon Skikongen er også full av respekt for svømmeverdensmesterens prestasjoner.

- Å nå verdenstoppen i svømming, er jo en vanvittig prestasjon. En nordmann som presterer i en så stor verdensidrett som svømming, det har folk lagt merke til, og det har han blitt hedret for, så han begynte å bli kanskje en av de største idrettsprofilene Norge noen gang har hatt.

Selv har Northug ikke vært igjennom noen hjertetest. Han vet heller ikke om han kommer til å ta en test, men legger ikke skjul på at han kommer til å tenke seg godt om.

Det som skjedde med Dale Oen, virker veldig nært.

- Hvis man hører om det fra andre nasjoner eller fra miljøer du ikke kjenner, så gjør det ikke så sterkt inntrykk som når du har møtt en person og du vet han er i samme alder og toppidrettsutøver, poengterte han.

Friskmeldt Petter Northug er for øvrig selv friskmeldt fra mageproblemene som ødela siste del av vinteren.

Det betyr at han nå trener for fullt — med Tour de Ski og VM i Val di Fiemme som de store målene for kommende vinter.

PS: Det ble i dag offentliggjort at det skal opprettes et minnefond etter Alexander Dale Oen.

Skriv i kondolanseprotokollen: Send din siste hilsen til Alexander Dale Oen

NORTHUG BEUNDRET DALE OEN: Petter Northug sier avdøde Alexander Dale Oen var et symbol på toppidrett.
NORTHUG BEUNDRET DALE OEN: Petter Northug sier avdøde Alexander Dale Oen var et symbol på toppidrett. Vis mer