Satt to timer i Kinas ødemark med død mann

Norske o-løpere rystet etter dødskrasj.

(Dagbladet.no): Tre av Norges mest lovende orienteringsløpere var passasjerer da en kinesisk mann ble kjørt ned og drept torsdag.

Juniorverdensmester Olav Lundanes forteller at bilen holdt en hastighet på rundt 100 km/t da mannen dukket opp i skumringen på motorveien.

- Det var sjokkerende. Vi kjørte i den venstre av tre filer, og var i ferd med å kjøre forbi bilen til høyre for oss. Plutselig krysset en fyr veien foran bilen vi kjørte forbi, at han kom seg unna der er egentlig helt utrolig. Vi så ham først da han var 5-10 meter foran oss. Jeg skvatt og lukket bare øynene, for jeg skjønte hvordan det ville gå, sier Lundanes til Dagbladet.no.

Sjokkert over politiet

Mannen døde momentant, og i sammenstøtet ble han slynget 40-50 meter vekk.

- Vi traff ham på lykta, og han føyk tilbake den veien han kom fra. Litt av den høyre frontruta knuste, og Magne (Dæhli) som satt i passasjersetet fikk litt glåsskår over seg. Men heldigvis ble ingen av oss skadet, sier Lundanes, som satt i baksetet sammen med Ida Marie Næss Bjørgu.

Han begriper ikke hva mannen, som gikk med mørke klær uten refleks, hadde på motorveien å gjøre.

- Uforståelig at noen kan krysse en motorvei i mørket. Man kan lure på om han i det hele tatt hadde lyst til å komme over veien. Det var i hvert fall ikke noe verken vi eller sjåføren kunne gjort, sier han.

Satt to timer i Kinas ødemark med død mann

Lundanes er nesten like sjokkert over det kinesiske politiet som han er av selve ulykken.

Det tok lang tid før politiet var på plass. Og da de først kom etter en halvtime, var de alt annet enn preget av stundens alvor.

- De gikk rundt og flira, det virket nesten som om de hadde det morsomt. Da vi satt i en politibil var det også en annen politibil som rygget rett på oss. Også det synes de var morsomt. Vi var allerede sjokkert over hvor lang tid det tok før de kom, så dette ble nesten bare prikken over i\'en, sier han.

Trenger ikke psykolog-hjelp

Politiet så ingen grunn til å sperre av trafikken da de ankom. I stedet fikk bilene kjøre gjennom i den midterste fila, mens ulykkesbilen sto til venstre og den døde kroppen lå til høyre.

- Han lå der i to timer, mens de gikk rundt og tok bilder. Vi ble sittende to timer midt i ødemarka. De sperra vel først veien etter halvannen time. I mellomtida stoppet folk og stormet ut av bilene sine, og så på. Jeg har aldri fått et sånt kultursjokk, sier Lundanes.

Han har nesten ventet på at det skulle skje en ulykke.

- Hele trafikksituasjonen her borte er helt vanvittig, det er ikke rart det skjer ulykker. Det er tilsynelatende ingen regler, og det kryr av folk i veibanen. Folk tuter, blinker og gir gass. Jeg kan nesten ikke tro at folk kan tenke sånn, sier han.

RYSTET OVER DET KINESISKE POLITIET: Olav Lundanes forteller at politiet gikk rundt og lo på ulykkesstedet mens den kinesiske mannen lå død i veikanten. Foto: Jens O. Kløvrud/Dagbladet
RYSTET OVER DET KINESISKE POLITIET: Olav Lundanes forteller at politiet gikk rundt og lo på ulykkesstedet mens den kinesiske mannen lå død i veikanten. Foto: Jens O. Kløvrud/Dagbladet Vis mer

I formiddag satt de tre norske o-løperne i avhør, en seanse som drøyde ut ettersom ingen i politikorpset kunne engelsk.

Ifølge Lundanes har de ikke behov for oppfølging fra psykolog etter ulykken, og det er heller ikke aktuelt å reise hjem til Norge tidligere enn planlagt.

- Vi kommer til å være her fram til neste søndag. Det går greit med oss, sier han.

SATT I BAKSETET:</B> Ida Marie Næss Bjørgu satt i baksetet sammen med Olav Lundanes da ulykken skjedde.