Amalie Iuel klar for EM-finale etter ny pers

Satt ut av bildene: - Oi

- Oi! Den armen kom litt tidlig. Jeg får lære av det og time det bedre, sier Amalie Iuel til Dagbladet om sitt eget innslag på oppløpet i semifinalen, hvor hun likevel slo til med ny personlig rekord.

I FORM: Amalie Iuel suste inn til ny personlig rekord, og sikret dermed finaleplass i EM. Men kunne hun løpt enda raskere?. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN (Dagbladet): Amalie Iuel banket torsdag formiddag til med ny personlig rekord med tiden 54,68 og kvalifiserte seg for EM-finale på 400 meter hekk på Olympiastadion i München.

Etter den sterke prestasjonen i varmen i Tyskland, strålte 28-åringen.

- Det var gøy. Det var deilig å perse i en semifinale som gjør at jeg kommer til en finale. Det begynner å bli lenge siden sist. Jeg synes det var på tide, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

Mesterskapsløper

Nok en gang slo Iuel til med en personlig rekord i et mesterskapsløp. Det har blitt en vane for 28-åringen å ta ut det beste i mesterskap.

Akkurat som i Amsterdam i EM i 2016, VM i Doha 2019 og VM i Eugene 2022, ble det enda en ny pers i mesterskapssammenheng i semifinalen i EM på Olympiastadion i München.

- Hvordan klarer du å perse gang på gang i mesterskap?

- Det er da det er gøyest å sette ny pers, når det gjelder som mest. Det var tydeligvis det som krevdes for å komme til finalen, sier Iuel til Dagbladet.

- Kan vi kalle deg en mesterskapsløper?

- Kanskje man kan det. Det hadde i hvert fall vært gøy å ha hatt den tittelen, sier Iuel.

Det ble noen nervepirrende minutter i «hot seat» etter løpet, mens hun ventet på bekreftelsen på at tiden var god nok.

SIDE OM SIDE MED IUEL: Viktoriya Tkachuk forteller om duellen mot Amalie Iuel. Foto: AP Photo/Ashley Landis)
SIDE OM SIDE MED IUEL: Viktoriya Tkachuk forteller om duellen mot Amalie Iuel. Foto: AP Photo/Ashley Landis) Vis mer

- Skummelt

Det var den, heldigvis: Iuel er klar for EM-finale på 400 meter hekk.

- Det var skummelt å sitte i «hot seat» og vente på å se om tiden holdt. Heldigvis gjorde den det, forteller 28-åringen.

Avansementet til finale og ny personlig rekord kom til tross for at innslaget på de siste meterne på oppløpet ikke var helt perfekt, da Iuel kjempet side om side mot den ukrainske profilen Viktoriya Tkachuk - og strakk ut armen i tidligste laget.

Se situasjonen og bildene her:

Iuel: - Oi! Jeg får lære av det

Når Dagbladet viser klippet av Iuels innslag på oppløpet til hovedpersonen selv, blir hun noe overrasket over bildene.

- Oi! Den armen kom litt tidlig, synes jeg. Jeg får lære av det og time det bedre neste gang. Men jeg tror ikke det utgjorde så mye, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

- Kanskje har du et par hundredeler til å gå på?

- Hvem vet? sier hun lurt.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Video: Løkås/Godø Vis mer

Ukrainsk rival om Iuels arm

Viktoriya Tkachuk fikk ikke med seg Iuels innslag i duellen deres i semifinalen.

Når Dagbladet viser bildene til det ukrainske løpsesset, smiler hun godt.

- Jeg ser det for første gang nå, så jeg kan ikke analysere det nå. Det var en veldig tett duell, men det er jo ikke hånda som gjelder, men kroppen. Det kan se ut som at Amalie er litt tidlig ute med å gjøre det innslaget der, men begge gikk videre til slutt, sier Tkachuk til Dagbladet.

Selv om det ikke var opplagt der og da i den tette duellen, endte både Iuel og Tkachuk opp med å kvalifisere seg for EM-finalen fredag.

- Det blir en veldig spennende finale, sier den ukrainske 27-åringen.

SPESIELL AVSLUTNING: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut, Vladimir Vukicevic vil lære av portugisisk spesialist og Amalie Iuel forteller hvordan det var å lure TV-seerne. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

For ordens skyld: Tiden stoppes ikke når armen passerer mål (og heller ikke når hode, hals, hender, bein eller føtter passerer mål), men når utøverens torso - som det heter i regelverket - når vertikalplanet på den nærmeste kanten av målstreken.

Sagt med et mer folkelig språk: Torso er menneskes overkropp, foruten armer, bein, og hode. Det vil si at det er brystpartiet, ryggen og «magepartiet» som er avgjørende i en photofinish. Det vil i praksis si brystpartiet i de aller fleste målganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer