Her ser Katir de omdiskuterte bildene for første gang

Satt ut av Jakob-bildene

Mohamed Katir og det spanske friidrettsforbundet hadde ikke fått med seg at Jakob Ingebrigtsen tråkket utenfor løpebanen for å komme unna en velt, da Dagbladet viste bildene og konfronterte spanjolene med hendelsen. Det innledet et drama i de spanske kulissene.

KLAR TALE: Mohamed Katir vurderte aldri å legge inn protest mot Jakob Ingebrigtsen. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer
Publisert

MÜNCHEN (Dagbladet): Sølvvinner Mohamed Katir (24) var meget tilfreds med sølvmedaljen bak europamester og friidrettsfenomen Jakob Ingebrigtsen på 5000-meteren på Olympiastadion i München tirsdag kveld.

I minuttene da Jakob Ingebrigtsen fryktet at han kunne bli diskvalifisert for hendelsen hvor han tråkket utenfor løpebanen i kjølvannet av en velt fire runder før mål, var ikke dette et tema engang i den spanske leiren - på det tidspunktet.

Og da Dagbladet spurte en representant i det spanske friidrettsforbundet om de vurderte å legge inn en protest som potensielt kunne sende Mohamed Katir opp på gullplass, skjønte de først ikke bakgrunnen for spørsmålet.

Dagbladet viste dernest de omdiskuterte bildene hvor Jakob Ingebrigtsen tråkket utenfor løpebanen og helt ut på gresset, for å unngå å ramle etter at franskmannen Hugo Hay falt og dro med seg Narve Gilje Nordås og Isaac Kimeli i sammenstøtet:

OMDISKUTERT SITUASJON: Et fall fra en annen konkurrent medførte at Ingebrigtsen og Nordås fikk problemer med å holde seg inne på banen. Foto: Lise Åserud / NTB
OMDISKUTERT SITUASJON: Et fall fra en annen konkurrent medførte at Ingebrigtsen og Nordås fikk problemer med å holde seg inne på banen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Spansk kok

Da begynte det å koke i den spanske leiren.

Det spanske friidrettsforbundet begynte å ta noen telefoner, mens de spanske journalistene lyttet og lurte på hva som var i ferd med å skje:

Kunne det bli spansk gull likevel? lød omkvedet.

Parallelt sto Mohamed Katir i en telefon med spansk radio, uten å vite om dramaet som var i gang med å utspille seg rett foran hans egne øyne, med ham selv og Jakob Ingebrigtsen i to av hovedrollene.

HAR SKUMLE HENSIKTER: Mohamed Katir vil skyve Jakob Ingebrigtsen ned fra tronen på ærlig vis. Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
HAR SKUMLE HENSIKTER: Mohamed Katir vil skyve Jakob Ingebrigtsen ned fra tronen på ærlig vis. Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP Vis mer

Ville ikke ha gullet

Noen minutter seinere kunne det spanske friidrettsforbundet informere Dagbladet om at 21-åringen fra Sandnes kunne senke skuldrene:

- Vi har ingen planer om å legge inn noen protest, var den tydelige beskjeden representanten fra det spanske friidrettsforbundet ga.

Sølvvinner Mohamed Katir la så fra seg telefonen, for å ta en prat med Dagbladet.

Han var tydelig på at han ikke ønsket å rykke opp til gullplass gjennom en diskvalifikasjon.

- Jeg vil vinne gullet på ærlig vis, sier den spanske kometen til Dagbladet og tydeliggjør:

- Jeg slo Jakob i Monaco i fjor. Jeg kan gjøre det igjen, varsler Katir.

OVERLEGEN SEIER: Jakob Ingebrigtsen møter familien etter gullet på 5000 meter. Video: Løkås/Godø Vis mer

Han har tatt enorme steg de siste åra, med VM-bronse på 1500 meter i Eugene og nå EM-sølv på 5000 meter i München.

Ut mot antall finalister

24-åringen mener at antall utøvere i en 5000 meter-finale må ta en del av skylden for dramatikken som utspilte seg da Jakob Ingebrigtsen måtte improvisere seg unna en velt og risikerte å bli straffet for det.

- Problemet er at vi er 24 stykker i finalen. Vi burde ha semifinaler, for å få færre løpere i finalen. For om man har 24 utøvere i samme løp, vil slikt skje. Dette som skjedde med Jakob er ingen diskvalifikasjon, sier Katir til Dagbladet.

Han konkluderer:

- Vi må slutte å ha 24 utøvere i finalen på 5000 meter. Det er for mange.

TAUS: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke etter gullet på 5000 meteren. Video: Løkås/Godø Vis mer

Katir behersker både 1500 meter, 3000 meter og 5000 meter meget godt, men ville konsentrere seg om én distanse i EM.

Men hva er han egentlig aller best på?

Ess i ermet

På spørsmål fra Dagbladet sier stjerneskuddet:

- 3000 meter er min beste distanse. Jeg er enda sterkere der, svarer 24-åringen.

Det var etter at Katir vant VM-bronse på 1500 meter i Eugene, at han bestemte seg for å prioritere 5000-meteren i EM i München.

Det betyr at spanjolen står over 1500 meter-distansen i EM - og at Jakob slipper sin presumptivt sterkeste europeiske konkurrent i torsdagens finale der, i likhet med verdensmester Jake Wightman.

- Tror du Jakob er glad for at du ikke skal løpe mot ham i 1500 meter-finalen på torsdag?

- Haha. Jeg vet ikke hva jeg skal svare på det, sier Katir.

NRK-BLEMME: Det er ikke alltid det går som det skal for TV-kommentatorene, Jakob Ingebrigtsen er stor stjerne i Ukraina og Team Ingebrigtsen lekte med Petter Northug på oppløpet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Bred støtte

Belgiske Isaac Kimeli, som også ble rammet av situasjonen, er helt enig med sin spanske rivals budskap.

- Jakob fortjener gullet. Jeg synes ikke dette er noe diskvalifikasjon. Jakob var den beste i denne finalen, sier Isaac Kimeli til Dagbladet og legger til at han beundrer sin norske overmann:

- Jakob er helt rå. For en mann!

Kometkarriere

Mohamed Katir er en mann å se opp for Jakob i åra som kommer, både i EM og VM.

Katir er født i Marokko. 5 år gammel flyttet han til Spania sammen med familien.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

- Jeg føler meg hundre prosent spansk. Jeg har vokst opp og studert her. Jeg har tilbrakt hele livet mitt her. Jeg vil konkurrere som spanjol og bare som en spanjol, har han tidligere uttalt.

24-åringen prøvde seg først som fotballspiller. Han var rask, men ikke særlig god teknisk, ifølge han selv.

Noen år seinere flyttet familien til Murcia. Der inviterte en trener, Cristóbal Carlos, ham til et løp på skolen. Katir vant. Foreldrene meldte ham dernest inn i UCAM Cartagena friidrettsklubb.

Der startet friidrettskarrieren i det små.

Og nå ser han ingen grenser for langt han kan nå.

- Jeg vil vinne gull i framtida, sier Katir til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer