Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Folkets idrettspris 2016

Satte hardt mot hardt i tordentale på bakrommet. Det forandret alt for Rung

Sarah Louise Rung hadde nettopp gjennomført sitt dårligste heat noensinne, og Paralympics-drømmen så vanskelig ut. Da tok teamet rundt henne grep. Det forandret alt.

I GULLHUMØR: Sarah Louise Rung sankker med Inbal Pezaro etter hun sikret gullet på 200 meter medley under Paralympics.  Foto: NTB Scanpix
I GULLHUMØR: Sarah Louise Rung sankker med Inbal Pezaro etter hun sikret gullet på 200 meter medley under Paralympics.  Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har aldri svømt så dårlig, sa Rung etter forsøksheatet på 50 meter butterfly i Paralympics. Den regjerende mesteren hadde så vidt karret seg til finalen under sola i Rio de Janeiro.

Skuffelsen var umulig å skjule. Tida 50.63 var cirka ni sekunder tregere enn den hun tok gull med under Paralympics i 2012.

Hva hadde skjedd?

Rung var sjokkert, og kalte forsøket en katastrofe.

Alvorsprat
De timene mellom forsøksheat og finale 10. september 2016 skulle bli noen av de viktigste under mesterskapet.

Støtteapparatet måtte gjøre noe.

Det startet med at fysioterapeut Stian Rosnes lindret en kranglete korsrygg - og etterpå skjedde det som fikk hovedrollen i snuoperasjonen:

Et møte på kammerset med trener Morten Eklund.

Han satte hardt mot hardt i en tordentale. Madla-svømmeren fikk beskjed om at hun bare kunne glemme målet hvis hun ikke skjerpet seg.

- Jeg lurte på om vi skulle bytte billett og reise hjem, eller om hun ville være her ut mesterskapet, sa treneren.

Først fikk han bare et blikk tilbake, men det var tydelig at en bryter skrudde seg på.

Seinere i mesterskapet sa Rung:

- Jeg hadde en god og lang prat med treneren min etter det litt forferdelige forsøket. Vi bare bestemte oss for at det er nå det er OL i Rio, og at hvis jeg skal prestere på mitt beste, må det skje nå.

Slo tilbake

Og det var tydelig at det ga utslag.

10.september, inne på et fullsatt og spinnvilt Estádio Aquático Olímpico, smadret Rung tida fra forsøket og svømte inn til sølv.

Det var starten på en jubeluke av de sjeldne.

Bare 24 timer seinere var hun tilbake og tok gullmedalje på 100 meter bryst.

- Det er en lettelse. Det er mye forventninger, press, lyst og vilje.

Til sammen tok hun fem medaljer på sju øvelser: gull på 200 meter medley og 100 meter bryst, sølv på 50 meter butterfly og bronse på 200 meter fri og 50 meter rygg.

Rung tok desidert mest medaljer av samtidige norske utøvere i Rio den sommeren - og hun tok flere medaljer enn hele OL-troppen til sammen.

I tida etter OL har hun tatt en pause fra hardkjøret i bassenget. Rung har bodd i Barcelona, der hun kobler helt av fra alt som heter svømming, vann og basseng. Her går hun blant annet på spanskskole.

- Jeg kommer til å leve lenge på dette. Det gir selvtillit inn i nye mesterskap. Når du vet du har gjort jobben, så kan du egentlig bare nyte festen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!