Nordmann om United-sjefen:

- Satte meg på plass

Manchester United har landet en av Europas mest ettertraktede trenertalenter. Men hvem er Erik ten Hag?

NY TRENER: Erik ten Hag er ny United-trener. Foto: Martin Keep / AFP / NTB
NY TRENER: Erik ten Hag er ny United-trener. Foto: Martin Keep / AFP / NTB Vis mer
Publisert
  • Manchester United serieåpner mot Brighton hjemme på Old Trafford kl 15 søndag.

Det finnes neppe større sko å fylle enn Sir Alex Fergusons i Manchester United. Skottens merittliste minner om en telefonbok, og nesten ti år seinere har ingen av etterkommerne har vært i nærheten av å bringe United tilbake til toppen.

Nå er det Erik ten Hags tur til å prøve.

Han er nemlig den som er pekt ut til å reise skuta etter Uniteds verste Premier League-sesong noensinne. Oppgaven er likevel langt ifra enkel. Opp gjennom åra har mange prøvd, men samtlige har feilet.

Mens Cristiano Ronaldo søker en utvei og klubbkaptein Harry Maguire bues av egne fans, er det mildt sagt en kriserammet klubb som arves av nederlenderen.

Likevel er det knyttet mye optimisme til ten Hag i United. Fordelen hans kan ligge i hans beinharde disiplin og det at han er en fotballmann tvers igjennom.

- Så klart må man ha tid til å slappe av og samle energi, men til syvende og sist er en treners jobb 24/7. Man sover og lever fotball, sa den nybakte United-treneren i sitt første offisielle intervju med klubben.

Taktiker

ten Hag har blitt hyllet for sitt taktiske arbeid. Både i Utrecht og Ajax har han vist en villighet til å tilpasse seg forskjellige kampscenarioer og motstandere.

- Vi var det første laget i Nederland som kunne endre system lett. I løpet av kamper gikk vi fra en flat 4-4-2 til en 4-4-2 diamant, til 5-2-3, til 3-5-2, skriver Willem Janssen, som spilte under ten Hag i Utrecht, i The Guardian.

Janssen er klar på at ten Hag har det som skal til for å lykkes, men at United må gi ham tid.

- Erik er ikke en trollmann. Det tar tid å implementere måten han vil spille, men han får ikke panikk om de innledende resultatene ikke er bra, som var tilfellet i Utrecht og Ajax. Han holder seg til det han vil ha, overbevist om at det vil bringe suksess. Når man begynner å vinne så styrkes gruppedynamikken og troen på ham.

TRENING: Erik ten Hag er allerede igang med å innføre sin filosofi i United-stjernene. Foto: Chalinee Thirasupa / Reuters / NTB
TRENING: Erik ten Hag er allerede igang med å innføre sin filosofi i United-stjernene. Foto: Chalinee Thirasupa / Reuters / NTB Vis mer

Som Janssen, var også Urby Emanuelson en del av ten Hags Utrecht-lag i 2017. Han hyller mannen og trekker sammenlikninger til en av 2010-tallets mest suksessfulle trenere, Massimiliano Allegri.

- Han kunne tilbringe timevis på treningsfeltet for å sy sammen en mesterplan. Erik har mye av det samme, noe jeg likte å se. Jeg vet at han har den taktiske kunnskapen til å forberede seg til kamper for Manchester United på samme vis, sier Emanuelson, som spilte under Allegri i Milan, til TV 2.

Tidlig suksess

Født og oppvokst i den lille forstaden Haaksbergen i fylket Twente, tok ten Hag tidlig til fotball. 19 år gammel signerte han for FC Twente, der han også endte karrieren tretten år seinere i 2002.

Skal man tro ten Hag selv, har han lenge hatt en trenerspire i seg.

- Som spiller var jeg allerede som en halv trener. Jeg kommuniserte alltid godt med trenerne mine. På banen brukte mange av dem meg som et talerør for å bringe deres visjon til laget, sa han da han ankom United i juni.

Det skulle likevel ta ti år fra han la opp som spiller til han fikk sin første trenerjobb. I 2012 ledet han andredivisjonsklubben Go Ahead Eagles til opprykk i sin første sesong. Det var klubbens første på sytten år.

Turen gikk så videre til Bayern Münchens andrelag. Her fikk han blant annet jobbe med daværende Bayern-trener Pep Guardiola. Tiden med spanjolen har satt sine spor i den nye United-manageren.

- Jeg lærte mye av Pep. Filosofien hans er sensasjonell. Det han gjorde i Barcelona, Bayern og nå i City. Den offensive og attraktive stilen gjør at han vinner mye. Det er den strukturen jeg har prøvd å innføre i Ajax, sa han i 2019.

ÅRETS TRENER: Erik ten Hag ble kåret til årets trener i FC Utrecht for sesongen 2015/16. Foto: FC Utrecht.nl
ÅRETS TRENER: Erik ten Hag ble kåret til årets trener i FC Utrecht for sesongen 2015/16. Foto: FC Utrecht.nl Vis mer

I Tyskland ledet han Bayerns andrelag til seier i den barbariske regionalligaen på nivå fire i den tyske fotballpyramiden.

I sommeren 2015 vendte ten Hag tilbake til Nederland og toppfotball. Her ble han gjenforent med FC Utrecht, klubben han tilbrakte et år som spiller i.

ten Hag brakte umiddelbar suksess til klubben. Han tok nemlig Utrecht, som havnet på 11. plass sesongen før, til 5. plass. På slutten av sesongen ble ten Hag kåret til årets trener i Nederland.

Sesongen etter skulle vise seg å bli enda bedre. Utrecht endte som nummer fire og kvalifiserte seg til Europa League. ten Hags mannskap tok seg forbi både andre og tredje kvalifiseringsrunde, før det sa stopp mot russiske Zenit St. Petersburg i den avgjørende playoff-runden.

Innsatsen i Utrecht førte til at ten Hag ble belønnet med den aller gjeveste trenerjobben i hjemlandet, nemlig Ajax.

HYLLET: Erik ten Hag ble hyllet av både spillere og fans etter å ha ledet sin siste kamp som Ajax-trener. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB
HYLLET: Erik ten Hag ble hyllet av både spillere og fans etter å ha ledet sin siste kamp som Ajax-trener. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB Vis mer

Sanket trofeer

Det var i Amsterdam ten Hag virkelig skapte et navn for seg selv.

52-åringen ble ansatt som Ajax-trener halvveis inn i sesongen etter at Marcel Keizer fikk sparken. ten Hag maktet imidlertid ikke å redde sesongen og hindre erkerivalen PSV Eindhoven fra å sikre ligatittelen.

Det gjorde han derimot i sin første fulle sesong.

Signeringen av Dusan Tadic fra Southampton skulle vise seg å være en genistrek. Serberen endte opp med å levere 41 målpoeng, og spilte samtidig en viktig rolle i lagets Champions League-eventyr.

Ajax vant både den hjemlige cupen og ligaen, og ten Hag tok med det sine første trofeer i trenerkarrieren.

Og flere skulle det bli.

GJENFORENT: Erik ten Hag og Lisandro Martinez møtes igjen i Manchester. Foto: Olaf Kraak / ANP / NTB
GJENFORENT: Erik ten Hag og Lisandro Martinez møtes igjen i Manchester. Foto: Olaf Kraak / ANP / NTB Vis mer

Etter at 2019/20-sesongen ble avbrutt og avlyst på grunn av coronapandemien, ble dobbelen fra 2018/19 repetert i 2020/21.

ten Hag tok farvel med Ajax ved å vinne Eredivisie for tredje gang på like mange forsøk i 2021/22.

I sin tid i Amsterdam benyttet ten hag seg av en rekke forskjellige formasjoner. Han har blant annet eksperimentert med forskjellige variasjoner av 4-2-3-1 og 4-3-3.

Dessuten viste han en formidabel evne til å utvikle unge talenter. Flere av hans elever i Ajax har siden blitt solgt for enorme summer til noen av verdens aller største klubber.

To av dem gjenforenes han med i Manchester.

Sekunder fra finalen

Verden sperret virkelig øynene opp for ten Hag i 2018/19-sesongen.

Ajax, ledet av veteranen Dusan Tadic, 19 år gamle Matthijs de Ligt og 21 år gamle Frenkie de Jong, sjokkerte stormakter på rekke og rad i Champions League.

I gruppe med Bayern München, Benfica og AEK Aten, tok de seg ubeseiret til 16-delsfinalen.

Der ventet Real Madrid.

De regjerende mesterne fra de tre siste åra vant det første oppgjøret i Amsterdam og så ut til å cruise mot kvartfinalen nok en gang.

Men slik det ble altså ikke.

På sagnomsuste Santiago Bernabéu ble den spanske stormakten filleristet av lille Ajax. Hele 4-1 sto det på storskjermen da samtlige nitti minutter var spilt. Ajax vant dermed 4-2 sammenlagt.

Juventus led en liknende skjebne i kvartfinalen, til tross for at de nylig hadde hentet inn Champions League-eksperthjelp i Cristiano Ronaldo, som igjen krysser sti med ten Hag i United.

Etter en eventyrlig rekke kamper var det imidlertid Ajax' tur til å bli rystet. I semifinalen var Nederlenderne i førersetet etter 1-0-seieren mot Tottenham i London.

KNUST: Frenkie de Jong og resten av Ajax-spillerne var sekunder fra en sensasjonell Champions League-finale. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.
KNUST: Frenkie de Jong og resten av Ajax-spillerne var sekunder fra en sensasjonell Champions League-finale. Foto: Peter Dejong / AP / NTB. Vis mer

Finaleplassen så ut til å være i boks da De Ligt og Hakim Ziyech sikret 2-0 til pause i Amsterdam. Da sto det 3-0 i favør Ajax sammenlagt.

Det som kom etter sjokkerte verden.

Lucas Moura tente et ørlite håp for Tottenham i det 55. minuttet. Fire minutter seinere begynte varsellampene å gå i Amsterdam da samme mannen gjorde 2-2 for kvelden.

På overtida av overtida dukket den lille brasilianeren opp nok en gang og sendte Johan Cruijff Arena inn i en øredøvende stillhet.

Mens Ajax-spillerne lå knust ute på matta, tok sjefen runden for å trøste spillerne sine. Samholdet i laget og tilliten mellom spillergruppa og treneren var tydelig å se.

Beintøft regime

Til tross for det, er ten Hag er kjent for å drive et beintøft regime. Det har tidligere Ajax-spiller Dennis Johnsen fått kjenne på. Han er foreløpig den eneste norske spilleren som har førstehåndserfaring med ten Hag.

- Han vil ha ting på sin måte. Han er veldig direkte, og også rettferdig. Det likte jeg veldig godt med ham, sa Johnsen til Dagbladet i juni.

NÅDELØS BESKJED: Erik ten Hag har trent - og satt på plass - norske Dennis Johnsen. Video: Rødt Kort. Vis mer

Ifølge The Telegraph har 52-åringen allerede rukket å implementere strenge regler som gjengen på Old Trafford må følge. Det skal blant annet være snakk om alkoholforbud i kampuker, regelmessige BMI-tester for å sikre optimal fysisk form og mobilforbud ved måltider, som også må spises som en samlet gruppe.

- Jeg tror vi har manglet den disiplinen en stund, og det er en viktig ting. For meg er ikke bare disiplin hva du gjør på banen, men også utafor banen. Jeg synes det er veldig bra at han gjør det, sier United-stjerna Bruno Fernandes til avisa.

- Jeg var litt i min egen verden da jeg kom til Ajax. Jeg hadde ikke helt fotfeste, kanskje. Da var det godt å ha en trener som satte meg litt på plass, sa Johnsen

- MANGLET DISIPLIN: Bruno Fernandes er fornøyd med Erik ten Hags disiplinære tiltak. Foto: Trevor Collens / AFP / NTB
- MANGLET DISIPLIN: Bruno Fernandes er fornøyd med Erik ten Hags disiplinære tiltak. Foto: Trevor Collens / AFP / NTB Vis mer

I likhet med andre ten Hag-elever har Johnsen tro på at det vil fungere i United.

- Jeg tror det blir veldig bra i United. Han har jo sine prinsipper. Vil spille ut bakfra, spille fin fotball. Han hadde veldig mye autoritet i Ajax. Jeg tror han kommer til å få det blant spillerne om de stoler på ham og om de gjør som han sier. Da tror jeg de får til å spille veldig bra og da tror jeg han klarer å sette på plass United igjen.

Så gjenstår det å se om ten Hag kan snu United-skipet som har vært på villspor siden 2013.

Etter en solid oppkjøring med mange seire, ble det i går tap for ten Hags United mot Atletico Madrid på Ullevaal Stadion.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer