Satte ny olympisk rekord to timer før gulløpet

Det norske laget vant OL-gull i lagtempofinalen mot Sør-Korea. Noen timer tidligere satte de ny olympisk rekord i semifinalen mot Nederland.

KUNNE JUBLE: Simen Spieler Nielsen, Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix
KUNNE JUBLE: Simen Spieler Nielsen, Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB ScanpixVis mer

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): Skøytestormakten Nederland.

Det var utfordringen Norge sto overfor på dagens OL-semifinale i lagtempo, men med en Sverre Lunde Pedersen i storform var håpet der.

Bronsevinneren på 5000-meteren gikk sammen med Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko.

Tok ledelsen

Der stemninga var elektrisk da Sør-Korea bare minutter i forveien hadde sikret sin finaleplass mot New Zealand, var den avventende da Norge tok en tidlig ledelse mot Nederland.

Og den ledelsen ga de aldri fra seg.

I midten travet fjerdemann Sindre Henriksen rundt og bet negler, mens Koen Verweij så måpende på at hans landsmenn aldri klarte å hente inn forspranget.

- Det ser veldig bra ut for det norske laget, sa Eurosports kommentator Arve Fuglum da Norge bare fortsatte å dra ifra.

Kramer jaktet Norge

Så begynte avstanden å minke. Sven Kramer skulle fram for å dra, og straks var Norge bare 0.15 sekunder foran, før Lunde Pedersen gikk i front igjen for Norge.

Da begynte tidene å øke, og plutselig var Norge 0.46 foran.

- Dette har Norge kontroll på, utbrøt kommentatorene, før det norske laget passerte mållinja på tiden 3.37.08.

Det er ny olympisk rekord og langt bedre enn Nederlands 3.38.46.

Tuktet også Sør-Korea

På forhånd hadde norske gutta sett Sør-Korea slå New Zealand i den andre semifinalen. Mandag stilnet Håvard Lorentzen hjemmepublikummet i den olympiske ovalen da han slo deres mann med en fattig hundredel på 500 meter.

Senere på dagen viste det norske lagtempolaget at de kunne gjøre det samme.

Eurosports ekspertkommentator Mikael Flygind Larsen var klar på hvilken prestasjon dette er. Særlig trakk han fram Sverre Lunde Pedersens voldsomme tempo.

- Han klina til. Jeg tipper at han gikk nesten så fort han kunne de første 200 meterne. Han vet at de to som går bak er raske og at de ikke kommer til å slippe, mente Flygind Larsen.