Satte rekord på direkten

Lasse Sætre var nødt til å sette norsk rekord for å innfri forventningene til skøytelandslaget i verdenscupåpningen. Det gjorde han.

HAMAR (Dagbladet): Det var et tungt ansvar som hvilte på Sætres skuldrer da han sto på startstreken i siste par på 5000 meteren i Vikingskipet. Lagets nye trener, Peter Mueller, har lovet en nordmann på pallen i hvert eneste verdenscupstevne i år, og Sætre startet i siste par.

I det foregående paret hadde Bob de Jong smadret banerekorden i Vikingskipet med tida 6.19.94. Det holdt til seier. Den gamle banerekorden var på 6.25.36, og den var bedre enn Sætres egen norske rekord.

- Vi pratet om å slå banerekorden før start, men den ble jo satt ganske rått da, sier Sætre til Dagbladet.

Fikk nerver

Da han ble trukket i siste par i går, begynte nervene å komme. Han visste han kunne gå på konkurrentenes rundetider. Samtidig skulle han bryne seg på verdensrekordholderen på distansen, Joachem Uytdehaage, i samme par.

- Det er lenge siden jeg har vært så nervøs og spent før et løp, sier Sætre. Da de Jong gikk nesten seks sekunder raskere enn noen andre hadde gjort i Vikingskipet tidligere, ble presset enda større.

- Jeg registrerte rekorden og tenkte fytti helvete, forteller Sætre. Og da startskuddet gikk for Sætre, begynte Uytdehaage også forrykende.

- Jeg var redd han skulle åpne hardt, og det gjorde han også. Så jeg måtte justere noen svinger der.

Justeringene satt som de skulle, og etter hvert klarte han å utlikne farten til nederlenderen. Halvveis i løpet begynte Uytdehaage å kjenne melkesyra han også.

- Da jeg så han begynte å slite, tenkte jeg at han skal i hvert fall passeres, sier Sætre.

Fikk ekstra krefter

Som tenkt så gjort. Fra det øyeblikket Sætre var foran fikk han de ekstra kreftene alle idrettsutøvere lengter etter. Og endte med ny norsk rekord på 6.24.64 og tredjeplass i verdenscupåpningen. Da kunne trener Peter Mueller smile også, vel vitende om at hans store ord før sesongstarten hadde akkurat passe størrelse.

- I det siste paret! Det var i tolvte time, ikke sant? sier en smilende Mueller til Dagbladet.

INGEN FEILSKJÆR: Lasse Sætre klinket til med norsk rekord på 5000 meter i Vikingskipet i går. Den nye rekorden er på 6.24.64 - noe som holdt til tredje plass i verdenscupåpningen. Til venstre trener Peter Mueller.