Satte «Stutt-tjukken» på slankekur

SKIEN (Dagbladet): I dag spiller Odd-keeper Erik Holtan (32) for en plass i cupfinalen. Samtidig kjemper han for keeperplassen på landslaget. Nå er «Stutt-tjukken» satt på slankekur av keepertrener Erik Thorstvedt.

- Jeg vil inn på landslaget, det er ikke moro å sitte på benken. Det er faktisk det verste stedet på en fotballstadion, du sitter jo så lavt at du ikke ser kampen bra engang, sier Erik Holtan til Dagbladet.

Så har da også Odd Grenland-keeperen gjort sitt for å ta det siste steget.

- Jeg står på det jeg kan og jeg har gjort det bra på samlingene, og etter råd fra Erik Thorstvedt har jeg nå tatt av fire kilo på tre uker, røper «Stutt-tjukken».

Og oppskriften har vært enkel:

- Jeg spiser mindre.

Feite f...

Han har fått mye pepper for sin tette kroppsbygning opp gjennom åra. Også denne sesongen har skjellsordene haglet fra tribunen.

- Det er mye dritt, sier Erik Holtan. Jeg tar det ikke så høytidelig, men enkelte ganger reagerer man jo. Da vi kom til Bergen i vår, reiste en fyr seg opp bak målet mitt. Han skjelte meg ut med «din feite faen» og alle de styggeste ordene i boka. Han hadde med seg ungen og kona. Da tenkte jeg mitt. På den stakkars ungen som må vokse opp med en sånn far, sier 32-åringen.

Men stort sett tar han alle fornærmelser med godt humør. Som da Jostein Flo kom med meldingen: - Nå må du skjerpe deg, tjukken!

- Jeg sa bare: «Sleng hit en ball, så skal vi se hvem som trikser flest.» Da holdt han kjeft.

På Åråsen stemte Kanarifansen i med Ole Ivars-hiten «Nei, så tjukk du har blitt, nå må du pinadø slanke deg litt...»

- Da gliste jeg. Det er jo bra humor, ikke sant? De sang faktisk ganske bra også, roser Holtan.

Hadde gitt opp

Ellers er det Holtan sjøl som har fått mesteparten av rosen i år. Fra å være en av Norges mest anerkjente klubbkeepere, er han endelig på landslaget. Foreløpig på benken, men 32-åringen kommer stadig nærmere en landslagsdebut. Noe han egentlig hadde gitt opp.

- Jeg trodde ikke de kunne unngå å ta meg ut etter cupfinalen 2000. Da var mange borte. Jeg hadde spilt bra. Men jeg ble ikke med til Østen. Da bestemte jeg meg, sier Erik Holtan.

- Jeg skulle ikke bruke én kalori på å tenke på landslaget.

Nå er det nettopp de forbrente kaloriene som gjør ham aktuell foran møtene med Romania og Bosnia i starten av oktober.

- Jeg er klar om jeg får sjansen, forsikrer Holtan.

- Hvis sesongen var slutt nå, kunne jeg sagt at dette var min beste sesong noensinne. Men man vet jo aldri hva som skjer framover. Jeg kan tabbe meg ut mot Stabæk i dag. Jeg kan brekke begge beina, sier Odd-keeperen.

- Ikke så ille

Overraskelser er det nok av i fotball. En av dem var innkallingen til landslaget i sommer.

- Jeg ble overrasket fordi jeg ikke hadde fått noen signaler tidligere. Jeg synes ikke Thomas Myhre har imponert. Men det var først da han ble skadet at ordet «keeperkrise» dukket opp.

- Er det keeperkrise i Norge?

- Det er ikke så ille, men det er et problem for Fotball-Norge at en del yngre talenter sitter på benken bak gode, utenlandske keepere i Tippeligaen. De får ikke den erfaringen som trengs, og heller ikke matchtrening på høyt nivå. Begge delene er viktigere for keepere enn utespillere.

I dag kan Holtans bravader sende Odd Grenland til en ny cupfinale. Skien-laget er i sin tredje semifinale på rad, kanskje i sin andre finale på tre år. Fra før står det 11 kongepokaler i skapet.

- Det er egen stemning i klubben når det er snakk om NM. Og jeg har en god følelse før møtet med Stabæk. Jeg håper de har tatt seg en jævlig svær fest etter seieren mot Anderlecht, smiler Erik Holtan.

HÅPER PÅ CUPFINALE: I dag spiller Erik Holtan semifinale mot Stabæk. - Jeg håper de har tatt seg en jævlig svær fest etter seieren mot Anderlecht, spøker Odd-keeperen.