DØDELIG VERDENSREKORD: Den britiske styrkeløfteren Eddie Hall satte verdensrekord med bismak. Da han skulle løfte 500 kilo, sprakk blodårer i hodet hans, og han mente selv at han nesten døde. Video: Official Strongman via Storyful Vis mer

Satte verdensrekord, mener det kunne ha kostet ham livet

- Det skal veldig mye til for å belaste seg til døde, sier norsk ekspert. 

(Dagbladet): Styrkeløfteren Eddie Hall satte nylig verdensrekord i markløft. Han løftet 500 kg, og forbedret den gamle rekorden med 35 kg.

Se video øverst i saken.

- Det tok nesten livet av meg

Etter å ha gjennomført rekordløftet, går Hall i bakken og er i en dårlig tilstand.

- Det tok nesten livet av meg, men nå har jeg gjort det. Jeg er overbevist om at rekorden vil stå i historiebøkene veldig lenge, sier Hall til Yorkshire Evening Post.

Det finnes imidlertid meninger om at dette ikke kunne være dødelig.

- Det skal veldig mye til for å belaste seg til døde, fordi det er svært vanskelig å komme så nært utmattelsesgrensa. Denne utøveren er trent for å løfte svært tungt, på samme måte som en maratonutøver er trent for å løpe svært langt, sier Jan Helgerud til Dagbladet. Han er idrettsfysiolog og styrketreningsekspert ved NTNU.

Besvimte og begynte å blø

Styrkeløfteren kunne senere informere om at han hadde sprukket blodårer i hodet, og at dette kunne var livsfarlig.

- Presset i kroppen var surrealistisk. Jeg besvimte etter løftet og jeg begynte å blø neseblod. Det er ikke sunt å gjøre noe som dette, sier Hall.

Helgerud forteller at dette er en ganske vanlig reaksjon, også på et så uvanlig tungt løft.

- Et så tungt løft vil gi et veldig høyt blodtrykk, og hvis det i tillegg kreves en statisk fase som i markløft, så er dette naturlig, sier Helgerud.

En imponerende rekord

Helgerud er en erfaren mann innenfor styrketrening. Han og Jan Hoff har utviklet et 4x4 treningsopplegg som er inspirert av styrkeløfternes få, men tunge, repetisjoner. Helgerud lar seg imponere av rekorden.

- Det er svært mye å øke med 35 kg på en verdensrekord.

Hall forteller at han ikke har lyst til å gjøre det igjen, men at han vil gjøre det hvis noen slår rekorden hans. Han legger ikke skjul på gleden av å slå rekorden.

- Det er en god følelse, akuratt som å være den første på månen, sier han.

Store drømmer

- Drømmen min er å bli verdens sterkeste mann, sier Hall som kom på fjerdeplass ifjor. Den gang ble Brian Shaw kåret til verdens sterkeste mann.

For å bli verdens sterkeste mann. må man være god i i mer en markløft. Hall løfter over 400 kg i knebøy, og 300 kg i benkpress og 1 tonn i leggpress. Han er per i dag Englands sterkeste mann.