Saudi-Arabia: Fikk VM-amnesti av sjeikene

Hvis suksess kan kjøpes, er Saudi-Arabia allerede verdensmestere. Landets styrtrike og fotballgale kronprins krever kvartfinale i Frankrike. Derfor fikk VM-stjernen og rebellen Saeed al-Owairan amnesti og ble sluppet ut av fengsel i passe tid foran VM.

Al-Owairan driblet seg inn i alles fotballhjerter i USA-VM i 1994. Hvem husker ikke 1- 0-kampen mot Belgia, der han løp med ballen i 70 meter og avsluttet med en lobb over keeper Preud'homme?

Saudierne vant sin VM-pulje og vendte hjem med heltestatus og lommene fulle av OPEC-dollar. Påvirket av 15 millioner kroner i VM-bonus valgte al-Owairan det gode liv - etter vestlig standard.

Men i Saudi-Arabia blir Koranen tatt på alvor. Det fant al-Owairan ut ni måneder etter VM i USA. Gutten ble tatt på fersken i en nattklubb under fasteperioden Ramadan og dømt til tre års fengsel. Det var den islamske straffen for upassende kvinnelig selskap og alkoholbruk.

Sparket sju trenere

Mens al-Owairan sonet sin straff, gikk Saudi-Arabia gjennom VM-kvalifiseringen med sju trenere. Plassen ble først reddet i den aller siste kampen mot Qatar i november.

De skuffende resultatene viste klart at laget ikke var i stand til å oppfylle kronprins Sultan ben Fahds store personlige ambisjoner.

I rein fotballnød ble 30-åringen al-Owairan tilgitt, løslatt og sendt på treningsleir med landslaget. Ute av form, treg og overvektig har han mye å gjøre fram til sluttspillet starter. Men «Ørkenens Maradona» får hjelp. Kanskje av verdens beste trener.

For med sin åttende trener på fire år har Saudi-Arabia endelig truffet blink.

Sjeikene i Riyad har slått på stortromma denne gangen. Akkurat som da emirene bygde fotballarenaen Kong Fahd-stadion til ufattelige 3,5 milliarder kroner.

Gulltrener

Brasilianske Carlos Alberto Parreira ble kjøpt ut av amerikanske Metro-Stars og får 40 millioner kroner for ett år i sjefsstolen. Parreira trente også Saudi-Arbaia i 1988. Da vant laget Asia-mesterskapet.

Men viktigst: I 1994 førte han Brasil til VM-gull i USA. Parreira vet at det ikke blir like lett denne gangen. Og han er vant til en kravstor nasjon fra tida i Brasil.

- Hvis vi er målrettede og arbeider hardt, vil de gode resultatene komme av seg selv i juni, sier Parreira.

Kronprins Fahd er mer konkret. I 1994 var det en sensasjon at landet kapret en plass blant de 16 siste. Nå krever unge Fahd framgang. Ellers vil nye hoder rulle. Og Parreiras nakke står best til for hogg.

- Vi har satt oss to mål. Vi skal bevare ryktet vårt med god fotball. Og vi skal prestere mer enn i 1994.

- Med andre ord: Vårt mål er kvartfinale. Det er enkel logikk, sier Fahd, som også er visepresident i det saudi-arabiske fotballforbundet.

Til Molde i mai

27. mai kommer Saudi-Arabia til nye Molde stadion. Mot Drillos i oppkjøringskamp mot VM vil mange av kronprinsens spørsmål bli besvart. Gruppemotstander Danmark har i hvert fall stor respekt for Vest-Asias utvilsomt beste lag.

- Vi må ikke tro at Saudi-Arabia er et lag å ta lett på. I motsetning til Danmark kvalifiserte de seg til forrige VM, sier danskenes landslagstrener, Bo Johansson, som beskriver laget som teknisk glimrende.

Mest teknisk av alle er al-Owairan, som briljerer mer i landslagstrøya enn i fangedrakt.