Saudi-Arabia kan bli presset til å sende ei jente til OL

Men vil bare ha med gutter.

MØTER KRAFTIG MOTSTAND: Kvinner og idrett hører ikke sammen, er den offisielle holdningen i Saudi-Arabia. Her poserer imidlertid jentene fra landets første basketballag noensinne, Jeddah United. Men OL kan de se langt etter. Foto: AFP PHOTO/STR
MØTER KRAFTIG MOTSTAND: Kvinner og idrett hører ikke sammen, er den offisielle holdningen i Saudi-Arabia. Her poserer imidlertid jentene fra landets første basketballag noensinne, Jeddah United. Men OL kan de se langt etter. Foto: AFP PHOTO/STRVis mer

Ultrakonservative Saudi-Arabia kommer ikke til å sende noen kvinner til OL i London. Det har presidenten for landets olympiske komité bestemt.

Prince Nawaf bin Faisal, som leder den olympiske komiteen i landet, sier likevel at dersom kvinner fra landet hans vil være med i OL, så har de frihet til å stille på egen hånd, men han og komiteen hans «vil påse at deltakelsen deres ikke kommer i konflikt med landets sharialover».

- Vi har ikke tenkt å sende noen kvinner fra Saudi-Arabia til OL eller noen andre internasjonale mesterskap, sa prinsen på en pressekonferanse i Jeddah onsdag. Han gjentok det han har sagt tidligere; at det offisielt kun bli snakk om å ta ut mannlige utøvere fra Saudi-Arabia til OL.

- Det er hundrevis, for ikke å si tusenvis, av saudiarabiske kvinner som deltar i sport, men det skjer helt privat, forteller bin Faisal. Han understreker at landets olympiske komité ikke bryr seg om hva kvinner driver med på egen hånd.

Slik det ser ut nå kan den 18 år gamle sprangrytteren Dalma Malhas bli Saudi-Arabia eneste kvinnelige deltaker i London-OL, dersom landet bøyer av for stort internasjonalt press, skriver saudiarabiske medier.

Saudi-Arabia, Qatar og Brunei er de eneste landene i verden som ikke sender kvinnelige utøvere til OL. Det er blitt kraftig kritisert av, blant andre, Anita DeFrantz, som leder kvinnekomiteen i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Qatar, som er en av søkerne til OL-arrangementet i 2020, har allerede opphevet forbudet mot kvinnelig deltakelse i OL, men Saudi-Arabia og Brunei henger fortsatt igjen i sin konservative tenkemåte på dette feltet.

(NTB)