- Savner henne ekstremt mye

De aller færreste hadde hørt om Zerei Kbrom Mezngi (36) før han løp inn til et sensasjonelt EM-sølv på 10.000 meter i august. Han måtte rømme fra en militærleir og har ei fortid som få andre.

ENORMT: Zerei Kbrom Mezngi jubler for en sensasjonell sølvmedalje på 10.000-meter i Tyskland. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB
ENORMT: Zerei Kbrom Mezngi jubler for en sensasjonell sølvmedalje på 10.000-meter i Tyskland. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB Vis mer
Publisert

- For meg var det en helt ny opplevelse. En fantastisk dag.

Slik beskriver Mezngi overfor Dagbladet følelsen han sitter igjen med etter den utrolig dagen 21. august - da han sikret et overraskende EM-sølv - Norges andre medalje i historien på 10.000 meter-distansen - etter Are Nakkims sølv i 1990.

Tiden hans endte på 27.46,94. Dermed knuste Mezngi sin personlige rekord med nesten elleve sekunder.

Han er ikke vant med oppmerksomheten som har kommet etter løpet og forteller at det var mildt sagt overraskende å få blomster og mottakelse da han denne uka landet på Sola Flyplass fra München.

- Det var første gang noen kom og traff meg der, men veldig kjekt og spennende.

I et intervju med Dagbladet forteller den ferske EM-sølvvinneren om savnet av moren, at han ble tvunget til å droppe en karriere som syklist, at han fikk en melding fra Filip Ingebrigtsen før sølvløpet, forbildet Karsten Warholm og Arsenals kaptein Martin Ødegaard.

I Norge er det få andre toppidrettsutøvere som Mezngi. Han kom til Norge som flyktning fra Eritrea så seint som i 2012, og begynte å satse på friidrett. Han har representert Norge siden 2020.

GRAND CANYON: Zerei Kbrom Mezngi under høydeleir med landslaget i friidrett. Foto: Privat
GRAND CANYON: Zerei Kbrom Mezngi under høydeleir med landslaget i friidrett. Foto: Privat Vis mer

Savner moren

I fjor vurderte han å legge opp og heller bli drosjesjåfør, ifølge TV 2. Han ble imidlertid overtalt til å fortsette, og under NM i Kristiansand tok han gull og sølv på henholdsvis 10.000- og 5000-meter.

Men da Mezngi rømte til Norge måtte han dessverre forlate sin mor. Han snakker med henne jevnlig, men på grunn av dårlig forbindelse er det ikke alltid at de to har den kontakten de ønsker. Savnet blir derfor tidvis enda større.

- Jeg har ikke snakket med henne om sølvet ennå, men jeg er sikker på at hun kommer til å bli veldig glad, sier Mezngi og tilføyer:

- Hun vet at jeg har det godt i Norge. Når jeg får god nok økonomi har jeg veldig lyst til å få henne til Norge. Det vil bety veldig mye for meg å få henne hit. Jeg savner henne ekstremt mye. Hvis du drar til ørkenen der det ikke regner, og du er veldig tørst, først da kjenner du hvor viktig vann egentlig er. Hun er utrolig viktig for meg, og derfor savner jeg henne så mye.

Tilfeldighetene ville heldigvis ha det til at Mezngi fikk seg en bonusfamilie i Norge. Vertsfamilien han leier leilighet oss, rett utenfor Stavanger, tok han nemlig imot med åpne armer.

Kåre og Vigdis Jåsund har nærmest blitt bonusforeldre, og Aril Hegerland en «bror» for Mezngi.

- De er svært viktige for meg. For noen år siden følte jeg meg tidvis trist, men når jeg snakker med de, føler jeg meg mye bedre. De har vært på mange av løpene mine, både i Norge og utlandet.

De visste ikke at Mezngi var idrettsutøver da han kom til Norge. Da han vurderte å slutte å satse på løpingen, var det nettopp bonusfamilien som overbeviste 36-åringen om å fortsette.

- Første dagen her spiste jeg hos de. Andre dagen kom de med mat og sa at de var glade i meg. De har gitt meg mye varme og kjærlighet. Jeg er glad for deres støtte. Jeg kan snakke med de om alt. Det er fint å ha en mann som Kåre i livet mitt. Jeg er ekstremt heldig som traff en så varm familie, forklarer Mezngi.

Familien pynter hos ham til jul når han eksempelvis er på høydetrening i utlandet. De vasker og ordner. Mezngi forteller det alltid er en ny overraskelse når han kommer hjem.

SLAPPER AV HJEMME: Zerei Kbrom Mezngi på Tananger. Foto: Privat
SLAPPER AV HJEMME: Zerei Kbrom Mezngi på Tananger. Foto: Privat Vis mer

Var bedre på sykkel

Han trives «ekstremt godt» i Norge. «Det ikke er noen bekymringer her», som han sier selv. Her kan han leve hvor og hvordan han ønsker - stikk i strid med fortida i Eritrea, der han ble tvunget til å jobbe i sju år i en militærleir, før han rømte.

- Hvordan vil du beskrive karrieren din fra start til der du er i dag?

- Jeg har alltid drevet med idrett. Jeg løp fra da jeg ble født i Eritrea. Jeg visste at jeg var god, men jeg trodde jeg kunne bli bedre på sykkel.

- Hvorfor?

- Jeg syklet mye. Jeg var sterkere på sykkel. Da jeg konkurrerte mot andre fra hele landet, som også var eldre, var jeg likevel den sterkeste. Jeg var veldig tynn, så jeg var god til å klatre, men også god på sprint.

Han forteller at han måtte droppe en potensiell karriere som syklist, rett og slett fordi familien ikke hadde økonomien som krevdes.

- Vi kunne ikke å kjøpe en konkurransedyktig sykkel, for familien min var veldig fattig. Derfor stoppet jeg tidlig. Og hvis jeg hadde kjøpt en sykkel, ville det også kostet mye å holde den i stand, forklarer Mezngi.

Siden han kom til Norge har han hele tiden ønsket å gi noe tilbake. Han forteller han er frisk og kan jobbe, og vil derfor ikke ha sosialhjelp.

- Jeg vil løpe for Norge og bidra, poengterer han.

Ingebrigtsen-melding

På veien til det sensasjonelle EM-sølvet har Mezngi ved flere anledninger snakket med Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen. Han fikk en tekstmelding fra Filip før medaljeløpet i München, som viste seg å være sølv verdt.

- Vi har ikke trent så mye sammen, for jeg er en langdistanseløper, mens de løper kortere distanser. Men jeg prater med de på treningsleirene. De er veldig hyggelige.

- Fikk du noen tips fra de før andreplassen?

- Ja, jeg fikk en melding fra Filip.

- Hva skrev han?

- Han skrev at jeg måtte løpe smart på de første 5000 meterne.

TRIO: Brødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Heiko Junge / NTB
TRIO: Brødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Mezngi er spesielt imponert over det Jakob Ingebrigtsen har levert de siste åra. I det samme mesterskapet som Mezngi løp inn til sølv på 10.000-meter, vant Jakob gull på både 1500- og 5000-meter.

- Jakob er helt konge. Det er veldig raske tider han har løpt. En veldig smart løper og god taktisk.

Jakob Ingebrigtsen er en stor inspirasjon for Mezngi, men han er ikke det største forbildet. Det er en annen friidrettsstjerne; Karsten Warholm.

- Jakob er selvfølgelig et forbilde, men Karsten Warholm er det største forbildet for meg. De er alle sammen veldig hyggelige med meg. Jeg snakket med Karsten før og etter løpet.

Favorittklubben

Mezngi opplyser om at det ikke bare er løping han interesserer seg for. Han følger også godt med på favorittklubben Arsenal, som etter tre spilte serierunder leder Premier League.

Mezngi har latt seg imponere over det Martin Ødegaard har vist i Arsenal-drakt siden overgangen fra Real Madrid. Den norske playmakeren ble dessuten før denne sesongen utnevnt til kaptein for London-klubben.

- Ødegaard imponerer meg veldig. Det er vanskelig å si om Arsenal kan vinne Premier League denne sesongen, men jeg har et lite håp. Jeg er fornøyd om de klarer 3. eller 4. plass.

JUBEL: Fra Arsenal-stjernene Martin Ødegaard og Bukayo Saka. Foto: NTB/PA
JUBEL: Fra Arsenal-stjernene Martin Ødegaard og Bukayo Saka. Foto: NTB/PA Vis mer

- Ingen grenser

På spørsmål om hvilke mål han har for framtida, svarer Mezngi følgende:

- Målet mitt i høst er å løpe halvmaraton i København, og i desember skal jeg prøve å kvalifisere meg til maraton. 10.000 meter er litt på vent, for maraton gjør at man må planlegge mye, men jeg har lyst til å løpe 10.000 meter neste år.

- Hvor mange år kan du løpe fort?

- Det er ingen grenser. Jeg kan løpe veldig fort på de lengste distansene i minst ti år til, til etter jeg er 40 år gammel, slår Mezngi fast.

Hans trener Asle Tjelta støtter den teorien.

- Det er mange gode løpere som har hatt en god karriere på bane, men som flytter seg over på landevei og halvmaraton og maraton når de blir eldre. Den veien er nok enklere enn motsatt, sier treneren Tjelta til Dagbladet.

- Selv i en alder av 40?

- Det er det vi får se på. Men det viktigste er at Zerei er veldig motivert og vil vise at det går an.

Mezngi forteller at Tjelta er mye mer enn en trener for ham.

STERK DUO: Zerei Kbrom Mezngi har et svært godt forhold med treneren Asle Tjelta. Foto: Privat
STERK DUO: Zerei Kbrom Mezngi har et svært godt forhold med treneren Asle Tjelta. Foto: Privat Vis mer

- Jeg trenger ikke å stresse, for jeg stoler på ham. Han betyr mye for meg.

- Vi bruker mye tid sammen. Vi ble kjent i 2016. Jeg ser ikke bare på han som en trener, men en god kamerat. Hvis jeg gjør en feil, så sier han fra, og jeg forstår han. Overfor Asle holder jeg ingenting inne i meg. Jeg kan si det jeg tenker og mener.

Det er Tjelta helt enig i.

- Vi har det kjekt på trening. I min ungdom var jeg en nasjonal mellom- og langdistanseløper, ikke på et høyt nivå, men det å få lov jobbe med en som er så flink er kjempebra, sier Tjelta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer