Skihopping

Savnet

To måneder etter at verdenscupen ble stoppet, har Maren Lundby ennå ikke fått krystallkula som viser at hun ble sammenlagtvinner. - En rar avslutning, sier skihopperen.

GJEVT TROFÉ: Her er krystallkula Maren Lundby ennå ikke har fått. Dette bildet er fra Chaikovsky i Russland i fjor, da hun vant verdenscupen sammenlagt for andre gang på rad. Nå skulle hun hatt tre slike kuler i premiehylla, men skihopperen må smøre seg med tålmodighet. Foto: NTB scanpix
GJEVT TROFÉ: Her er krystallkula Maren Lundby ennå ikke har fått. Dette bildet er fra Chaikovsky i Russland i fjor, da hun vant verdenscupen sammenlagt for andre gang på rad. Nå skulle hun hatt tre slike kuler i premiehylla, men skihopperen må smøre seg med tålmodighet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mens verden var opptatt av coronaviruset, satt Maren Lundby (25) på et hotell i Trondheim.

Datoen var 12. mars og verdens beste skihoppere hadde nettopp fått beskjeden: Hoppturneringen Raw Air stoppes, sesongen er over.

Dermed hadde Lundby vunnet verdenscupen i skihopping for tredje året på rad. Det var en bragd som druknet i coronamarerittet.

TIDLIG SLUTT: Kvalifiseringen i Granåsen i Trondheim under Raw Air var det siste Maren Lundby og co. fikk oppleve av hoppsesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TIDLIG SLUTT: Kvalifiseringen i Granåsen i Trondheim under Raw Air var det siste Maren Lundby og co. fikk oppleve av hoppsesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Hennes argeste konkurrenter - østerrikerne Chiara Hölzl og Eva Pinkelnig - kom bort til bordet og gratulerte. Og det var det.

Her var ingen overrekkelse av krystallkula som viser at du har vunnet sammenlagt. Hopperne dro hver til sitt. Og ennå har ikke Lundby fått kula.

Årsak: Trofeet ble sendt til Chaikovsky i Russland. Det var her hoppsesongen for jentene opprinnelig skulle avsluttes, men coronaviruset forhindret dette.

Norges Skiforbund har fått beskjed om at kula er blitt sendt fra Chaikovsky, men siden har ingen sett den.

- Vi får bare vente i spenning, sier Lundby til Dagbladet.

Krystallkula veier fem kilo. Sånn sett er det relativt tunge saker å få over landegrensene i posten.

Via skiforbundet får Dagbladet opplyst at kula ble sendt fra Chaikovsky til Moskva. Nå er det ingen som har kontroll på hvor den er.

Men Lundby er fattet:

- Så lenge den kommer fram til slutt, går det greit. Det blir kanskje bare enda mer stas å få den. Jeg gleder meg til å sette den i hylla sammen med de to andre krystallkulene. Jeg har ryddet plass.

- Bekymret?

- Jeg bruker ikke å bekymre meg. Jeg regner med at noen har ansvar og kontroll.

FØRSTE GULL: Her jubler Maren Lundby for sitt første VM-gull. Reporter: Emilie Rydning. Video: NRK Vis mer

Sammen med polakken Adam Malysz er Lundby den eneste som har vunnet verdenscupen i hopp tre år på rad. Det er en prestasjon som normalt ville blitt markert med stor fanfare i Norge.

- Jeg føler nesten ikke at jeg har vunnet, påpeker Lundby og sikter til sesongavslutningen

- Den ble rar. Jeg dro hjem til Lillehammer og fikk ingen følelse av å stå på toppen av pallen og motta premien.

Det lyktes ikke Dagbladet lørdag kveld å komme i kontakt med det internasjonale skiforbundet FIS. Spørsmålet er: Hvor er kula, to måneder etter at Lundby skulle hatt den?

Også for alpinisten Aleksander Aamodt Kilde tok det tid før han fikk krystallkula. Han kunne motta den 50 dager etter at han vant verdenscupen sammenlagt. Årsaken var at kula hadde stoppet opp i posten i Slovenia.

- Ventetida var lang, men det var verdt det, sa han.

Også for skiskytteren Johannes Thingnes Bø har det vært trøbbel med krystallkula. Den ble ved en feiltakelse først sendt til skiskytterrivalen Martin Fourcade.

- Han syntes det var OK for ham, sa Bø.

Lundby understreker at alt i verden har vært rart de siste ukene. Hun satser på at det løser seg til slutt.

Ikke minst vil det være en inspirasjon å ha tre krystallkuler i hylla når hun tar fatt på ny sesong. Og 25-åringen er allerede godt i gang.

- Det store målet er VM i Oberstdorf, forteller hun.

For første gang skal jentene hoppe i både normalbakke og stor bakke.

- Målet er dobbeltseier. Det er det høyeste målet jeg har satt meg, erklærer Lundby.

Sportssjef Clas Brede Bråthen omtaler henne som en av de aller største i norsk hopphistorie.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer