«Sayonara» til vinterlekene

Nagano (NTB-Reuters-DPA): Nagano sang et jublende «Sayonara» til de 18. olympiske vinterlekene i avslutningsseremonien søndag og leverte stolt OL-flagget videre til 2002-verter Salt Lake City.

Etter 16 dager med hopping, aking, dansing og gliding på den japanske snøen og isen, gikk tusenvis av utøvere bak sine respektive flagg i Naganos Minami Park.

For idrettsfans var seremonien en siste sjanse til å ta farvel med utøverne. Utøvere fra 72 nasjoner fra Andorra til Jugoslavia hoppet og danset seg rundt den enorme arenaen.

Bjørndalen bar flagget

Ole Einar Bjørndalen, gull- og sølvvinner i skiskyting i Nagano, bar det norske flagget. Nederlands skøytehelt Gianni Romme og Russlands langrennsdronning Larissa Lazutina var blant de andre flaggbærerne. Canadas flagg ble båret av skøyteløperen Catriona LeMay Doan og i laget bak henne gikk Wayne «The great one» Gretzky, som avsluttet sitt første og eneste OL uten ishockeymedalje.

OL-helter til tross, de største jubelscenene utspant seg selvfølgelig da Japans flagg dukket fram med skøytesprinter Hiroyasu Shimizu under. Han bar også flagget i åpningsseremonien og vant vertsnasjonens første av i alt fem gull.

Klar himmel

Akkurat som under åpningsseremonien ble avslutningen holdt under klar himmel, en sterk kontrast til mange av dagene under OL der et stort antall øvelser måtte utsettes på grunn av enormt snøfall og kraftig vind.

IOK-president Juan Antonio Samaranch ga Nagano de varmeste komplimentene han kunne by på etter et OL som til tross for værproblemene har oversteget de fleste forventninger. - Gratulerer Nagano, gratulerer Japan, sa Samaranch før han erklærte lekene for avsluttet.

- Dere har presentert for verden de best organiserte vinterlekene i vinter-OLs historie, la han til til stor jubel fra tilskuerne.

De eneste som ikke var spesielt interessert i IOK-sjefens tale var utøverne. De var mer opptatt av å ta bølgen gjentatte ganger.

Musikk, løve og fyrverkeri

Avslutningsseremonien bød ikke på de samme grandiose festlighetene som åpningen 7. februar. Det var ingen gigantiske sumobrytere som stampet med føttene for å holde onde makter borte, ingen kor i fem kontinenter i unison klang.

I stedet var avslutningen preget av japansk kultur og tradisjon, noe mange savnet under den litt pregløse åpningsfesten. Søndag fikk verdens se glade skolejenter i blomsterhatter, en 30 meters dansende løve og Kagarabi-fyrverkeri som lyste opp den mørke kveldshimmelen da OL-flammen ble slukket.

Det var masse musikk, alt fra pulserende japansk pop til taiko-trommer. De fire «snowletene», OL-maskotene, gjorde også en siste opptreden, mens et 11-minutters fyrverkeri vakte enorm begeistring blant de mange tusen tilskuerne.

Hester og cowboyer

Festivalen ble etterfulgt av de sedvanlige olympiske tradisjonene. Naganos borgermester Tasuku Tsukada leverte det olympiske flagget tilbake til Samaranch, som overlot det til borgermesteren i Salt Lake City, Deedee Corradini.

Flaggene til OLs opprinnelsesland Hellas, vertsnasjon Japan og neste OL-vert USA ble heist før tilskuerne fikk en smak av ekte Utah-kultur.

Amerikanerne inntok arenaen med dansere, cowboyer med lassoer, dilligencer, hester og Rocky Mountains. Barn fra Salt Lake City ønsket velkommen til lekene i 2002 via en stor tv-skjerm, før Samaranch avsluttet det hele.

Takk og farvel

- Jeg erklærer herved de 18. olympiske vinterleker for avsluttet. I henhold til vår tradisjon oppfordrer jeg verdens ungdom til å samles i Salt Lake City, fire år fra nå, for å feire de 19. vinterlekene, de første i det nye århundret, sa IOK-sjefen.

- Arrigato Nagano! Sayonara Nippon!

Overlevert:Borgermesteren i Salt Lake City, vertsnasjon for vinter-lekene i 2002, svinger det olympiske flagget etter å ha mottatt det fra IOK-president Juan Antonio Samaranch.