Scheie: - En stor dag

Rivingen av Holmenkollen er i gang.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet.no): I dag startet rivingen av nasjonalanlegget for skihopping i Holmenkollen.

- Vanligvis er det å rive et så sentralt byggverk en vemodig seanse, men her var det bare unison glede å spore, sier Oslos ordfører Fabian Stang til Dagbladet.no.

Stang var selvfølgelig hjertelig til stede da rivingen i Kollen startet litt over klokka 17 i ettermiddag.

•Se de historiske bildene fra livet i Kollen her.

- En stor dag

Hoppkommentator Arne Scheie fulgte selve seremonien på internett, men kom opp for å inspisere egne øyne det første synlige steget  i forberedelsene til VM i 2011 etter jobb.

- Dette er en stor dag. Man må gå videre, og hvis man skal spise kirsebær med de store så holder det ikke å ha et anlegg på 80-tallsnivå, nå som vi snart nærmer oss 2010, sier Scheie til Dagbladet.no.
 

Hoppguruen gleder seg dessuten ekstra over nyheten om at et spleiselag mellom staten, Oslo kommune og næringslivet, med eiendomsinvestor Christian Ringnes i spissen kom på plass i går.

HISTORISK ØYEBLIKK: I dag ble tårnet i Holmenkollen løftet ned. Ny bakke skal være klar til prøve-VM i 2010. Foto: Scanpix/ Cornelius Poppe
HISTORISK ØYEBLIKK: I dag ble tårnet i Holmenkollen løftet ned. Ny bakke skal være klar til prøve-VM i 2010. Foto: Scanpix/ Cornelius Poppe Vis mer

Med rulleskiløype, mindre rekrutteringsbakker i Midtstuen, plast- og porselensdekke og et snøproduksjonsanlegg i Holmenkollen blir skianlegget bare større og bedre.

- Dette er fantastiske nyheter for hoppere i Oslo-området. Nå trenger man ikke lenger reise i to og en halv time og 18 mil for å få akseptable forhold året rundt, påpeker Scheie.

NRK-veteranen ser med andre ord få grunner til å bli sentimental i det den historiske Holmenkollbakken er i ferd med å bli bygget om for 19. gang.

- Det er vemodig, men man er nødt til å gjøre dette om man skal man være med videre i skihistorien. Folk var kritiske også da bakken fikk stillas i 1914, fastslår Scheie.

Utdatert

Per Bergerud vant Holmenkollrennet i 1979, var med på å vinne lagkonkurransen under VM i 1982 og har utallige hopp bak seg  i den legendariske bakken. Selv om den tidligere Svene-hopperen har mange gode minner herfra, ser han i likhet med Scheie nødvendigheten av et nytt anlegg.

- Uten tvil. Hoppsporten er under stadig utvikling, og det stilles stadig nye krav. I dagens forfatning holder verken bakken eller fasilitetene rundt dagens krav, understreker Bergerud overfor Dagbladet.no. 

Felte en tåre

Scheie: - En stor dag

Få, om noen har et nærere forhold til Skiforeningens egen «Kollen-general» Rolf Nyhus. Det var derfor en vemodig seremoni å overvære for Nyhus.

- Det er en litt spesiell dag. Da toppen av tårnet ble løftet løft bort, kom jeg til å tenke på da det stod ferdig til prøve-VM i 1981, og da kom det en liten tåre. Samtidig bygger vi om for nye generasjoner, og det er nødvendig med fornyelse, sier Nyhus til Dagbladet.no, som synes det er helt enestående med anleggsløsningen som ble presentert i går. 

Matcher Operaen

Skiforeningens generalsekretær Bente Lier, kjente i likhet med Rolf Nyhus en liten vemodig klump i magen da den massive kranen løftet den 40 tonn tunge varmestua av toppen av hopptårnet.

Likevel tror hun det nye tårnet kan fylle tomrommet det gamle er i ferd med å etterlate seg som et umiskjennelig landemerke i hovedstaden.

- Det kommer til å bli helt fantastisk, og vil helt sikkert bli et nytt ikon i Oslo-silhuetten. For noen dager siden stod jeg nede på operataket, og det slo meg hvor godt de to byggene kommer til å stå til hverandre, poengterer Lier overfor Dagbladet.no.

•Se også: Slik rives Holmenkollen.•Vil du selv velge hvilket perspektiv du ønsker å ha fra rivingen av bakken, kan du prøve Skiforeningen og Teknisk Ukeblads kamera her.

INN FOR LANDING: Den såkalte diamanten, varmestuen på toppen av tårnet, fikk fast grunn under fundamentet for første gang siden hopptårnet ble bygget om i forbindelse med ski-VM i 1982.
RIVNINGSANSVARLIG: Oslos ordfører Fabian Stang ga signalet til kranføreren om at toppen av hopptårnet
FORNØYD: Arne Scheie ser utelukkende oppsider ved byggingen av et nytt Holmenkollen-anlegg. Hopporakelet er dessuten svært fornøyd med spleiselaget som også sørger for at breddeidretten får maksimal glede av fasilitetene.
TOK FARVEL: Kollen-general Rolf Nyhus vinket farvel til dagens anlegg og gleder seg til å hilse det nye velkommen i 2010.