Scheie: - Fotballen kan bli borte med betal-TV

- All erfaring tilsier at fotballen blir borte hos den store hop når den havner på betal-TV, sier Arne Scheie til Dagbladet. NRK-veteranen ber norsk fotball tenke seg godt om før den eventuelt skiller seg fra riksdekkende NRK og TV2. Canal+ bekrefter at de er interessert i rettighetene til norsk Tippeliga, som Dagbladet skrev i går.

Er du villig til å betale for å se norsk fotball på tv?

- Selvsagt er vi også interessert i Tippeligaen, sier sportssjef for Canal+ i Norden, Peter Harryson, til Dagbladet. Han presiserer at kanalen ikke har kommet langt i planene om å prøve å få rettighetene til den norske toppserien.

- Vi kommer ikke til å satse på en delt løsning, der vi sender en kamp i uka selv, og NRK/TV2 en annen. Det blir alt eller ingenting for vår del.

I to år har Allsvenskan blitt kringkastet i vårt naboland via betal-TV-kanalen. Seertallene er gode. Både klubbene og Canal+ tjener penger, og er fornøyde med avtalen.

- Er Tippeligaen et like interessant produkt?

- Ja, det er det, sier Harryson.

Scheie skeptisk

- Selvsagt må de få lov til å lukte på rettighetene. Men jeg er langtfra overbevist om at en avtale med betal-TV vil være så bra for det brede lag av norsk fotball, sier Arne Scheie.

- Rosenborg og Brann kan nok tjene penger. Men hva med Moss, Sogndal og Kongsvinger, spør han.

- Sky Sport gjør det stort i England?

- Ja, når de sender Manchester United, Liverpool og Arsenal. Coventry mot Derby blir ikke sett av så imponerende mange.

- Og husk: engelsk fotball kan du selge til både Kuala Lumpur, Hundorp og Bremen. Den internasjonale interessen er enorm. Norsk fotball derimot, er bare for det norske markedet.

- Jeg har for så vidt ikke stort med dette å gjøre, men etter min ringe mening er norsk fotballs avtale med NRK og TV2 den beste garantien de kan ha, sier Scheie.

Ingen dekning?

I går skrev Dagbladet om at både toppklubbene og fotballforbundet er svært åpen for å vurdere et salg av TV-rettighetene til betal-TV. Fotballpresident Per Ravn Omdal vil ikke kommentere utspillet til Canal+ overfor Dagbladet i dag. Sjefen for NRK-sporten, Tor Aune, legger ikke skjul på at han er småbekymret over at NRK/TV2 i verste fall mister retten til å vise norsk toppserie-fotball.

Men både Aune og TV2s sportsredaktør, Bjørn Taalesen, har minst ett godt kort på hånden når de skal reforhandle dagens avtale med NFF. Får de ikke senderettighetene, kan de «true» med å redusere den daglige redaksjonelle nyhetsdekningen fra Tippeligaen. Den betyr kanskje like mye for klubbene som kampoverføringene.

- Jeg vil ikke si mye om akkurat det. Dette er ting som direkte kan berøre forhandlingene. Mister vi deler av rettighetene, er det jo et spørsmålt hvor interessant det som blir igjen er for oss, mener Tor Aune.

per.angell.berntsen@dagbladet.no