Scheie får ikke VM-tur

For første gang siden 1974 må Arne Scheie kommentere et fotball-VM uten å være til stede på arenaen. - Fotball er en stor del av livet mitt, så jeg er naturligvis skuffet, men tar avgjørelsen til etterretning, sier Scheie til Dagbladet.

Scheie kommenterte sin første fotballkamp live da Leicester slo Tottenham 3- 0 1. desember 1973. Siden har fotballorakelet kommentert til sammen 527 fotballkamper direkte fra stadion, derav 84 VM-kamper.

Fra årets fotball-VM skal han og Egil Olsen kommentere åpningskampen 31. mai og en av semifinalene for NRK.

Begge fra studio i Oslo.

Scheie respekterer NRK-ledelsens valg, men innrømmer at han ikke er glad for den.

- Det sier seg selv at man kommenterer bedre om man er til stede. Da er man i miljøet, får tak i mer informasjon og får med seg mye mer. I Studio ser jeg bare det samme billedutsnittet som folk hjemme, sier Scheie.

- Får du gjort en like god jobb foran TV-skjermen?

- Det får bli opp til andre å vurdere. Vi skal iallfall gjøre det beste ut av situasjonen.

Kjøper reportasjer

Etter det Dagbladet erfarer koster hver kommentatorplass 34000 kroner pr. stadion under VM. I tillegg kommer leie av kamerateam, samt telelinjer hjem til Norge. Og siden Norge ikke er med i VM, får de norske kommentatorene ikke engang tilgang til deltakerlagene.

- Vi har ikke råd til å sende dem til Korea og Japan. De må kommentere fra studio, selv om det ikke er optimalt. Vi får kjøpe reportasjer fra svensk og dansk TV, sier NRKs sportsredaktør Grethe Johnsen.

TV 2 sender den andre semifinalen og selve finalen.

Utover det blir VM-kampene sendt på Telenor-eide Canal Digital. Med innleide kommentatorer fra NRK og TV2.

Men også disse kampene blir kommentert fra studio.

I forrige uke ble det klart at NRK låner ut kommentatorene Arve Fuglum og Olav Traaen - som får med seg ekspertkommentatorene Jostein Flo og Karl-Petter Løken.

Arena-finale

TV2 låner ut Ernst A. Lersveen, Thor Eggen og Svein Mathisen til å kommentere VM-fotball på betal-TV.

- Også våre folk skal kommentere de fleste kampene fra studio her hjemme, bekrefter TV2s sportsredaktør Bjørn Taalesen overfor Dagbladet.

Men til «sin» semifinale og selve finalen har TV2 valgt å sende folk til Asia. Lersveen og Mathisen har fått jobben med å kommentere VM-finalen direkte fra arenaen.

HJEMMESITTER: Arne Scheie har kommentert 84 VM-kamper direkte fra stadion, men i år må ballguruen kommentere VM hjemmefra. - Jeg liker det ikke, men tar avgjørelsen til etterretning, sa Arne Scheie til Dagbladet da vi traff ham hjemme i Oslo i går.