Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Scheie om historisk nyttårsaften: - Det blir selvfølgelig litt rart

Feirer med kona.

NRK-LEGENDE:  Arne Scheie. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NRK-LEGENDE: Arne Scheie. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Arne Scheie (70) har kommentert Hoppuka 42 ganger. I år skal han se begivenheten på TV.

- Det blir litt rart, innrømmer NRK-legenden.

Nordmenn med sans for hopp og fotball har naturligvis lagt merke til det: Arne Scheie er ikke lenger på NRK.

I en alder av 70 år har han pensjonert seg. Når Hoppuka starter søndag, vil mange mene at en vegg er borte. Hva tenker Scheie å gjøre? Drar han til Tyskland og Østerrike som æresgjest?

Invitasjoner - Jeg har et par stående tilbud. Men nei: I år blir det en rolig feiring med kona, sier han.

- Sist jeg var hjemme på nyttårsaften, var i 1971. Jeg satt på hybelen min i Oslo, og ventet på Nyttårshopprennet. Jeg var like interessert den gang som nå.

- Hvordan blir det å være hjemme?

- Litt rart, selvfølgelig. Jeg har jo hatt for vane å feire nyttårsaften i Tyskland, og jobbe neste dag. I år kan jeg sitte avslappet og følge med på det som skjer.

Muntrer opp Helt avslappet? Scheie kommer med en innrømmelse:

- Det hender at jeg sender SMS til hopperne. Jeg skriver aldri noe negativt, bare oppmuntrende ord.

- Hva da?

- Det kan jeg ikke si. Det får bli opp til folks fantasi. Men jeg får svar. Og det er tydelig at noen setter pris på det. Jeg har mye å takke hoppere og fotballspillere for. De er fantastiske ambassadører for Norge.

Noen vil også mene at Scheie har vært en fantastisk ambassadør for hoppsporten. Alltid engasjert. Alltid kunnskapsrik. Og alltid en egen evne til å fyre seg opp, slik at engasjementet smittet over på seerne.

- Det har vært moro å være en del av miljøet. Men Hoppuka er hektisk. Jeg er veldig glad for at jeg slipper all reisinga, med inn og ut av fem hoteller.

Scheie har kommentert 1058 hopprenn for NRK. Hva tenker han om arvtakeren i boksen, Christian Nilssen?

- Jeg vil ikke gjøre som noen har gjort: Å stå fram som en sjuende far i huset. Jeg har min oppfatning av alt mulig. Alle som kommenterer vinteridrett på NRK, gjør det etter min mening veldig bra.

Scheie påpeker at han ser en del på den tyske TV-kanalen ARD.

- Jeg kjenner hoppkommentatoren Tom Bartels veldig godt. Det er artig å se hvordan andre kanaler løser oppgavene, og spesielt hopp. Treffer du ham, må du hilse og si at ARD har en trofast seer i Norge.

- Du synes ikke hoppsendingene blir langtekkelige?

- Været får vi ikke gjort noe med. Arrangørene etterstreber like forhold, og alt var ikke bedre før. Men jeg ser innvendingene med at du må vente på pluss- og minuspoeng før du kan peke på lederen.

Travle dager Selv om Scheie er pensjonist, sitter han ikke hjemme og tvinner tommeltotter.

- På fleip bruker jeg å si: «Jeg skjønner ikke hvordan jeg fikk tid til å jobbe.» Jeg har vært på turer til England med Aller. Jeg har hatt oppdrag for Norsk Tipping og innenfor forsikring. I tillegg er jeg flink mot meg selv: Jeg jogger.

Når julekvelden senker seg, står ribbe og torsk på menyen.

- Du skal aldri bytte fotballag. Litt sånn er det med julaften også: Du skal aldri bytte ut det du spiser. Men tro det eller ei: På mine gamle dager heller jeg mot torsk.

Tsjekkisk favoritt Fra helga er det fullt fokus på Hoppuka. Det starter med kvalifisering i Oberstdorf lørdag. Søndag er første renn.

- Hvem er favoritt?

- Østerrike har vunnet de seks siste åra. Det blir viktig å bryte hegemoniet, påpeker Scheie.

- Tsjekkeren Roman Koudelka er kanskje den største favoritten. Men både Anders Fannemel og Anders Bardal kommer til å være solide, sier han.

STAS:  Arne Scheie fra fjorårets nyttårsfeiring i Garmisch. Her flankert av hopperne, fra venstre Rune Velta, Anders Bardal, Anders Jacobsen og Anders Fannemel. Scheie fikk utdelt en hoppdrakt. 70 for Scheies 70 år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STAS: Arne Scheie fra fjorårets nyttårsfeiring i Garmisch. Her flankert av hopperne, fra venstre Rune Velta, Anders Bardal, Anders Jacobsen og Anders Fannemel. Scheie fikk utdelt en hoppdrakt. 70 for Scheies 70 år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media