Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppuka

Scheie reagerer sterkt på TV-bilder: - Liker det ikke

- Det sitter sikkert noen nede i Tyskland som har høyere intelligens enn meg. Men jeg mistet referansepunktene.

NEGATIV: Arne Scheie likte ikke at hopperne ble fulgt av et såkalt kabelkamera under rennet i Oberstdorf lørdag. Foto: NRK og Bjørn Langsem
NEGATIV: Arne Scheie likte ikke at hopperne ble fulgt av et såkalt kabelkamera under rennet i Oberstdorf lørdag. Foto: NRK og Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBERSTDORF (Dagbladet): Nordmennene måtte spille annenfiolin da Hoppuka startet i Oberstdorf i Tyskland lørdag. Kamil Stoch vant foran Richard Freitag og Dawid Kubacki. Johann André Forfang og Anders Fannemel delte sjuendeplassen.

Hjemme i Oslo satt tidligere NRK-kommentator Arne Scheie (73) og fulgte rennet. Han ble skuffet på to måter: For det første er nordmennene allerede sjanseløse til å vinne Hoppuka sammenlagt. For det andre reagerer Scheie sterkt på TV-bildene fra Oberstdorf.

Mens verden er vant til å se hopprenn med et fast kamera ved siden av bakken, brukte produsenten denne gang et såkalt kabelkamera. Dette var i bevegelse og fulgte hopperne ned langs hele unnarennet.

- Jeg snakker helt personlig: Jeg mistet referansepunktene til hvor hopperne landet. Jeg er ikke mye begeistret, men det er min mening. Det sitter sikkert noen nede i Tyskland som har høyere intelligens enn meg, sier Scheie til Dagbladet.

Han får støtte av NRKs ekspertkommentator, Johan Remen Evensen:

SKUFFET: Daniel-André Tande var en skygge av seg selv. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKUFFET: Daniel-André Tande var en skygge av seg selv. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg liker alle nye forslag som kan utvikle hoppsporten. Men jeg synes dette ble litt rotete. Det var vanskelig å finne referansepunkt.

Hele tida

Kabelkamera har vært brukt i enkeltstående hopp i flere sesonger. Men denne gangen ble det brukt omtrent hele tida. Etter det Dagbladet erfarer var hensikten å vise hvilken fart - og hvilke krefter - som er i sving under et skihopp. På mange måter var det en revolusjon av en hoppsending.

En annen nyvinning er en rød brikke som hopperne har festet på skiene. Den gir fra seg data som blant annet kan fortelle alt om hoppernes satsbevegelse på hoppkanten. Også dette ble delvis vist som grafikk under sendingen.

Heller ikke dette falt i smak hos Scheie.

- I sum likte jeg den gamle overføringen best. Det er mulig jeg er konservativ. Men jeg var ikke begeistret.

Johan Remen Evensen forteller at NRK-teamet ble forberedt på bruk av kabelkamera før sendingen:

- Vi var klar over at det skulle brukes. Men vi var ikke klar over at det skulle brukes så mye under livesendingen.

Evensen er usikker på om TV-sendingene fra resten av Hoppuka vil bli det samme. Det lyktes ikke Dagbladet lørdag kveld å komme i kontakt med TV-produsenten.

- Dårlig

Tilbake til rennet: På forhånd var Daniel-André Tande det største håpet sett med norske øyne. Men han skuffet stort og endte helt nede på 20. plass. Til Dagbladet sier han:

- Det var dårlig. Jeg er skuffet over egne prestasjoner. I det første hoppet klarte jeg ikke å slippe meg løs. I andre omgang var det regelrett bom på hoppet.

- Hvordan ser du på mulighetene for å vinne Hoppuka sammenlagt?

- Jeg er totalt sjanseløs. Det er kjedelig. Det hadde jo vært moro å være i samme situasjon som i fjor (sloss om sammenlagtseieren).

Scheie er ikke i tvil om at Norges muligheter til å vinne er totalt fordunstet:

- En hoppuke er over. Med over 24 poeng bak (Forfang og Fannemel) er det bare å glemme sammendraget. Jeg var sikker på at noen skulle kjempe om pallplassering. Laget har gjort det godt i hele år. Og det er ingen som samler på sjuendeplasser.

NRK-legenden fortsetter:

- Det som skuffer mest, er avstanden opp til de beste. Det er for langt opp. Vi kan få gode enkeltprestasjoner i de tre neste rennene. Men for å vinne Hoppuka kan vi ikke annet enn å prøve igjen. Da snakker vi i 2018/2019.

Stöckl: – Uheldige

Trener Alexander Stöckl oppsummerer innsatsen slik:

- Hoppteknisk og prestasjonsmessig var det et bra gjennomført renn. Dessverre var vi ekstremt uheldig med forholdene. Men det får vi ikke gjort noe med.

Scheie påpeker:

- De beste er uansett på toppen. Både Kamil Stoch og Richard Freitag er der. For å gjenta meg selv: Jeg er bekymret for de enorme avstandene fra nordmennene og opp.

Neste renn går i Garmisch-Partenkirchen første nyttårsdag. Du kan for øvrig se en link til deler av NRKs sending lørdag her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!