Scheie til 30 i stil

Få nordmenn kan så mye om skihopping som Arne Scheie (57). - Det er faren min, Arne, som står bak både hopp- og fotballinteressen min. Før han døde i 1985, var han med både til skiflygings-VM i Oberstdorf 1973 og til Hoppuka i 1976/77, sier Scheie til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle i generasjonen hans hoppet på ski i fritida.

- Jeg også, i veldig små bakker. Etter å ha lagt hoppskiene på hylla, begynte jeg å dømme. Som 17-åring var jeg utdannet hoppdommer. Faren min dro meg med, sier Scheie foran det kommende trippel-jubileet i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen.

Selv skal han kommentere fra verdens tøffeste hoppkonkurranse for 30. året på rad. Det er 40. gang NRK/TV sender fra Hoppuka, og 50. gang den blir arrangert.

Oppmuntring

For et hardt presset Hopp-Norge, er Scheies rangering over tidenes 30 beste skihopp en fin oppmuntring. Hele 16 av de flotteste hoppene på lista er utført av nordmenn.

- Bak Adam Malysz' vanvittige seilas på 151,5 meter i Willingen i februar rangerer jeg Espen Bredesens råe førstehopp på 125,5 meter i storbakke-VM i Falun 1993. Etter drømmetreffet var jeg ikke i tvil, og karakteriserte det som skihistoriens beste hopp så langt, sier Arne Scheie.

- På tredjeplass rangerer jeg Andy Goldbergers rekordsvev på 225 meter i Planica 18. mars 2000. Per da var det tolvte hoppet hans over 200 meter. I viraken etter rekordhoppet uttalte Goldi at heller ikke 225 meter er noen grense.

- Tommy Ingebrigtsens månelanding på 137 meter i storbakke-VM i Thunder Bay 1995 er også et svev for historiebøkene. Gullsjokket gjorde Tommy til tidenes yngste verdensmester i stor bakke. Tommy har potensial til å vinne igjen. Vi lever i håpet, sier Arne Scheie.

18 x 20 i stil

Kazuyoshi Funakis hopping i skiflygings-VM i Oberstdorf 1998 og Toni Innauers andrehopp på 90 meter i den minste OL-bakken i Lake Placid 1980 får de to siste poengplassene.

- Funaki fikk 18 ganger 20 i stil. De to dårligste karakterene var 19,5. Av dagens skihoppere, er han nok både den dristigste og mest stilrene. På sitt beste, har han hodet under skituppene.

- Toni Innauer var den eneste med to fullklaff i 70-metersbakken i Lake P lacid. Triumfen hadde han ventet på i fire år, helt siden landsmannen Karl Schnabl snøt ham for gullet i Innsbruck-OL 1976, sier Arne Scheie til Dagbladet.

Nykänen best

På disse to sidene kårer Scheie tidenes 30 beste skihoppere og svev.

- Matti Nykänen er tidenes beste skihopper. Så lenge han satset på hoppingen, og bare det, var han uslåelig. I åra 1982 til 89 vant han 46 verdenscuprenn, mer enn noen annen. I tillegg har Matti vunnet OL- og VM-gull både individuelt og for lag, han er verdensmester i skiflyging, har vunnet verdenscupen og satt fire verdensrekorder. Et naturtalent og en ener, sier Arne Scheie om den flygende og ofte tørste finnen.

Weissflog nærmest

- Nykänen pustes i nakken av Jens Weissflog, som både har flest seirer i Hoppuka (fire sammenlagtseirer, 10 seirer i enkeltrenn) og har vunnet OL med 10 års mellomrom i to forskjellige stilarter (klassisk i Sarajevo 1984, v-stil på Lillehamm er 1994), sier Scheie.

Birger på pallen

Som tredjemann på pallen har han Birger Ruud.

- En utrolig idrettsmann, med to OL-gull (Lake Placid 1932, Garmisch-Partenkirchen 1936) og OL-sølv i St. Moritz 16 år etter det første gullet. Det var Birger som gjorde at mellomeuropeerne fikk øynene opp for skihopping. Etter mitt syn er han den viktigste ambassadøren hoppsporten har hatt, sier Arne Scheie om skilegenden Birger Ruud.

Fem nordmenn

Fem nordmenn har fått plass på Scheies eksklusive rankingliste:

Birger Ruud, Bjørn Wirkola, Jacob Tullin Thams, Toralf Engan og Espen Bredesen.

- Bjørn Wirkola var veldig god over en lang periode. 10 individuelle og tre sammenlagtseirer (1967, 68 og 69) gjorde ham til konge i Hoppuka. I 1966 ble han dobbelt verdensmester. Bjørn satte også tre verdensrekorder (146, 156 og 160 meter). Hadde det vært skiflygings-VM på hans tid, ville han også vunnet det, sier Scheie om hoppkongen fra Alta.

- Tulla ble OL-mester i Chamonix 1924 og verdensmester i Lahti to år seinere. Han burde også vært OL-mester i St. Moritz 1928, men falt fordi arrangørene ga for stor fart.

- Toralf Engan var stilhopperen framfor noen. I Zakopane 1962 vant han VM-gull i 70-metersbakken. To år seinere ble han OL-mester i Innsbruck. Engan har også vunnet Hoppuka (1962/63), Kollen (1962) og Svenska Skidspelen tre ganger på rad (1961, 62 og 63).

- Espen Bredesen ble verdensmester i Falun 1993, etter å ha blitt sist i Albertville-OL sesongen før. 1993/94 ble den store jubelvinteren hans. Da vant han Hoppuka, tok gull og sølv i OL på Lillehammer og satte verdensrekord med 209 meter i Planica, sier Arne Scheie.

På topp 30-lista over tidenes beste skihoppere har han sju østerrikere, seks finner, fem tyskere, fem nordmenn, tre japanere, to sovjetere, en polakk og en tsjekker.

KLAR FOR 30. GANG: - Slik skal det gjøres, sier Arne Scheie - og demonstrerer v-stilen på sitt beste foran sin 30. tysk-østerrikske hoppuke som kommentator på NRK 1.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer