Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Scheie ut mot hopp-NM: - Dette er pinlig

- Var det over 20 tilskuere i Holmenkollen? spør NRK-veteranen.

REAGERER: Slik så det ut på tribunen i Holmenkollen under hopp-NM onsdag. Det får NRK-veteranen Arne Scheie til å reagere. Foto: Tore Ulrik Bratland / Bjørn Langsem
REAGERER: Slik så det ut på tribunen i Holmenkollen under hopp-NM onsdag. Det får NRK-veteranen Arne Scheie til å reagere. Foto: Tore Ulrik Bratland / Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Den mangeårige NRK-kommentatoren Arne Scheie (74) mener det var flaut å være vitne til hopp-NM i Holmenkollen i går.

- Dette er pinlig. Var det over 20 tilskuere der? Det var ikke sånn da jeg vokste opp med folkefest i Meldal. De må passe seg så de ikke ødelegger for seg selv, sier Scheie til Dagbladet.

Robert Johansson gikk til topps da et utsatt storbakke-NM ble arrangert i nasjonalanlegget i går kveld. På de neste plassene fulgte Johann André Forfang og Marius Lindvik. Oppe i det ene hjørnet i Holmenkollen hadde det så vidt samlet seg en klynge med mennesker.

Ståle Villumstad - arrangementssjef for hopp i Norges Skiforbund - anslår at det var rundt 200 tilskuere i bakken. Han mener storbakke-NM ikke har mistet statusen, men skulle gjerne sett flere tilskuere.

GLISSENT: Flesteparten av tilskuerne som hadde tatt veien til Holmenkollen, hadde samlet seg oppe i det ene hjørnet. Foto: Tore Ulrik Bratland
GLISSENT: Flesteparten av tilskuerne som hadde tatt veien til Holmenkollen, hadde samlet seg oppe i det ene hjørnet. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det nye nasjonalanlegget i Holmenkollen sto klart i god tid før ski-VM i 2011 og kostet 1,8 milliarder kroner. Ifølge Store Norske Leksikon tar tribuneanlegget i bakken 20.000 tilskuere. Plusser vi på mulighetene på sletta, er den totale kapasiteten 30.000-40.000 tilskuere.

Tilfeldig

Til Dagbladet sier Scheie at det var en tilfeldighet at han fikk med seg at det var NM i går. Selv om han har gått av med NRK-pensjon, er han svært hoppinteressert. Han stusser over hvordan det i det hele tatt ble gjort kjent at det var et norgesmesterskap i går.

Storbakke-NM skulle opprinnelig gå i slutten av januar, men ble utsatt på grunn av været. Norges Skiforbund og Kollenhopp prøvde derfor på nytt onsdag kveld.

- Jeg oppdaget dette helt tilfeldig. Det var Aftenposten som hadde en oversikt, forteller Scheie til Dagbladet.

- Og da jeg slo på NRK-sendingen, var det omtrent ikke folk i bakken. På 60-, 70- og 80-tallet var hopp-NM utrolig stort. Jeg husker Kent Johanssen i Meldal i 1996. Han mistet den ene skien etter landing, men klarte å stå. Da gikk bilder fra NM verden rundt. Interessen var enorm.

Scheie fortsetter:

- Den gang gikk NM på søndager. Folk visste om det, det var en begivenhet i bygda. Det var også flere bakker som var aktuelle for å arrangere mesterskapet.

En av NRKs desidert største profiler gjennom tidene er ikke i tvil:

- Alt var bedre før. Alt hadde større oppslutning. Nå er NM tydeligvis ikke en begivenhet lenger.

Scheie sitter med oppdaterte TV-tall:

- Da sendingen startet, hadde NRK 77.000 seere. Da den sluttet, hadde seertallet beveget seg opp til 165.000. Til å være en direktesending er ikke dette altfor sprekt.

Reagerer

- Jeg har all respekt for Holmenkollen. Det er derfor jeg reagerer når jeg ikke ser et menneske der. Et norsk mesterskap går for omtrent tomme tribuner. Og dette skjer etter at hopperne har gjort det bedre i OL enn noen gang.

Han fortsetter:

- Jeg mener å huske at Holmenkollen også hadde NM for noen år siden (2014). Da var det heller ingen som visste noe.

Scheie tror noe av problemet er at verdenscupen har bundet opp alle helger i sesongen. Dermed må du arrangere NM i midtuka. Ved rennstart klokka 17.00 i går hadde folk knapt kommet hjem fra jobb.

Sosiale medier

Arrangementssjef for hopp i Norges Skiforbund, Ståle Villumstad, anslår at det var rundt 200 tilskuere på NM.

- De som var i bakken koste seg, til tross for det kalde været. Men vi skulle også ønsket oss mer publikum.

- Hvordan annonserte dere at det utsatte norgesmesterskapet skulle gå i går?

- Vi gikk ut på sosiale medier og hengte opp plakater i området. I tillegg tok vi kontakt med mediene via en pressemelding og hadde en nyhetsartikkel på skiforbundets hjemmeside. NRK hadde også promoer.

Villumstad understreker:

- I første omgang var det vanskelig å finne en ny dato for NM. Vi måtte få det til å stemme med NRK - og det ble ikke klart med en gang.

- Hvorfor blir ikke NM arrangert lørdag eller søndag, slik som før?

- Det skyldes verdenscupen. Vi ønsker å ha med de beste på slike arrangementer, og tilpasser oss den internasjonale terminlista.

- Hvordan kan statusen til NM heves?

- NM stor bakke har allerede høy status. Alle de beste ønsker å delta. Norges Skiforbund og Kollenhopp strakte seg langt og brukte mye ressurser på å få satt opp rennet på nytt. Nettopp fordi det er så viktig for oss.

Han fortsetter:

- At NM stor bakke går på en kveld i uka, er ikke en nedjustering av status. Også vår ypperste hoppturnering, Raw Air, har kveldsrenn. Vi ønsker selvsagt å utvikle NM og skape gode opplevelser for publikum og utøvere.

Fornøyd

Heller ikke i Granåsen i fjor var det akkurat «stinn bakke», men det var klart flere tilskuere enn i Holmenkollen i går.

Robert Johansson var uansett fornøyd da han kunne heve kongepokalen i 19-tida.

- Det var en fin dag i bakken. Jeg har manglet NM-medalje individuelt. Nå har jeg kongepokalen også. Det er veldig stort. Og det er fint å komme godt i gang etter OL. Jeg føler meg pigg, sier han.

Holmenkollen får en ny sjanse til å vise at anlegget er liv laget for publikum i bakken om en drøy uke. Da starter Raw Air. Hoppturneringen fortsetter på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund før sammenlagtvinneren blir kåret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!