Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Schmeichel hevder Premier League-skader skyldes puslete spillere

- De er ikke vant til dueller lengre.

BEDRE FØR: Den danske keeperlegenden Peter Scheichel (i midten) mener de moderne fotballreglene ikke gagner spillerne. Tvert imot, han mener de økte skadeproblemene i Premier League skyldes at dommerne tillater for lite. Her er han under trekningen av EM i 2012. Foto: AFP/Franck Fife.
BEDRE FØR: Den danske keeperlegenden Peter Scheichel (i midten) mener de moderne fotballreglene ikke gagner spillerne. Tvert imot, han mener de økte skadeproblemene i Premier League skyldes at dommerne tillater for lite. Her er han under trekningen av EM i 2012. Foto: AFP/Franck Fife. Vis mer

(Dagbladet): Flere endringer har skjedd i engelsk fotball siden keeperlegenden Peter Schmeichel (51) la fotballskoene på hylla i 2003.

Dommerne slår blant annet hardere ned på tøffe taklinger og dueller nå enn før, noe dansken mener er årsaken til at spillerne har lettere for å få slagskader.

- Spillerne er ikke vant til det (fysisk kontakt) lenger, og jeg tror det kan være grunnen til alle slagskadene. Fjerner du den fysiske dimensjonen fra spillet og du blir taklet, er sjansene for å bli skadet høyere fordi spilleren ikke er vant til det, sa Schmeichel til International Business Times.

For lite dueller Ifølge ham og den engelske avisen har det vært en nedgang i muskelskader de siste årene, men en økning i slagskader. Schmeichel spør seg hvorfor.

- Hvordan er det mulig? Hva er det som skjer? Mangel på fysisk kontakt, forskjeller i sko og beskyttelse. Det er rart, jeg tror ikke man kan skylde på antallet kamper, sier Schmeichel.

Jorid Degerstrøm, lege for det norske herrelandslaget, er ikke enig i Schmeichels uttalelser.

- Det er ingen forskning som viser at man er mindre skadeutsatt om man er vant til å bli taklet hardt på fotballbanen. Hvor alvorlig skaden blir, kommer  helt ann på skademekanismen, altså hvordan skaden skjer. Blir man taklet stygt, så er risikoen for skade den samme som om man er vant med stygge taklinger, sier Degerstrøm til Dagbladet.

- Bør ikke heve terskelen Schmeichel tror at det å tillate tøffere taklinger vil gjøre at spillerne er bedre forberedt når de først kommer.

- Hvis man kunne takle, for eksempel, kan spillerne forberede seg og dermed også åpenbart bli vant til det, sa dansken.

Totalt har Premier League-klubbene for øyeblikket 85 ulike spillere ute med skade, ifølge Physioroom. Det er et snitt på et sted mellom 4 og 5 skader per lag. Schmeichels gamle klubb, Manchester United, er blant klubbene som har slitt mest, og har hatt 39 skader så langt.

Kan det være en løsning å heve terskelen igjen, sånn at spillerne blir vant med å bli taklet?

FOR STRENGT: Schmeichel tror at et strengere regelverk i Premier League fører til at spillerne er mindre vant til å bli taklet slik som dette. Jay Spearing ble for øvrig utvist for denne taklingen på Moussa Dembélé, i desember 2011. Foto: AP/Matt Dunham.
FOR STRENGT: Schmeichel tror at et strengere regelverk i Premier League fører til at spillerne er mindre vant til å bli taklet slik som dette. Jay Spearing ble for øvrig utvist for denne taklingen på Moussa Dembélé, i desember 2011. Foto: AP/Matt Dunham. Vis mer

- Nei. Hvis en ikke slår ned på farlige taklinger, kan en forventer flere og mer alvorlige skader, der flere fotballspillere i verste fall må avslutte sin forballkarriere på grunn av skadens alvorlighetsgrad. Man vet at en skade lettere kan føre til ny skade på et senere tidspunkt, sier hun, før hun fortsetter:

- Jeg tror ikke fotballspillere tålte mer før, men er en vant med at motspillerne takler stygt, så unngår man kanskje å gå inn i enkelte situasjoner.

Bedre kunnskap David Beckham ble i 2002 skadet i metatarselen (del av foten), noe som inntil da hadde vært en ganske ukjent skade. Engelske journalister kalte metatarselen for «the Beckham bone».

Schmeichel bruker dette som et eksempel på hvordan nye skadertyper gjør at spillerne enklere holdes unna kamper og trening. Degerstrøm mener derimot at økt kunnskap er utelukkende positivt.

- Tilgangen til bildeundersøkelser er i dag mye bedre enn for 20 år siden. Dette gjør at en kan diagnostisere flere typer skader, noe som er positivt for spillerne. Spiller kan tas raskere ut av normal trening, og tiltak settes inn på et tidligere tidspunkt fordi man vet hva skaden dreier seg om. Dette igjen vil i de fleste tilfeller føre til et kortere skadeavbrekk for spiller slik at han er raskere tilbake til fotballbanen, sier hun.

IBTimes møtte for øvrig den 1.91 høye danske eks-keeperen i India, der han sammen med Emile Heskey og Robbie Fowler forsøker å promotere den engelske eliteserien for det indiske publikum.

India åpnet nylig en ny fotballiga, og hentet blant annet inn Fredrik Ljungberg til indisk fotball. Han måtte imidlertid dessverre  gi seg i den indiske ligaen i forrige uke, ettersom han slet med nettopp skader.

UENIG: Landslagslege Jorid Degerstrøm er uenig i at et strengere regelverk gjør at spillerne tåler mindre. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UENIG: Landslagslege Jorid Degerstrøm er uenig i at et strengere regelverk gjør at spillerne tåler mindre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer