UT MOT KLOPP: Den tidligere Manchester United-keepere jobber nå som ekspert på engelsk fotball. Dommen over Jürgen Klopp er nådeløs. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix
UT MOT KLOPP: Den tidligere Manchester United-keepere jobber nå som ekspert på engelsk fotball. Dommen over Jürgen Klopp er nådeløs. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB ScanpixVis mer

Schmeichel ut mot Klopp

Schmeichel nådeløs mot Jürgen Klopp:
- Jeg forstår det ikke

Liverpool-manager Jürgen Klopp har styrt Liverpool i snaut to år. Har klubben hatt framgang i den perioden? Meningene er delte.

Liverpool - Manchester United 13.30 (TV 2 Sport Premium)

(FourFourTwo): Manchester United har fått en drømmestart på Premier League-sesongen, mens Liverpool allerede er i ferd med å sakke akterut i kampen om ligagullet.

For klubben og manager Jürgen Klopp er derfor morgendagens kamp mot rivalene ekstra viktig. Med seier vil det «bare» være fire poeng som skiller lagene. Med tap vil det være hele ti poeng, etter åtte spilte kamper.

Da vil det fort bli snakk om å klare topp 4 i stedet for å kjempe om ligagullet, noe som er vel tidlig i sesongen for en klubb med Liverpools ambisjoner.

Klopp har styrt Liverpool-skuta i snaut to år. Da han først ankom Anfield uttalte han at «vi må endre oss fra tvilere til troende». Den tvilen har allerede begynt å komme snikende for mange Liverpool-supportere.

- Forstår ikke Klopp

En som er skeptisk til Klopp er tidligere Manchester United-keeper Peter Schmeichel, som har hatt et lengre intervju med TV 2. Der diskuterer han blant annet Jürgen Klopps tid i Liverpool.

- Jeg jobber som fotballekspert og da må jeg ta stilling til dette her. Da må jeg si at Jürgen Klopp og det renommé, rykte og bakgrunn han kommer inn med, så har han ikke forbedret Liverpool noe på to år. Det har han bare ikke, sier Schmeichel til TV 2.

- I fire år har vi snakket om Liverpools forsvar. Og han har ikke gjort noe med det etter at han kom inn. Heller ikke Brendan Rodgers gjorde noe med det. Du skulle tro at Klopp, med måten han ledet Dortmund på og sin tyske bakgrunn, ville starte med det, sier Schmeichel.

Dansken påpeker at det kun er Clyne, av alle Liverpools forsvarsspillere ,som holder et høyt nok nivå, ellers har Liverpool et forsvar som han mener «ethvert taktikkmøte for motstanderne kommer til å handle om».

- Jeg forstår ikke Klopp. Jeg forstår ikke hvorfor han ikke gjorde noe i sommer, sier Schmeichel, som ville kjøpt to nye stoppere og en ny keeper dersom han ledet Liverpool.

Liverpool har stort sett brukt Jöel Matip og Dejan Lovren på stopperplass. I backup har de røde spillere som Ragnar Klavan og Joe Gomez. Det er ingen hemmelighet at Klopp ønsket Southamptons Virgil van Dijk i sommer, en overgang som gikk i vasken fordi Liverpool gikk bak ryggen på Saints.

FÅR SÅ HATTEN PASSER: Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: NTB Scanpix
FÅR SÅ HATTEN PASSER: Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et stykke igjen

Formann i Liverpools skandinaviske supporterklubb, Pål Christian Møller, har delte meninger om Jürgen Klopp og hans tid i klubben.

- Jeg syns de har veldig mye bra, men det er fremdeles et lite stykke igjen. Han har jo skapt en voldsom entusiasme rundt klubben, som ikke var der før. Ikke bare innad i laget, men hele klubben og alt rundt, sier Møller.

- Du blir smittet av personlighet og engasjement. Han har også kjøpt inn en del utrolig dyktige spillere. Han er tydelig på hva han vil. Han er en manager som spillere gjerne vil spille for. Han har tilført laget veldig mye positivt, måten han spiller fotball på, som er offensivt og underholdende. Det er veldig mye å glede seg over. Det som gjenstår er å få skikk på de bakre rekkene med forsvarsfeil som det er mye av. Det er opplagt at stallen generelt må styrkes, sier Møller, som har inntrykk av at Liverpools supportere og alle rundt klubben er tålmodige og vet at ting tar tid.

Av spillerne Klopp har hentet til klubben kan vi nevne Sadio Mané, Mohamed Salah, Andrew Robertson, Dominic Solanke, Alex Oxlade Chamberlain, Georginio Wijnaldum og Jöel Matip.

Men det er noen supportere som allerede har begynt å sette spørsmålstegn ved om Jürgen Klopp er den rette manageren til å lede de røde.

- Når noen skaper forventninger er det alltid noen som er mindre eller mer tålmodig enn andre. Det er greit å være kritisk og stille spørsmål, men du må også være realistisk. Det er ikke realistisk å tro at de skal vinne ligaen uten videre. Det er ekstremt tøft. Det er veldig mange av de andre topplagene som heller ikke har vunnet ligaen i det siste. Det handler noe om hvor realismen er, sier Møller.

- Noe som er god grunn til å stille spørsmål ved er mangel av spillerkjøp. Det må man kunne kritisere. De har ikke kjøpt spillere selv om det er åpenbart at vi trenger forsterkninger, sier Møller, og peker på at det er vanskelig å si hva eller hvem i klubben som er årsaken til at det ikke har blitt gjort mer på overgangsmarkedet.

Statistikken

Ifølge BBC har Klopp vunnet færre kamper enn Rafael Benitez og Brendan Rodgers gjorde på sine 75 første kamper (50.67 prosent mot 54.67 prosent). Klopp har vunnet 38 kamper, tapt 15 og spilt uavgjort 22 ganger.

Nylige Liverpool-managere som Gérard Houllier (48 prosent etter at han tok over kontrollen fra Roy Evans), Kenny Dalglish (42.86 prosent andre gang han ledet klubben, med færre kamper) og Roy Hodgson (35 prosent med færre kamper) ligger bak Klopp på statistikken.

Danske Jan Mølby mener Klopps ledelse av gamleklubben har vært en «kvalifisert suksess».

- Jeg vil ikke si at det har vært en rungende suksess, men når det fungerer, er det veldig, veldig bra, sier Mølby til BBC.

Det som ofte brukes som et argument for Klopp er at han spiller attraktiv fotball, i motsetning til flere av sine forgjengere. Men tallene viser at det ikke resulterer i flere seire for klubben, men heller tvert imot.

- Når det er tilfellet kommer du litt unna med det fordi, tross alt, det er det folk ønsker å se. Liverpools evne til å sette press, når det fungerer, er veldig, veldig imponerende, sier Mølby, som mener de røde nærmest er umulige å bryne seg på når de er på sitt beste.

- Latterlig

Men så har du den defensive biten. Klopp og Liverpool har fått mye kritikk for det defensive spillet. For der Manchester United og Manchester City har sluppet inn to baklengsmål, har Liverpool allerede sluppet inn 13.

En som også nylig uttalte seg om Klopps regjeringstid på Anfield er Alan Shearer. Han er ikke imponert over tyskeren, og mener Liverpool ikke ser bedre ut nå enn før de ansatte ham.

- Sannheten er at Liverpool ikke er annerledes under Klopp enn de var under Brendan Rodgers, skrev Shearer i en kommentar ifølge The Telegraph.

Shearer pekte særlig på kampen mot Burnley tidligere i sesongen, som endte 1-1 på Anfield.

- Det jeg var vitne til på lørdag i uavgjortkampen mot Burnley var latterlig. Jeg lurer på hva han gjør på trening når de samme defensive feilene gjentas uke inn og uke ut, la han til.