RETTSSAK: Michael Schumachers advokater er i retten etter at et magasin hevdet tyskeren kunne gå igjen. Nå tilbakeviser Schumachers advokater disse påstandene. Foto:  EPA/DIEGO AZUBEL 
RETTSSAK: Michael Schumachers advokater er i retten etter at et magasin hevdet tyskeren kunne gå igjen. Nå tilbakeviser Schumachers advokater disse påstandene. Foto:  EPA/DIEGO AZUBEL Vis mer

Tyskerens advokater i retten:

Schumacher-advokat ut mot ryktene: - Han kan ikke gå

Michael Schumachers nærmeste i rettssak mot magasin.

(Dagbladet): Michael Schumacher (47) havnet i koma etter en skiulykke i romjula 2013, men den siste tida har det vært få oppdateringer rundt den tidligere Formel 1-stjernas helsetilstand.

Nå har Schumachers advokat, Felix Damm, kommet med en sjelden uttalelse:

- Han kan ikke gå, sier Damm, som legger til at Schumacher heller ikke klarer å stå selv med hjelp fra terapeuter.

Uttalelsene kommer i en rettssak og gjengis i blant annet Daily Mirror og Morning News USA.

Schumachers advokater er i retten i et søksmål mot magasinet Brunte, som hevdet å ha et eksklusivt intervju der det også ble hevdet at Schumacher «kan gå igjen».

SKIULYKKE: Michael Schumacher havnet i koma etter en skiulykke i 2013. Dette bildet er fra 2004. Foto: AFP PHOTO/ VINCENZO PINTO
SKIULYKKE: Michael Schumacher havnet i koma etter en skiulykke i 2013. Dette bildet er fra 2004. Foto: AFP PHOTO/ VINCENZO PINTO Vis mer

Rykter

Tyskerens tilstand har helt siden 2013 vært gjenstand for massiv spekulasjon i internasjonale medier, ofte til familien og andres frustrasjon.

En av dem som har kritisert de mange som har uttalt seg uten å vite, er manager Sabine Kehm, som hele tiden har kommet med de offisielle meldingene om den tyske motorsportstjernen.

I juni var Kehm på podiet på vegne av Schumacher igjen, denne gangen for å motta en hederspris på en galla i tyske Nürburgring. Der antydet hun at verden ikke skal vente på noen snarlige forbedringer.

- Vi ville alle følt oss bedre om det var Michael selv som sto her og takket, og ikke jeg. Men det er dessverre umulig. Det må vi dessverre akseptere og lære oss å håndtere, sa manageren.

- Vi kan ikke selv forandre noe, men vi gjør alt vi kan. Michaels familie er veldig glade for at det igjen er idrettskarrieren hans som får anerkjennelse og er i rampelyset, sa Kehm, gjengitt av blant andre Berliner Zeitung og Expressen.

Reagerte

Morten Horn, overlege på nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehuset, reagerte på optimismen rundt Schumacher, og tok selv kontakt med Dagbladet i april i håp om skape et mer korrekt bilde og unngå falske forhåpninger hos norske fans og falske forventninger generelt om hva en tilstand som tyskerens innebærer.

Fremdeles skal Schumacher være i en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand. Overfor Dagbladet forklarte Horn hva det kan innebære:

- Det er høyst usikkert hva Schumacher kan få med seg, tenke over og forstå det som blir vist og fortalt ham. Hans evne til å kommunisere utad er trolig høyst begrenset, sa Horn.

- Men det verste med det hele er jo at det er usikkert hvor mye han i det hele tatt har av evne til å tenke og føle.

Michael Schumacher er kanskje verdens mest kjente motorsportsprofil. Han debuterte i Formel 1 den 25. august 1991. Tyskeren tok totalt 91 Grand Prix-seirer og sju VM-titler (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Han er gift med Corinna og har to barn (Gina-Maria og Mick)